„Střelbu slyšíte i při zavřeném oknu.“ Češka v Súdánu popisuje dny po převratu

V Súdánu je po pondělním převratu cítit obrovská nejistota a nervozita. V rozhovoru pro ČTK to řekla politoložka Linda Piknerová, která je v Súdánu od září. Střelbu na demonstranty v Chartúmu slyšela i přes zavřená okna, ze střechy domu viděla kouř z hořících pneumatik. Dostala se také na jednotku intenzivní péče, kam odváželi raněné.

„V pondělí ráno jsme vstali a pohledem z okna zaznamenali, že se něco děje,“ vypráví Piknerová. Že jde o úspěšný puč, se dozvěděla až venku. „Představitelé převratu ho neoznačují termínem převrat, což je takové typické,“ upozornila.

Súdánská armáda pod vedením generála Abdala Fattáha Burhána v pondělí svrhla vládu premiéra Abdalláha Hamduka. Při střetech vojáků s demonstranty zemřelo nejméně sedm lidí. Se svrženým Hamdukem ve středu údajně telefonoval americký ministr zahraničí Anthony Blinken.

„Střelbu slyšíte i při zavřeném oknu a vidíte, jak hoří pneumatiky v různých částech Chartúmu, v pondělí jsme ze střechy viděli, jak z jednotlivých čtvrtí stoupá dým,“ líčí Piknerová, která žije blízko místa, kde se na začátku týdne odehrávaly protesty a kde je nemocnice, kam vozili zraněné.

Protestující v Chartúmu pálí pneumatiky kvůli zprávám o vojenském převratu (zdroj: EBU/Rasd Sudan Network)

„Dostali jsme se na jipku, kam v pondělí odvezli raněné z demonstrací. Jeden z nich už byl mrtvý. Nejsou tady novináři a tím, jak působíme a vypadáme, jsme se dostali na místa a podařilo se nám vyfotit a natočit věci, které jiným ne,“ popisuje.

Střelba podle ní nebyla náhodná. „Jeden z lidí, který v pondělí zemřel, měl čistý průstřel hlavy.“

Průjezd městem znemožňovaly zátarasy z dlažebních kostek, které armáda od středy odstraňuje. Postupně se začínají otevírat obchody. Situace je podle Piknerové nepřehledná i kvůli výpadkům internetového připojení.

Jediným zdrojem informací jsou prý buď lidé na ulici, kteří přes Wi-Fi rozesílají informace o tom, co se děje, nebo se zprávy také dozvídají od známých žijících v Chartúmu a z televize al-Džazíra.

Situace je nejistá a plná očekávání

Atmosféru v Súdánu politoložka označila za velmi nejistou a plnou očekávání. „Je cítit obrovská nervozita a nejistota ohledně dalšího vývoje.“

Příkladem je podle ní ohlášené znovuotevření mezinárodního letiště v Chartúmu. Civilní zaměstnanci letiště ale vyhlásili protestní stávku, takže není jisté, zda bude letiště fungovat.

Piknerová přijela do Súdánu autem s cestovatelem Tomášem Vaňourkem v rámci expedice po stopách legendární cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Hranice s Egyptem překročili 21. září. Stejný den v Súdánu došlo k neúspěšnému pokusu o puč. Vzhledem ke špatnému internetovému připojení se to ale dozvěděli až po příjezdu do Chartúmu.

Jak dlouho v Súdánu zůstane, Piknerová zatím neví. „Jsme uklidňováni, že situace, která tady nastává, je spíše politická než bezpečnostní, že se hraje o politické směřování země.“ Zatím je pro jistotu v kontaktu s českým zastupitelským úřadem v Káhiře a španělskou ambasádou v Chartúmu.