Lipavský přicestoval na Donbas. Chtěl vidět, co zažívá Ukrajina, „na jejíchž hranicích se srocuje cizí armáda“

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) spolu se svými kolegy ze Slovenska a Rakouska Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem přicestoval na Donbas na východě Ukrajiny. Lipavský zahájil dvoudenní návštěvu, na níž bude mimo jiné jednat s šéfem ukrajinské diplomacie Dmytro Kulebou. V pondělí také předal symbolický dar zástupcům místního Červeného kříže, který předchází větší dodávku zdravotnického vybavení.

On-line přenos

Rusko-ukrajinský konflikt

  • 5:33

    V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

  • 5:24

    Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

  • 5:21

    Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

„Moji kolegové z Rakouska, Slovenska a Česka jsou nyní společně ve Stanycji Luhanské,“ oznámil před polednem SEČ Kuleba s odkazem na obec nacházející se na takzvané linii dotyku, která dělí ukrajinská vládní vojska od Ruskem koordinovaných sil na Donbase.

Lipavský chce svou cestou vyjádřit solidaritu Ukrajině, která čelí ruskému tlaku, a podpořit její územní celistvost, řekl krátce před odletem z Prahy. „Letíme do Kyjeva a na východ Ukrajiny, abychom se na místě podívali, co zažívá země, na jejíchž hranicích se srocuje cizí armáda,“ uvedl Lipavský. „Jedeme vyjádřit solidaritu se zemí, která je pod velkým tlakem,“ dodal s tím, že Ukrajina se vydala evropskou a euroatlantickou cestou a je ji v tomto zapotřebí podpořit.

„Dnes navštívíme východ země, konkrétně Stanycju Luhanskou –⁠ městečko na linii dotyku v Luhanské oblasti, abychom se seznámili se situací přímo na místě. Zítra (v úterý) bude naše návštěva pokračovat jednáními v Kyjevě,“ uvedl na svém Facebookovém profilu Korčok, který zároveň oznámil, že společně se svými protějšky z Česka a Rakouska odlétá na palubě českého speciálu na návštěvu Ukrajiny. „V napjaté situaci je důležité projevit solidaritu s Ukrajinou, naším bezprostředním sousedem.“

V úterý bude Lipavský jednat se Zelenským

Šéfy diplomacií zemí takzvaného slavkovského formátu (Česko, Slovensko, Rakousko) poté čeká pracovní večeře s ukrajinským ministrem zahraničí Kulebou. Jednání s dalšími ukrajinskými představiteli, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, jsou plánována na úterý.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u svých hranic s Ukrajinou, v Bělorusku či na okupovaném Krymu desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu na Ukrajině.

Moskva popírá, že má v plánu Ukrajinu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme za svého člena Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. Česká vláda stejně jako NATO či Spojené státy tento požadavek odmítá.

Přistupujeme k tomu odpovědně, reaguje Lipavský na prezidentova slova

Šéf české diplomacie se vyjádřil také k nedělním výrokům prezidenta Miloše Zemana, který má současnou krizi kolem Ukrajiny za válku slov a ruské invaze na Ukrajinu se neobává. „Česká vláda pracuje s informacemi bezpečnostních složek a s informacemi, které nabyla mezinárodní výměnou ze Severoatlantické aliance. Přistupujeme k tomu odpovědně,“ řekl Lipavský.

„Vládní pozice je jasná. Myslím, že jsme to sdělili na celé řadě tiskových konferencí,“ řekl k postoji české vlády, která obranyschopnost ukrajinské armády podpořila dodávkou dělostřelecké munice. Sám Lipavský se vyslovil pro posílení aliančních jednotek v zemích východního křídla NATO, což Zeman odmítl.

Darem více než čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Kyjevu se Česká republika v lednu zařadila do skupiny zemí, které podpořily obranyschopnost ukrajinské armády v době hrozící ruské invaze. Lipavský na návštěvě ukrajinským činitelům předá i humanitární pomoc v podobě pěti set balíčků první pomoci.

V rámci snahy západních lídrů odvrátit širší konflikt s Ruskem kvůli Ukrajině se v pondělí odehraje série dalších  diplomatických jednání. Ve Washingtonu přijal americký prezident Joe Biden německého kancléře Olafa Scholze, francouzský prezident Emmanuel Macron jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zahájila návštěvu Ukrajiny.

Mimořádný zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos navštívil jeden z mála přechodů mezi Luhanskem a územím pod kontrolou vlády. Vznikl za přísných bezpečnostních podmínek před sedmi lety. Denně ho využijí dva tisíce lidí, zlomek jeho kapacity. Z okupovaného města přicházejí za obchodem, navštívit rodinu nebo nakoupit léky. 

Jen pár set metrů odtud drží už od roku 2014 pozice proruští separatisté. Pro místní je projít zatím bezpečné. Pro zahraniční návštěvníky a novináře nikoli. Na linii dotyku ukrajinské armády a separatistů není výjimkou ostřelování a drobnější potyčky. Každý měsíc obě strany hlásí ztráty na životech, připomněl zpravodaj.

„Je třeba se domluvit,“ řekli mu lidé na přechodu, když čekali na odbavení. A jeden starší muž k tomu dodal: „Říká se, že je lepší špatný mír, než dobrá válka.“

Reportáž zpravodaje ČT Papadopulose z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ministr podpořil místní Červený kříž

Šéf české diplomacie v Kyjevě symbolicky předal zástupcům ukrajinského Červeného kříže balíčky s první pomocí. Dodávka pěti stovek setů předchází větší zásilku, která bude přepravena později.

Celková cena budoucí zdravotnické pomoci má podle dřívějších informací českého ministerstva zahraničí dosáhnout 3,6 milionu korun. Ředitel ukrajinského Červeného kříže Maksym Docenko uvedl, že česká strana příslíbila dodávky celkem dvou a půl tisíce balíčků.

Takzvané traumasety obsahují mimo jiné škrtidlo, obvazy, dezinfekci, chirurgické roušky či podložky proti prochladnutí. Dobrovolníkům mohou posloužit při kurzech první pomoci pro obyvatelstvo. Na jejich sestavení se podíleli dobrovolníci z českých nevládních organizací.

Česko poskytuje Ukrajině humanitární a rozvojovou pomoc od událostí v roce 2014. Loni dosáhla čtyřiasedmdesát milionů korun. Například darované české sanitky sehrály důležitou roli při evakuaci obyvatel z oblastí bojů na východě země.