„Teď už je to opravdu vážné.“ Zlínský kraj kvůli covidu na dva týdny omezí společenský život

Kvůli docházející kapacitě nemocnic se chystá Zlínský kraj od pondělí zavést proticovidová opatření. Zakázány zřejmě budou akce nad sto lidí. „Od příštího týdne omezíme v kraji společenský život a to minimálně na čtrnáct dní. Je to to nejmenší, čím můžeme nemocnicím pomoci,“ uvedl zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). V úterý od 18:28 bude hostem Interview ČT24.

Zákaz akcí nad sto lidí by se týkal venkovních i vnitřních akcí. „Nechceme úplně zastavit sportovní utkání a jiné společenské akce,“ popisuje hejtman. Sportovní utkání by například měla probíhat maximálně se sto diváky nebo zcela bez fanoušků. O věci v úterý jednala epidemiologická komise kraje, podle hejtmana se řešilo, jaké jsou zákonné možnosti.

Hejtman s dalšími orgány kraje včetně krizového štábu požádá hygieniky, aby stanovili přesnou podobu opatření. Připraveno by mělo být v pátek, aby mohlo od pondělí platit.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková uvedla, že hygienici návrh podporují a akceptují. „Připravíme opatření, jehož cílem je snížit počty pozitivních nárůstů ve Zlínském kraji,“ uvedla. Opatření se podle ní bude projednávat s hejtmanem i ministerstvem zdravotnictví.

Zlínský kraj omezí společenský život (zdroj: ČT24)

Zabránit přehlcení nemocnic

„Je to pro nás nemilé. Nepřáli jsme si to. Ale proočkovanost v kraji to ještě nezabrzdí,“ řekl Holiš v úterý odpoledne na tiskové konferenci. „Pokud se po 14 dnech nezmění situace, jsme oprávněni požádat centrální vládu o vyhlášení jiného stavu, který by nám společně všem pomohl zvládnout epidemii lépe,“ předeslal hejtman.

Na tiskové konferenci Holiše doprovázeli ředitelé nemocnic v kraji, kteří potvrdili, že situace je kritická. Nápor, který zařízení očekávají, bude nejspíš vyšší než vloni, kdy kraj nečelil tak vysokým přírůstkům jako například sever republiky.

„Zátěž v nemocnicích roste poměrně rychle. Ještě nedorazila na intenzivní péči, na krizová lůžka, ale na standardní péči se jedná o nejhorší možný scénář, nejhorší trajektorii predikcí,“ popsal koordinátor lůžkové péče Tomáš Gabrhelík. Od začátku prosince až do konce roku by podle něj zátěž nemocnice v kraji nebyly schopné pojmout. „Nejsme daleko od toho, abychom omezili nebo zcela zavřeli ambulantní péči,“ dodal Gabrhelík.

Zlínský kraj omezí kvůli pandemii společenský život (zdroj: ČT24)

Podle Holiše existují různé scénáře vývoje, které mají zajistit funkčnost nemocnic. Vyzval veřejnost k očkování, volné kapacity jsou jak u praktických lékařů, tak v centrech zřizovaných krajem. „Teď už je to opravdu vážné,“ zakončil Holiš.

Na brífinku zaznělo, že je třeba snížit virovou nálož, ale neomezit přitom služby a výuku ve školách. Zlínský kraj ale není izolovaný, i v dalších částech republiky je covidová situace problematická. „V celé republice bude v nemocnicích v jednu chvíli, do konce tohoto měsíce, třeba i přes sedm tisíc lidí,“ uvedl vědecký redaktor ČT Vladimír Piskala. Připomněl, že ačkoliv Zlínský kraj v rámci země nevykazuje nejvyšší přírůstky, nemůže se postarat o velké množství pacientů. Ve srovnání například s Jihomoravským krajem totiž nezřizuje tolik velkých nemocnic.

Už v úterý ráno uvedl Holiš, že je situace nyní již tak vážná, že stav nebezpečí nic neřeší. Jde podle něj o plošnou epidemii, kterou má řešit centrální vláda. Vyslovil se tak pro vyhlášení nouzového stavu nad vyhlášením stavu nebezpečí, který preferuje předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Nepovažuji za správné, aby jednotliví hejtmani vymýšleli s tamními hygienami nějaká opatření. Jsme v plošné epidemii. Nouzový stav by případně byl pro lidi čitelnější,“ uvedl v úterý ráno Holiš.

Zlínský kraj plánuje zavést covidová opatření (zdroj: ČT24)

Divadlo čeká na znění opatření

Opětovné vynucení uzavření provozu vyhlíží například pracovníci Slováckého divadla v Uherském Hradišti. „Pokud jsem tomu správně rozuměl, tak nařízení se všemi podrobnostmi musí vydat hygiena. Teď je vyjádření velmi obecné, že by to zřejmě mělo být od pondělí, že by to zřejmě mělo být nad sto lidí. Až budeme znát konkrétnosti, tak se k tomu postavíme,“ řekl herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Divadlo má na příští týdny naplánováno řadu představení. „Musíme se rozhodnout, jestli je úplně zrušíme, nebo je budeme půlit. Bude záležet na počtu diváků, jestli je to předplatné, nebo jestli je to na volnou kasu. Neznámých je strašně moc a my se můžeme definitivně rozhodnout až ve chvíli, kdy budeme mít v ruce oficiální znění nařízení,“ doplnil Kubáník.

Kraj se potýká s přírůstky, kterým naposledy čelil v lednu

Ve Zlínském kraji minulý týden výrazně vzrostly denní nárůsty nově nakažených koronavirem. V úterý jich bylo rekordních 1699, do té doby jich bylo nejvíce letos 5. ledna, kdy přibylo 1260 nakažených. Za pátek pak přibylo 1449 nových případů a za sobotu 1239. Za pondělí evidují statistiky ministerstva zdravotnictví 775 nově nakažených, minulé pondělí jich bylo 650.

Za posledních sedm dní je v kraji 1299 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Po Olomouckém kraji, kde je za týden 1422 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, je to druhý nejvyšší údaj mezi regiony. Nemocnice ve Zlínském kraji omezily plánované operace, pomáhají v nich vojáci.