Koronavirus se masivně šířil mezi pedagogy a žáky. Proto bylo třeba školy zavřít, říká Prymula

Události: Koronavirus se masivně šířil mezi pedagogy a žáky (zdroj: ČT24)

Nákaza novým koronavirem se podle zdravotnických dat od začátku září nejčastěji objevuje u učitelů a žáků, dále také u seniorů, uměleckých skupin, sportovních týmů nebo mezi zdravotníky.

Údaje, které Česká televize získala od ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), ukazují, že od 5. září do 10. října nákaza exponenciálně rostla hlavně u pedagogů, až ke 4 600 případů. Mezi pracovníky ve školství se šířila dokonce rychleji než mezi zdravotními sestrami nebo lékaři.

Žáci a studenti přesáhli k 10. říjnu podle údajů ministerstva zdravotnictví hranici 7 600 a tvořili 13 procent všech infikovaných. Právě rychlé šíření v této skupině bylo podle Romana Prymuly také hlavním důvodem, proč stát nejprve omezil výuku a následně školy zavřel.

Původní opatření podle Prymuly nestačila. „Určitě se dělala opatření, která byla jiného rázu – nešla do zavření škol. Začali jsme jednat o tom, že zavedeme roušky a pro učitele respirátory právě z toho důvodu, aby nevypadli z procesu. Pokud pedagogy dnes dominantně angažujeme v distanční výuce, měla by se křivka výrazně snížit,“ uvedl ministr. 

Termín pro návrat dětí z prvního stupně chce Prymula dodržet

Ministr zdravotnictví ve středu uvedl, že plánovaný termín 2. listopadu pro návrat dětí z prvního stupně do základních škol je třeba dodržet. Podle něj bylo uzavření škol potřeba, protože děti nákazu přenášejí do rodin.

„Je shoda, že hlavním úkolem je nyní snížit číslo R a počty nakažených. Proto bylo třeba uzavřít školy. Děti totiž přenáší vir do rodin. Jsem rád, že mi vyšel Robert Plaga se zavřením ZŠ vstříc. Já zase vnímám, že je nutné dodržet termín 2. listopadu pro návrat dětí na 1. stupeň,“ napsal na Twitteru Prymula.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v úterý večer v České televizi připustil, že pokud by se situace nelepšila, děti se do škol vrátit nemusí. Školy, kromě mateřských a speciálních, jsou uzavřené od středy a měly přejít na distanční výuku.

Pro návrat do ostatních škol ministr Prymula stanovil jako klíčový ukazatel reprodukční číslo (R) na úrovni 0,8. Údaj udává průměrný počet dalších nakažených, kteří se infikují od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je nižší než 1, epidemie začíná slábnout. Současná hodnota je podle vyjádření ministrů z první poloviny týdne asi 1,5.

Od středy jsou v Česku jako opatření proti koronaviru zavřené kromě škol také restaurace, bary a kluby, pokrmy si lidé mohou koupit ve výdejových okéncích. Shromažďovat se lidé mohou maximálně v počtu šesti. Nesmí se také pít alkohol na veřejně přístupných místech.

Prymula ve čtvrtek na Twitteru vyzval lidi, aby zůstali doma. Jen drastické omezení sociálních kontaktů podle něj pomůže zabrzdit současný nápor epidemie.

Už od úterý platí povinnost nosit roušky na zastávkách hromadné dopravy, rozšířila se tak již dříve platná povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách a vozech hromadné dopravy. Zakázány jsou také sportovní a kulturní akce, uzavřené například bazény nebo posilovny.