TÉMA

Abdalláh Hamduk

Obě strany konfliktu v Súdánu oznámily prodloužení příměří. Lidem dochází jídlo, Británie vyšle evakuační let

V Chartúmu v neděli pokračovaly tvrdé boje mezi súdánskou armádou a milicemi. Armáda na město útočila ze všech směrů i s pomocí letectva a dělostřelectva, píše server BBC. V metropoli zůstávají miliony civilistů, kterým dochází jídlo. Milice později ohlásily prodloužení příměří o další tři dny s počátkem o půlnoci v noci na pondělí. O několik hodin později prodloužení příměří potvrdila i armáda. Velká Británie v pondělí uskuteční výjimečný evakuační let z přístavního města Port Súdán na břehu Rudého moře. Spojené státy do přístavu poslaly loď námořnictva, aby pomohlo uvázlým Američanům.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:13|

Policisté v Súdánu při protestu proti armádě zastřelili čtyři demonstranty. Vláda odstřihla internet a telefonní signál

Bezpečnostní složky v súdánském městě Omdurmán, které sousedí s metropolí Chartúm, zastřelily čtyři účastníky protestů proti vojenské vládě. S odvoláním na sdružení súdánských lékařů o tom informovala agentura AFP. Súdánská policie už předtím k rozehnání demonstrace použila slzný plyn. Podle agentury Reuters jde o jedenáctý velký protest od říjnového převratu, jímž vojáci svrhli civilní vládu. Počet obětí demonstrací se tak nyní vyšplhal už na 52.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 20:07|

Kvůli ekonomice se Hamduk a armáda dohodli na jeho návratu do čela súdánské vlády

Udržení ekonomických výsledků z minulých dvou let bylo jedním z důvodů dohody svrženého premiéra Abdalláha Hamduka se súdánskou armádou. Uvedl to Hamduk v rozhovoru s agenturou Reuters. Koncem října byl mezi těmi, jež armáda při puči zbavila úřadu a uvěznila, v neděli ale uzavřel s vojskem dohodu, podle níž se má znovu postavit do čela vlády v Súdánu.
22. 11. 2021|

Svržený súdánský premiér Hamduk se vrátí do čela vlády. Dohodu provázejí protesty

Svržený premiér Súdánu Abdalláh Hamduk se vrátí do čela země a povede úřednický kabinet. Po jednání armády a politických stran se na tom dohodl s generálem, který vedl říjnový puč. Vojáci podle dohody rovněž propustí všechny politické činitele, které zatkli po svržení Hamdukova kabinetu. Sám premiér už není v domácím vězení. Dohoda má své odpůrce – policie slzným plynem rozháněla tisíce demonstrantů.
21. 11. 2021Aktualizováno21. 11. 2021, 14:54|

Blinken vyzval šéfa súdánské armády k propuštění politických lídrů

Ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru vyzval šéfa súdánské armády Abdala Fattáha Burhána k propuštění všech zadržovaných politiků a navázání dialogu, který by obnovil civilní vládu. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí USA. Armáda minulý týden v Súdánu provedla převrat.
5. 11. 2021|

V Súdánu vyšly na protest proti vojenskému převratu do ulic statisíce lidí

Stovky tisíc odpůrců vojenského převratu v Súdánu vyšly do ulic Chartúmu. Požadují návrat civilní vlády a obnovu demokracie. S odvoláním na svědky o tom informovala agentura Reuters. V přilehlém druhém největším súdánském městě Umdurmánu vojáci při protestech zastřelili tři demonstranty, dalších 38 lidí bylo zraněno, oznámil výbor místních lékařů.
30. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 20:26|

„Střelbu slyšíte i při zavřeném oknu.“ Češka v Súdánu popisuje dny po převratu

V Súdánu je po pondělním převratu cítit obrovská nejistota a nervozita. V rozhovoru pro ČTK to řekla politoložka Linda Piknerová, která je v Súdánu od září. Střelbu na demonstranty v Chartúmu slyšela i přes zavřená okna, ze střechy domu viděla kouř z hořících pneumatik. Dostala se také na jednotku intenzivní péče, kam odváželi raněné.
27. 10. 2021|

Blinken hovořil se svrženým súdánským premiérem. V zemi pokračují protesty

Americký ministr zahraničí Antony Blinken telefonicky hovořil se svrženým súdánským civilním premiérem Abdalláhem Hamdukem po jeho návratu domů. V prohlášení o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí. Hamduka vojáci zadrželi v pondělí při převratu. Nepokoje v zemi pokračují, v sobotu demonstranti plánují uspořádat v Chartúmu velký protestní pochod.
27. 10. 2021|

Při protestech proti převratu v Súdánu zemřelo sedm lidí

Nejvýše postavený súdánský generál Abdal Fattáh Burhán v pondělí v televizním projevu  v Súdánu vyhlásil výjimečný stav a oznámil rozpuštění přechodné vlády. Podle ministerstva informací generál prohlášením potvrdil, že armáda provedla převrat. Vojáci v pondělí zadrželi většinu členů vlády, premiéra Abdalláha Hamduka převezli na neznámé místo. Ulice hlavního města Chartúmu zablokovaly tisíce demonstrujících lidí, proti kterým zakročila armáda. Sdružení lékařů informovalo o sedmi obětech a 140 zraněných.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 23:58|