Budoucí vláda odmítá povinné očkování a zavírání škol. Důraz dává na PCR testy a rychlejší trasování

SPOLU, STAN a Piráti k protiepidemické strategii (zdroj: ČT24)

Budoucí vláda představila své vize o fungování protiepidemických opatření. Řídit se mají podle situace v nemocnicích. Koalice SPOLU a PirátiSTAN nehodlá plošně zavírat školy a avizovala, že chce prodloužit vánoční prázdniny, aby začínaly už 18. prosince. Adept na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval k omezení sociálních kontaktů, povinná vakcinace podle něj není řešením, hodlá ale zkrátit lhůtu pro očkování posilovací dávkou z šesti na pět měsíců. Vznikající kabinet chce znovu uznávat PCR testy jako certifikáty o bezinfekčnosti, obnovit eRoušku a k trasování využít externí call centra.

Současnou vlnu už nelze zastavit, je proto důležité chránit tuzemské zdravotnictví před kolapsem, uvedl kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS). „Je důležité, abychom se připravili na další vlny tak, abychom je zvládli lépe,“ předeslal.

Fialova budoucí vláda se při plánování opatření chce rozhodovat podle obsazenosti nemocnic, zejména jednotek intenzivní péče. Válek dodal, že je potřeba zlepšit distribuci pacientů už ve fázi jejich přijímání.

Chce apelovat na dobrovolníky, studenty a armádu, aby pomáhali v zařízeních, kde je to potřeba. Budoucí vláda hodlá podpořit vytížené špitály a zdravotníky také finančně.

Pravidelné testování ve školách a delší vánoční prázdniny

Předseda ODS slíbil, že jeho kabinet nebude plošně zavírat školy. Místo automatické karantény pro třídu v případě pozitivního případu se mají rizikové kontakty opakovaně otestovat – pravidelné pondělní testování neočkovaných žáků má trvat do konce února. Budoucí kabinet hodlá prodloužit vánoční prázdniny o jeden týden, aby začaly už 18. prosince – zdali to ale bude moci udělat, záleží na prezidentu Miloši Zemanovi a na tom, kdy kabinet jmenuje.

„Efekt týdne (prodloužení) a dalších takřka 14 dní vánočních prázdnin je podle epidemiologů natolik velký, že tady se to vyplatí,“ komentoval záměr adept na ministra školství Petr Gazdík (STAN). Ještě před měsícem s návrhy některých odborníků na vyhlášení několikadenního volna či uzavření škol na dva týdny nesouhlasil. Podle něj tehdy bylo jasné, že se bude epidemie dál zhoršovat a děti by se do škol po dvou týdnech asi nevrátily.

Současný ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO) k možnému delšímu vánočnímu volnu prohlásil, že nedává smysl, pokud se spolu s ním neomezí zároveň například provoz podniků.

Výhledově pětikoalice plánuje větší pravomoci pro ředitele škol, aby mohli rozhodnout v souladu s hygieniky o dalším postupu, například o organizaci výuky či kroužků. Je také pro zachování povinné ochrany dýchacích cest všude ve vnitřních prostorách. Pro mateřské, základní a střední školy by ale měla nadále platit výjimka, kdy je žáci a studenti nemusejí mít při výuce ve třídě.

Regionální opatření a PCR testy

Kandidát na vedení resortu zdravotnictví zdůraznil, že epidemická situace se v regionech liší, a proto mají o některých opatřeních rozhodovat příslušné krajské hygienické stanice, vedené hlavní hygieničkou. „To je například vyhlašování počtu lidí na hromadných akcích,“ nastínil Válek a vyzval veřejnost, aby omezila sociální kontakty.

Obnovit se má eRouška a Fialova chystaná vláda chce navýšit kapacity a efektivitu trasování pomocí externích call center. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který by měl být v nové vládě vicepremiérem pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj, se musí obecně zlepšit práce s daty.

Vznikající kabinet chce znovu uznávat PCR testy jako covidové certifikáty, které v současnosti nestačí pro návštěvu restaurací, kulturních a sportovních akcí a služeb. Testy by měly platnost 72 hodin od odebrání vzorku a podle zástupců koalic se lze relativně rychle dostat na 200 tisíc provedených testů denně.

Nastupující koalice slibuje taky vyšší kapacity pro testování. Od začátku října roste podíl pozitivních testů z diagnostické indikace, v úterý přesáhl 44 procent. To znamená, že nakažený je téměř každý druhý člověk, kterého na vyšetření pošle lékař. „Cokoliv nad pět procent je rizikové. Je to situace, do které jsme se už neměli dostat,“ řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

V populaci tak může podle odhadů expertů být dvakrát až čtyřikrát víc nakažených, než udávají oficiální čísla. K odhalení nemoci by podle budoucí vlády mělo pomoct navýšení počtu PCR testů. Nejvíc se jich provedlo minulé úterý, 95 tisíc. „My víme a doporučujeme ministerstvu, jak provést velmi rychle režimová opatření tak, aby kapacita PCR testů byla zásadně navýšena na 200 tisíc a více denně,“ řekl Válek.

Události: Budoucí vláda plánuje navýšení testovacích kapacit (zdroj: ČT24)

„Samotné plošné testování ještě virus nikdy nezahnalo. Hygieny ani nejsou schopné vytrasovat takové množství zachycených jedinců,“ oponovala náměstkyně ministra zdravotnictví v demisi Martina Koziar Vašáková.

Koalice plánují také zohledňovat protilátky, které by rovněž mohly být součástí covidových certifikátů. „Hladina protilátek, jakákoliv, není jistotou, že člověk nemůže onemocnět, nemůže mít vážný průběh a nemůže umřít. Ale protilátky existují a my chceme do sytému zavést protilátky, protože tímto způsobem postupuje řada zemí,“ uvedl Válek.

Stanovisko k protilátkám podle Válka nyní připravuje výbor imunologické společnosti, otázku řeší i odborná skupina pod vedením předsedy vakcinologické společnosti Romana Chlíbka. „Jakási hladina protilátek by například umožňovala po velmi omezenou dobu totéž, co umožňuje systém O-T-N,“ naznačil Válek.

Válek: Povinné očkování není řešením

Směrem k praktickým lékařům Válek poznamenal, že není možné, aby někteří zůstali mimo očkovací úsilí. Posilovací dávka by měla být očkovaným k dispozici už pět měsíců po absolvování vakcinace (po dvou v případě jednodávkové vakcíny Janssen), sdělil Válek.

Pokud je někdo očkovaný a uplyne více než půl roku od druhé dávky bez dávky posilovací (tři měsíce v případě Janssen), měl by být testován PCR metodou, pokud přijde do rizikového kontaktu.

„Je potřeba jasně definovat, kdy má být očkovaný testován a čím má být testován. Neznamená to, že očkování selhává. Očkování funguje a řada odborníků je překvapena, že očkování funguje takto dobře,“ komentuje Válek s tím, že vakcinace zásadně snižuje riziko vážného průběhu.

„Hlavním a jediným účinným nástrojem a ochranou proti covidu-19 je očkování. To platí, ať se to někomu líbí, nebo ne,“ zdůraznil kandidát na premiéra. Vznikající kabinet hodlá posilovací dávkou přeočkovat ještě v prosinci všechny klienty domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou a rovněž zrychlit přeočkování rizikových skupin.

Povinné očkování podle Válka není řešením, opět ale nevyloučil takovou možnost v určitých skupinách: „Pokud bude shoda v profesní organizaci, že chtějí mít povinné očkování, pak je povinností státu shodě vyhovět a podpořit ji,“ věří kandidát na ministra.

Novela pandemického zákona a covid fond

Budoucí vláda hodlá důsledně postupovat podle krizových předpisů. Předseda STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan oznámil, že koalice plánuje novelu pandemického zákona, která prodlouží jeho účinnost po konci února příštího roku a upraví nedostatečné části. Norma umožňuje ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než mohly dříve. Jejich rozhodnutí podléhají souhlasu vlády.

„Máme připravený i přesný diagram odpovědnosti jednotlivých lidí, kteří se na tu odpovědnost připravují,“ řekl směrem k uspořádání krizového štábu Rakušan, jenž jej povede. Končícímu kabinetu vytkl, že se mu řízení pandemie od počátku vymklo. „Přitom krizové řízení je zákonem dané a má jasnou strukturu,“ zdůraznil kandidát na ministra vnitra.

Budoucí sbor ministrů plánuje také zřízení speciálního covid fondu, z nějž by se financovaly kompenzace pro podnikatele. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky je důležité zajistit efektivní a rozumná opatření, která začnou fungovat rychle. Podpořit hodlá koalice vedle podnikatelů také kulturní sféru. U zaměstnanců se chce zaměřit na situace, kdy čerpají nemocenskou nebo se starají o člena rodiny.

Většinu návrhů už realizuje stávající vláda, upozorňuje ANO

Hlavní epidemiolog IKEM a šéf skupiny MeSES Petr Smejkal vítá některé navrhované postupy, například opětovné uznávání PCR testů jako certifikátů bezinfekčnosti. Rovněž kvituje důraz na vymáhání opatření, byť připouští, že zajistit kapacitu hygienických stanic bude problematické. „Hlavní je zapojit call centra do trasování,“ řekl v té souvislosti ČT.

Za pozitivní považuje právě přesun pravomocí do regionů. Doporučení by podle Smejkala měla vycházet z centra a řídit se odbornými názory, ale vzhledem k tomu, že nemoc se v jednotlivých krajích šíří odlišně, by mělo být na jednotlivých hygienách, kdy k opatřením přistoupí. „Jestli se tohle všechno podaří, určitě je to posun,“ hodnotí návrhy pětikoalice.

Hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal ke strategii budoucí vlády (zdroj: ČT24)

Člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Mašek (ANO) zdůraznil, že většinu navrhovaných opatření už uskutečňuje stávající vláda v demisi. „Nenašel jsem tam od Anticovid týmu a od představitelů pětikoalice v jejich vystoupeních žádné nové závažné body, které by mohly přinést hmatatelné výsledky ve zbrzdění epidemie,“ upozorňuje poslanec. Poukazuje například na to, že obsazení nemocnic je hlavním ukazatelem epidemie minimálně od září.

Naopak, stejně jako Smejkal, oceňuje plán zvládat epidemii regionálně. Zároveň ale připomíná, že v minulosti strany chystané vlády podobný přístup odmítaly. Mašek rovněž podporuje, aby pojišťovny informovaly neočkované o možnosti se nechat vakcinovat. „To je dobrá cesta, uvidíme, koho se z neočkovaných ještě podaří přesvědčit,“ konstatuje.

Jiří Mašek ke strategii boje s covidem (zdroj: ČT24)

Stejnou reakci měl ve středu odpoledne i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Souhlasí s nákupem antigenních testů, důrazem na očkování nebo hlavním ukazatelem vážnosti epidemie v podobě zaplněnosti JIP v nemocnicích. Naopak nesouhlasí, aby se znovu zaváděla možnost prokazovat bezinfekčnost PCR testem. Větší smysl mu dává cesta Rakouska nebo Německa, kterou se částečně vydala i jeho vláda.

Odbory prohlášení pětikoalice vítají

Odboráři ve středu uvítali záměr kompenzovat zaměstnancům výpadek příjmů v karanténě či na ošetřovném. Rovněž podporují zkrácení lhůty pro podání třetí očkovací dávky či prodloužení vánočních prázdnin.

Odbory kvitují také to, že s nimi budoucí vláda hodlá diskutovat opatření každý týden na tripartitě. Dosud si stěžovali, že s nimi dosavadní Babišův kabinet své kroky neprojednával. „Jsme připraveni vše projednávat a hledat řešení. Uvítali bychom i jednání na krajské úrovni. Fungují krajské tripartity. Bylo by dobré, aby je hejtmani využili,“ naznačil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Zdůraznil zároveň, že pokud prezentované kroky myslí pětikoalice vážně, musí se pokusit urychlit jmenování vlády. „Tato situace je to nejhorší, co v pandemii může nastat. Jedna věc jsou nápady, druhá věc nynější vláda,“ poznamenal Středula.