Blinken hovořil se svrženým súdánským premiérem. V zemi pokračují protesty

Americký ministr zahraničí Antony Blinken telefonicky hovořil se svrženým súdánským civilním premiérem Abdalláhem Hamdukem po jeho návratu domů. V prohlášení o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí. Hamduka vojáci zadrželi v pondělí při převratu. Nepokoje v zemi pokračují, v sobotu demonstranti plánují uspořádat v Chartúmu velký protestní pochod.

Americké ministerstvo zahraničí Hamdukovo propuštění uvítalo a zároveň vyzvalo súdánskou armádu, aby stejný krok učinila i v případě všech představitelů civilního vedení země, které zadržela.

Súdánská armáda v pondělí provedla převrat. Jeho vůdce generál Abdal Fattáh Burhán následně vyhlásil výjimečný stav a oznámil, že rozpouští přechodnou vládu, která měla zemi dovést k volbám po svržení někdejšího prezidenta Umara Bašíra před dvěma lety. Vojáci při nynějším převratu zadrželi premiéra, většinu členů kabinetu a řadu dalších vysoce postavených politiků a úředníků.

Burhán postup armády neoznačuje za puč, ale za snahu zajistit Súdánu úspěšné předání moci. Na úterní tiskové konferenci kroky armády hájil jako nezbytné opatření, které zemi ušetřilo občanské války. Podle něj se v minulých dnech část vlády snažila vyvolat v armádě vzpouru a tito lidé budou postaveni před soud.

Burhán také uvedl, že Hamduk je z bezpečnostních důvodů ve svém domě. V úterý večer média informovala, že ho i jeho manželku armáda nechala odejít domů.

Protesty pokračují

Protesty proti postupu armády pokračovaly v Súdánu i v noci na středu. V hlavním městě Chartúmu davy zablokovaly hlavní dopravní úseky. Podle agentury AP súdánské bezpečnostní složky v hlavním městě v noci na středu zadržely tři prominentní prodemokratické aktivisty. Protesty proti převratu začaly hned v pondělí. Vojáci v Chartúmu při nich do davu stříleli a o život podle ministerstva zdravotnictví přišlo nejméně sedm osob.

Zaměstnanci súdánské státní ropné společnosti Sudapet ve středu pak oznámili, že se připojují k celostátnímu protestu proti svržení vlády, který svolaly odborové organizace. V sobotu demonstranti plánují uspořádat v Chartúmu velký protestní pochod.

Súdánský úřad pro civilní letectví oznámil, že ve středu v 16:00 SELČ bude znovuotevřeno mezinárodní letiště v Chartúmu. Letiště je od pondělního svržení vlády mimo provoz.