Armáda převeze z Brna do Prahy 19 pacientů. Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Armáda ve čtvrtek převeze ze dvou brněnských fakultních nemocnic až 19 pacientů do Prahy. Informoval o tom koordinátor intenzivní péče. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Omezení společenského života na minimálně čtrnáct dnů už v úterý avizoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci vyzval, aby zejména senioři v následujících dnech výrazně omezili kontakty. Naopak v Olomouckém kraji, který je na tom nejhůř, zatím hygienici žádná místní opatření nechystají.

Podle brněnského koordinátora intenzivní péče Vladimíra Šrámka se jedná o čtyři pacienty na umělé plicní ventilaci a 15 dalších nemocných s covidem-19. Které pražské nemocnice pacienty převezmou, není zatím jasné. Cílem je alespoň částečně uvolnit kapacitu. Nejvíce chybí odborný personál.

Převoz z Brna do Prahy čeká dva pacienty v těžkém stavu z Fakultní nemocnice Brno a dva z Fakultní nemocnice u svaté Anny. Dalších 15 nemocných, jejichž stav není tak závažný, bude z Fakultní nemocnice Brno. Obě brněnská zařízení tak získají alespoň nějaká volná lůžka a budou moci v případě potřeby pomoci menším jihomoravským nemocnicím.

Česko podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) potřebuje plošná opatření kvůli šíření covidu-19. Situace na jižní Moravě je podle něj kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje, zasahovat pouze lokálně tak ztrácí smysl.

Grolich apeloval na veřejnost, ať se chová zodpovědně, a na vládu, ať přijme konkrétní opatření, která omezí šíření viru. Jsou podle něj potřeba jasná pravidla, která budou platit napříč kraji. Pokud se něco zakáže na Moravě, ale bude to dál možné v Čechách, lidé pojedou tam, a ještě se tak zrychlí šíření viru, míní Grolich.

Jihomoravský kraj k aktuální epidemiologické situaci (zdroj: ČT24)

„Buďme trpěliví, zodpovědní, uvidíme, co vláda udělá v pátek (vláda později rozhodla, že se sejde již ve čtvrtek, poznámka redakce). Já ji prosím, ať už doopravdy něco udělá,“ řekl hejtman. „Musí přijít restriktivní opatření, nejen kosmetické úpravy těch stávajících,“ doplnil.

Úplný lockdown podle Grolicha zatím není nezbytný, je ale potřeba výrazně omezit sociální kontakty a mobilitu lidí. Podobný názor má i Šrámek, otazník podle něj visí například nad vánočními trhy a dalšími adventními akcemi. Města by měla dostat jasný pokyn, zda je mají organizovat, nebo ne. 

Motol, Bulovka či ÚVN

Pacienti z přetížených brněnských fakultních nemocnic by měli zamířit do šesti nemocnic v Praze, a to do Motola, na Bulovku, do ústřední vojenské, všeobecné fakultní, vinohradské a Na Homolku. Nejvíce pacientů by měla převzít motolská nemocnice, která oznámila, že od pondělí zastaví veškeré plánované operace. 

Pacienty s těžkým průběhem onemocnění armáda přepraví podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové letecky. Využije k tomu vrtulníky z letecké záchranné služby. Kolik přesně pacientů bude vzduchem přepraveno, zatím armáda neví. Zbylí nemocní budou transportováni po zemi sanitními vozy záchranné služby.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici budou podle mluvčí Marie Heřmánkové pečovat o šest osob. „Jeden pacient je ve vážném stavu, a proto bude hospitalizován na oddělení KARIM, kde bude napojený na přístroj UPV (umělá plicní ventilace),“ řekla. Ostatních pět pacientů bude podle mluvčí umístěno na lůžka s kyslíkem.

Vyškovská nemocnice je ve stavu krajní nouze

Špatná epidemická situace je momentálně i v Jihomoravském kraji. Například nemocnice ve Vyškově kvůli tomu ve středu vyhlásila stav krajní nouze, řekl její ředitel Zdeněk Horák. Nemocnice vyčerpala všechna lůžka a není schopná vytvořit nové kapacity. Při dalším přidávání lůžek nemůže garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče. V zařízení je 72 pacientů na standardních lůžkách a osm na JIP.

Horák řekl, že nemocnice zvýšila kapacitu intenzivních lůžek na ARO i JIP pro covidové pacienty, a proto zůstala pro necovidové pacienty z celého vyškovského okresu pouze dvě lůžka na ARO a dvě lůžka na JIP. „Těmito opatřeními nemocnice vyčerpala kvalifikovaný nelékařský personál. V případě zaplnění všech lůžek s umělou plicní ventilací už nemocnice nebude schopna poskytnout péči dalšímu pacientovi, který by vyžadoval intenzivní péči s umělou plicní ventilací,“ uvedl.

Připomněl, že v uplynulých týdnech bylo zrušeno poskytování péče na interně, ORL, plicním oddělení, neurologii, chirurgii, dětském oddělení, rehabilitaci i následné péči, aby se personál přemístil na nově vzniklá covidová oddělení. Proto nemocnice pozastavila neakutní operativu a plánuje i omezení ambulantní péče.

Stav hromadného postižení osob už v úterý oznámila jako první nemocnice v Kyjově, která se téměř dostala do stavu, ve kterém se o pacienty na oddělení ARO s potřebou plicní ventilace nemůže postarat odborně vyškolený lékař.

Vondrák chce omezení hromadných akcí

Moravskoslezský hejtman Ivo Vodnrák(ANO) chce, aby hygienici omezili konání hromadných akcí. „Roste sice počet očkovaných, ale jen velmi pomalu. Na základě úterního jednání hejtmanů s vládou i my požádáme Krajskou hygienickou stanici o omezení hromadných akcí,“ uvedl na sociálních sítích Vondrák. Ze zveřejněných dat je zřejmé, že nejvyšší přírůstky byly v úterý na Karvinsku a Ostravsku, nejlépe je na tom Bruntálsko. Omezení aktivit například při vánočních trzích už avizovala i řada měst, včetně Ostravy.

„Jde nám o jediné. Zpomalit šíření nákazy, předejít kolapsu zdravotnictví a zabránit lockdownu. Nikdo si nepřejeme, aby se musely děti vrátit k distanční výuce, aby byly uzavřeny obchody i služby a lidé nemohli vycestovat za město. To byla poměrně nedávná tvrdá realita, kterou si už prostě nechceme zopakovat,“ řekl hejtman.

Dočasné omezení společenských akcí je podle něj menší zlo. „Proto jsem v dopise krajskou hygienu vyzval, aby přijala mimořádná opatření na území našeho regionu, je to v tuto chvíli právě jejich kompetence. Například omezení kapacity společenských akcí minimálně na polovinu by mohlo být efektivní,“ upřesnil Vondrák.

Moravskoslezský kraj požádal o omezení hromadných akcí (zdroj: ČT24)

Hejtman hygienu zároveň požádal o zpřísnění kontrol dodržování stávajících protiepidemických opatření. Předpokládá, že konkrétní návrhy hygieniků by mohly být projednány na pondělním jednání krajského krizového štábu.

Kraj je čtvrtý nejhorší v zemi

Na sto tisíc obyvatel připadá v Moravskoslezském kraji za posledních sedm dní 1228 pozitivních, je to o 32 více než o den dříve. Jde o čtvrtou nejvyšší incidenci v zemi, hůře jsou na tom Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. Za posledních sedm dní její hodnota vzrostla o 260 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Podle zveřejněných dat bylo v úterý nejvíce nově nakažených na Karvinsku, a to 793 lidí, na Ostravsko připadá 747 pozitivně testovaných, na Opavsko 491, na Frýdecko-Místecku to bylo 480 nakažených, na Novojičínsku 369 a na Bruntálsku 176.

Obě dávky očkování má v kraji s 1,2 milionu obyvatel 50,4 procenta z nich. Počet zemřelých v souvislosti s covidem vzrostl na 3929 lidí, jen v úterý jich zemřelo osm, za poslední týden 104. V nemocnicích je 883 hospitalizovaných s koronavirem. Nakažených je nyní téměř 30 tisíc lidí.

„Intenzivní péči potřebuje 99 osob. Denně je v průměru hospitalizováno dalších dvacet lidí, což při aktuální dvaaosmdesátiprocentní obsazenosti covidových lůžek může znamenat hrozbu vyčerpání lůžkových kapacit,“ uvedl Vondrák. 

Omezte kontakty, vyzval seniory Kuba

Hejtman Jihočeského kraje a zároveň předseda Asociace krajů Myrtin Kuba na své tiskové konferenci vyzval všechny Jihočechy, aby na následujících deset dní výrazně omezili kontakty. Jeho výzva směřovala zejména k seniorům. 

Brífink Jihočeského kraje k epidemické situaci (zdroj: ČT24)

Kuba také řekl, že jednotlivé obce na jihu Čech by měly omezit pořádání vánočních akcí. Dodal také, že reagovat by měl i stát, a to tím, že připraví zákon, který by hromadné akce omezoval. Důvodem je zhoršující se epidemická situace. Když budou hygienici rozhodovat, zda akce rušit, a Česko nebude v nouzovém stavu, je to komplikované, i s ohledem na možné kompenzace organizátorům, míní hejtman.

„Zátěž jihočeských nemocnic kontinuálně stoupá a v budoucích dnech můžeme očekávat zvyšující se zátěž. Přijali jsme opatření, aby se situace zklidnila,“ řekl Kuba. O opatřeních ve středu rozhodl krizový štáb Jihočeského kraje.

„Čelíme variantě delta, která je tak extrémně rychle přenosná, že omezení kontaktů a dodržování opatření vás může ochránit od toho, abyste se nenakazili,“ řekl Kuba. Senioři nad 65 let tvoří podle hejtmana na jihu Čech většinu hospitalizovaných s covidem, je jich 290 ze 402 všech hospitalizovaných. 

Nejvíce hospitalizovaných je v krajském městě

Hospitalizovaných je momentálně na jihu Čech o sedm více než v úterý. Na lůžkách JIP a ARO leží 51 lidí s covidem. Nejvíc hospitalizovaných má českobudějovická nemocnice, kde je 184 pacientů.

Jihočeští hygienici registrovali v úterý večer za předchozích 24 hodin rekordních 1580 nových případů covidu. Od začátku pandemie loni na jaře se na jihu Čech prokázala nemoc u 123 786 lidí. Vyléčilo se dosud 107 478 obyvatel. Od loňského března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 1891 lidí. Hygienici teď v kraji evidují 14 417 pacientů s covidem.

Na Olomoucku zatím bez omezení

V Olomouckém kraji, kde je epidemická situace nejhorší v Česku, se zatím žádná místní omezení nechystají, řekl hejtman Josef Suchánek (PirátiSTAN). Podle něj se nyní ředitelé krajských hygienických stanic radí v Praze o dalším postupu. Opatření, která by například omezila akce, se nechystá zavádět ani krajský úřad. „Hejtman žádného kraje na nic takového nemá ze zákona právo,“ upozornil.

V Olomouckém kraji přibylo v úterý 2480 případů nákaz covidem-19, nejvíce od počátku pandemie. Dosavadní rekord, který padl minulé úterý, byl překročen o 521 případů. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo v kraji za posledních sedm dní 1505 potvrzených nákaz koronavirem. 

Kontrola dodržování opatření by byla těžká, řekl Suchánek

Hejtman řekl, že ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková mu naposledy v pondělí potvrdila, že hygienici lokální opatření na úrovni kraje zatím neplánují. Podle Suchánka by bylo nutné toto opatření vyhlásit a následně vymáhat jeho dodržování, což by vzhledem k náladám panujícím ve společnosti bylo velmi složité. Značná část lidí totiž nedodržuje už stávající opatření.

Suchánek uvedl, že důležité závěry, podle kterých se bude kraj dále řídit, vyjdou až ze setkání ředitelů hygienických stanic v Praze. Podle něj by lokální opatření v jednotlivých krajích neměla příliš významný efekt na další šíření nákazy.