Svržený súdánský premiér Hamduk se vrátí do čela vlády. Dohodu provázejí protesty

Svržený premiér Súdánu Abdalláh Hamduk se vrátí do čela země a povede úřednický kabinet. Po jednání armády a politických stran se na tom dohodl s generálem, který vedl říjnový puč. Vojáci podle dohody rovněž propustí všechny politické činitele, které zatkli po svržení Hamdukova kabinetu. Sám premiér už není v domácím vězení. Dohoda má své odpůrce – policie slzným plynem rozháněla tisíce demonstrantů.

Hamduk se v neděli poprvé od svého sesazení objevil při podpisu dohody v prezidentském paláci na veřejnosti. Po boku generála Abdala Fattáha Burhána prohlásil, že dohoda umožní Súdánu pokračovat v přechodu k demokracii a ukončí prolévání krve mladých Súdánců. Ti již několik týdnů protestují v ulicích proti vládě vojenské junty. Od převratu při demonstracích zemřelo nejméně patnáct lidí, uvádí místní asociace lékařů.

Nový kabinet se podle úryvků dokumentu zveřejněného ve státní televizi bude řídit úmluvou mezi civilisty a armádou uzavřenou v roce 2019. Na té se obě strany shodly po svržení dlouholetého autoritářského vůdce Umara Bašíra. Agentura AP nicméně poznamenává, že nový kabinet bude nadále působit pod dohledem armády a není jasné, jaké mu vojáci propůjčí pravomoci.

Vlivná opoziční skupina, která organizuje většinu protestů, však uvedla, že nesouhlasí s jakoukoliv dohodou s armádou a svolala na neděli demonstrace. Vyzvala rovněž ke stíhání autorů říjnového převratu.

Policisté zakročili slzným plynem

Tisíce Súdánců se skutečně vydaly na pochod k prezidentskému paláci v Chartúmu, aby s dohodou vyjádřily nevoli. Policie je rozháněla slzným plynem. Další lidé protestují v Kassale na východě země nebo v Atbaře na severu. V ulicích zaznívají hesla jako „Ne vojenské vládě“ nebo „Burháne, odejdi“.

Hamduk o funkci přišel na konci října, když Burhán kabinet rozpustil, premiéra uvrhl do domácího vězení a zatkl také několik dalších členů vlády. Zdůvodnil to množícími se politickými spory uvnitř vedení země, kvůli nimž hrozila občanská válka.

Pozorovatelé nicméně poznamenávají, že se rovněž blížil termín, kdy se měl Burhán vzdát výsadní pozice ve vládě ve prospěch civilistů, čímž by výrazně klesl jeho politický vliv.

Hamduk od převratu pobýval v domácím vězení, armáda však dnes podle jeho kanceláře odvolala vojáky, kteří dohlíželi na to, aby svoje bydliště neopustil.

Přechodná vláda měla podle původní dohody mezi armádou a civilisty z roku 2019 dovést zemi k volbám v roce 2023 a Burhán již dříve prohlásil, že hodlá tento termín dodržet. Obsah nové dohody zatím není zcela jasný. 

Převrat v Súdánu ostře kritizovala OSN a západní země v čele s USA. Zahraniční lídři také vyjadřovali nesouhlas s tvrdým postupem bezpečnostních složek proti demonstrantům. Podle nejmenovaných zdrojů agentury AP hráli diplomaté OSN, Spojených států a dalších mocností klíčovou roli při vyjednání dnes oznámené dohody.