Súdánské polovojenské jednotky se znovu pokusily o jednodenní příměří, boje ale pokračují

Horizont ČT24: Polovojenské jednotky v Súdánu vyhlásily další příměří (zdroj: ČT24)

V súdánském Chartúmu večer i přes vyhlášení příměří pokračují boje. Agentuře Reuters to řekli očití svědci. Klid zbraní vyhlásily znesvářené polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) a armáda, které spolu od soboty soupeří o moc. Příměří mělo trvat 24 hodin od 18:00 SELČ. Podobný krok, rovněž neúspěšně, obě strany ohlásily i v úterý.

„Potvrzujeme, že se plně zavazujeme k úplnému klidu zbraní, a doufáme, že druhá strana bude příměří dodržovat podle oznámeného času,“ uvedly v prohlášení RSF. Armáda později v prohlášení sdělila, že příměří zavedené s „humanitárním účelem“ potrvá až do čtvrtečního večera, píše agentura AP.

Deník Le Monde situaci v súdánské metropoli popsal jako městskou bitvu a jeho pět milionů obyvatel označil za rukojmí znesvářených stran. Mosty přes řeku Nil jsou uzavřené a obyvatelé nemají jak odejít z města, kde docházejí potraviny i voda a nejde elektřina. 

Krvavé boje mezi armádou a RSF propukly v sobotu. Súdán se s nestabilitou potýká od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda s pomocí RSF svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra. Mezi bývalými spojenci však panují neshody ohledně sloučení RSF s armádou v rámci mezinárodně zaštítěné dohody, která měla zajistit přechod k civilní vládě.

Více než polovina nemocnic je mimo provoz

V Chartúmu a okolí je v důsledku bojů více než polovina nemocnic mimo provoz. Súdánské lékařské odbory uvedly, že pouze dvacet z celkových devětapadesáti nemocnic je částečně nebo plně funkčních. Humanitární situace v zemi se tak i nadále zhoršuje, píše server BBC. 

„Z nemocnic, které přestaly fungovat, bylo devět bombardováno. Nucená evakuace byla nutná u šestnácti nemocnic,“ uvedl Ústřední svaz súdánských lékařů a dodal, že 39 nemocnic je v metropoli a okolí mimo provoz. 

Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce upozornila, že v Chartúmu je téměř nemožné rozdělovat humanitární pomoc. Cílem útoků v Súdánu, zemi se 45 miliony obyvatel, jsou totiž též humanitární pracovníci. Nejméně tři pracovníci OSN od soboty v této zemi zemřeli.

Evropské státy přerušily evakuaci

Německo a Řecko prozatím rezignovaly na pokus evakuovat své občany ze Súdánu. Důvodem je špatná bezpečnostní situace na letišti v hlavním městě Chartúmu, kde podle plánu měla přistát evakuační letadla.

Podle agentury DPA tři nákladní airbusy německého vojenského letectva brzy ráno odstartovaly, aby uskutečnily evakuaci německých občanů zablokovaných v Súdánu. Těch je podle Berlína několik stovek. Odpoledne však armáda oznámila, že se letadla vrací do Německa, protože záchrannou misi nelze zatím uskutečnit. 

Stejné rozhodnutí učinilo také Řecko, které má v africké zemi zhruba 150 svých občanů. Píše o tom deník Kathimerini. Dva řečtí občané byli během bojů zraněni, dodalo ministerstvo zahraničí, podle kterého je v Súdánu přes tisíc lidí s občanstvím států Evropské unie.

Podle nejmenovaných bezpečnostních zdrojů německého časopisu Der Spiegel odvolaly evakuaci svých občanů ze Súdánu rovněž další země, které doufaly, že bude platit dočasné příměří.

O možnosti repatriačního letu pro své občany jedná také Česko. „Jednáme s partnery v EU o organizaci repatriačního letu,“ sdělil mluvčí české diplomacie Daniel Drake. Podle něj je v Súdánu „minimální množství Čechů“ a velvyslanectví v egyptské Káhiře nemá poznatky, že by byli v nouzi.