V hlavním městě pokračují jednání o koalici. Svoboda preferuje vládu bez Prahy sobě

V sídle pražské ODS v Praze 1 se v úterý sešli zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Prahou sobě (PS). Předmětem jednání byl zejména volební program. Praha sobě zároveň přednesla SPOLU požadavek, aby se uskutečnilo setkání SPOLU, Pirátů, STAN a PS. To SPOLU prozatím odmítlo, neboť preferuje koalici na půdorysu té vládní, tedy SPOLU, Piráti a STAN.

Lídr SPOLU a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že vyjednávací týmy se bavily především o fungování Prahy a jejím řízení, rovněž se diskutovalo o bydlení a řešení dopravy.

„Měli jsme možnost vyslechnout jejich (Prahy sobě) názory,“ řekl Svoboda, který zopakoval, že SPOLU se snaží vytvořit koalici na vládním půdorysu. „Dává to největší možnosti Praze prospívat. Je jsme vyslechli jako další ze stran, jejichž názory nás zajímají a rádi jsme je slyšeli,“ dodal. „Náš program je podle jejich (koalice SPOLU) názoru v pořádku,“ řekl lídr PS a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Podle Zajíčka není shoda například na dopravě

Čižinský také uvedl, že koalici SPOLU byla předána výzva Prahy sobě, Pirátů a STAN k setkání ve formátu čtyř subjektů. „Tato výzva byla prozatím odmítnuta,“ sdělil. 

Piráti a STAN v úterý zopakovali svůj postoj, který uváděli v uplynulých jednáních, že podle jejich názoru by bylo dobré ustavit právě koalici postavenou nejen na vládním půdorysu, ale ještě společně s PS. Svoboda ale nesouhlasí. Místopředseda ODS, pražský zastupitel a vyjednavač SPOLU Zdeněk Zajíček řekl, že rozdílné názory mají strany například v oblasti dopravy nebo výstavby v Praze.

Komunální volby v hlavním městě letos vyhrála koalice SPOLU pro Prahu, získala devatenáct mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se čtrnácti mandáty. Třetí Piráti budou mít třináct zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má jedenáct mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté se umístilo uskupení SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů.