Armáda se zbavuje nepotřebných nemovitostí. Na prodej jsou i dvě desítky řopíků

Ministerstvo obrany aktuálně prodává 52 nepotřebných nemovitostí. Zcela nových je 32 nabídek, z tohoto počtu se ve dvaadvaceti případech jedná o objekty bývalého pohraničního opevnění, takzvané řopíky. Minimální požadovaná kupní cena je dohromady více než 32 milionů korun, uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Podrobnosti jsou uvedeny na webu armády. Další nabídku plánuje resort zveřejnit 22. záři.

Ministerstvo považuje za nejzajímavější pozemky o výměře 0,3 a 0,35 hektaru v Praze-Michli a pozemek s rozlohou zhruba půl hektaru severně od Žatce na okraji strategické průmyslové zóny Triangle. Ke koupi je také pozemek s objektem v části Ploužnice pod Ralskem zvané Hvězdov nedaleko místních rybníků a ploch s novými rodinnými domy a rekreačními objekty.

V nabídce je nově i soubor šesti pozemků asi kilometr severovýchodně od Jičína u obory zvané Libosad. Poprvé jsou k dispozici i tři nové pozemky nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem nebo dva pozemky v katastru Řečkovic v Brně o rozloze 1800 metrů čtverečních. „Zajímavý je i nový pozemek u dálnice D46, který má výměru 0,6 hektaru a sousedí s vyškovským letištěm,“ uvedl Caletka.

Zájem o řopíky

Stále větší zájem je o bývalá pohraniční opevnění, takzvané řopíky. Na Moravě je k prodeji devět pevností s vlastními pozemky v lokalitě Sedlec u Mikulova a dvě pevnosti v lokalitě Pohořelice. V Čechách resort nabízí tři pevnosti u obce Očihov nedaleko Podbořan na Lounsku.

Ve Slezsku si lidé mohou pořídit sedm řopíků v lokalitách Košetice, Opava-Kateřinky, Opava-Komárov a Velké Hoštice a tři opakovaně inzerovaná opevnění u Horních Životic. Tato opevnění stojí na cizích pozemcích, jejich vlastníci o převod neprojevili zájem. „Mimo uvedená malá opevnění je tentokráte v nabídce i jeden objekt těžkého opevnění na Náchodsku,“ podotkl Caletka.

Obrana se zbavuje nepotřebných nemovitostí každý rok. V nabídkách převládají pozemky nebo bunkry opevnění z období první republiky. Někdejší opevnění Československa je stále považováno za nemovitosti určené k obraně státu, a hospodaření s nimi má proto na starosti ministerstvo obrany.

V roce 2005 resort rozhodl, že opevnění bude přednostně bezúplatně převáděno na majitele pozemků pod nimi. Pokud by o ně zájem neměli, mohly je zadarmo dostat například kluby vojenské historie či okolní obce. Další možností je jejich prodej. Převody pevnostních opevnění začaly podle odboru nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva ve větším měřítku od roku 2008.