Vláda zvažuje povinné očkování lidí nad šedesát let, rozhodne o tom příští týden

Babiš k povinnému očkování seniorů nad 60 let (zdroj: ČT24)

Pod tlakem zesilující epidemie koronaviru zvažuje stát povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let. Návrh podpořila vládní rada pro zdravotní rizika. Jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo z lidí starších 60 let zatím víc než 80 procent. Podle Babiše všichni hejtmani zároveň podpořili také povinné očkování vybraných profesí.

„Ministerstvo na tom pracuje. Očekáváme, že nejpozději v úterý dostaneme jasné stanovisko, abychom mohli zahájit logistické přípravy, přípravy IT systémů a tak dále,“ předesílá premiér.

Proti nařízení očkování jako povinného se ale už dříve stavěli zástupci současné i budoucí vládní koalice. V úterý to odmítli komentovat. „Protože vláda to velmi často dělá tak, že vypustí něco do éteru a pak všichni chcete, abychom to komentovali, a pak vláda rozhodne třeba jinak, jako to bylo třeba včera s nouzovým stavem,“ dodal v úterý šéf poslanců ODS a místopředseda strany Zbyněk Stanjura. S návrhem nesouhlasí ani hnutí SPD. 

Plně naočkovaní by měli být podle debaty ve vládní radě pro zdravotní rizika i pracovníci ve vybraných profesích. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že debatu by chtěl mít uzavřenou do konce tohoto týdne a příští týden vládě předloží stanovisko svého resortu.

Podle Vojtěcha se uvažuje o zdravotnících a sociálních pracovnících, Babiš hovořil i o dalších státních zaměstnancích, jako jsou vojáci, policisté nebo hasiči.

Vybrané profese a lidé nad 60 let by podle debaty odborníků měli být úplně naočkovaní 1. února, řekl dále Babiš. Vláda podle něj musí příští týden rozhodnout.

Dále je nutné řešit situaci těch, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemůžou, řekl premiér v demisi. Lékař jim musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

Šéf policie varuje před nedostatkem lidí

Například podle šéfa generálního štábu armády to problém není, policejní prezident se naopak obává, že od sboru by odešly tisíce policistů. Jan Švejdar uvedl, že očkovat se odmítá na deset tisíc jeho příslušníků. Upřesnil, že alespoň jednu dávku vakcíny dostalo zatím téměř 82 procent policistů a občanských zaměstnanců policie.

„Za to jsem rád a považuji to za skvělý výsledek. Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až deset tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají,“ poznamenal. Proto si nedovede představit, že by neočkovaní policisté dostali takovou povinnost.

Podle hlavní sestry Danuše Tomáškové z děčínské nemocnice, která je zároveň koordinátorkou vakcinace, je důležité se očkovat. „Já už bych nechtěla zažívat tu dobu, kterou jsme zažívali na jaře, kdy jsme se museli rozhodovat o tom, které oddělení zavřeme. Myslím si, že všechny epidemie se pokořily díky očkování,“ uvedla. 

Vyšší pročkovanost je zásadní, míní Hajdúch

Návrh na povinné očkování předložil ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch. „Samozřejmě vidíme, že tato opatření zavádí v různých zemích. Nemyslím si, že bychom v tomhle byli pozadu,“ uvedl. 

Podle něj je vyšší proočkovanost zásadní, jinak nebude šance z „toho bludného kruhu“ se dostat. „Tuto vlnu nelze tím očkováním zásadně ovlivnit či zastavit. Můžeme si tím pojistit vývoj situace,“ dodal Hajdúch. V současnosti považuje za důležité přijmout více protiepidemických opatření a snížit počet kontaktů.