V Troubkách se bude učit bez roušek. Rozhodnutí školy má podporu i mezi rodiči

Základní a mateřská škola v Troubkách na Přerovsku se rozhodla, že nebude po dětech v rozporu s nařízením ministerstva zdravotnictví žádat povinné nošení roušek. Absolvování výuky bez zakrývání dýchacích cest má i značnou podporu rodičů, řekl ředitel školy Petr Vrána. Školáci se nemuseli v pondělí ani povinně testovat, antigenní testování s výběrem ze tří druhů testů však zavedla škola opět ve čtvrtek. Rodiče podle ředitele s testováním problém nemají. Situací ve škole se už zabývají hygienici, řešila ji i obec.

Rozhodnutí o nutnosti testování dětí ponechal v pondělí ředitel školy na rodičích, rozhodl se tak na základě svého osobního přesvědčení. Rodičům vzkázal, že pokud by umožnil byť jen jedinému dalšímu dítěti přístup ke vzdělání, má tento jeho krok smysl.

V pondělí se nechalo ve třech třídách školy otestovat 29 žáků, 18 test neabsolvovalo, někteří z nich se otestovali doma a tři žáci do školy nepřišli. „Dnes už se všechny přítomné děti testovaly, vedlo mě k tomu zjištění, že otázka testování žáků naši komunitu nijak zvlášť nerozděluje,“ uvedl ředitel. Škola rodičům nabídla tři varianty testů, pozitivní nebyl nikdo.

Podpora od rodičů

Naopak možnost absolvování výuky bez roušky měla u rodičů podle Vrány daleko větší podporu a zastání, jejich nošení je tak ve škole nadále dobrovolné. Ředitel argumentuje tím, že žáci mají mít i ve škole možnost dýchat čerstvý vzduch, ve třídách se pravidelně větrá a děti chodí i na zahradu. Navíc když je test negativní, je podle něj nošení roušek zbytečné a ohrožující zdraví.

„Já nemohu vyžadovat po dětech něco, co podle mě ani nejsou schopny samy dodržovat. Měnili bychom se z učitelů na dozorce, nebyli bychom tak jejich partnery a průvodci vzděláváním, těmi, kterým mají důvěřovat,“ uvedl ředitel školy.

Testování, roušky a rotační výuka jsou podmínky, které umožnily, aby se od 12. dubna mohli žáci vrátit do lavic. Například ředitel waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký, který umožnil v rozporu s nařízeními zapojit se do výuky i netestovaným dětem a ve třídách navíc nemusely mít roušky, přišel kvůli tomuto rozhodnutí o místo.

Ředitel počítá s tím, že může přijít o místo

Ředitel troubecké školy uvedl, že je připraven nést následky svého jednání, je však nadále přesvědčen o tom, že by se měly revidovat současné podmínky prezenční výuky. „Toto rozhodnutí ve mně zrálo poslední dva týdny, i přestože si uvědomuji riziko, že mohu přijít o místo. Mým cílem však bylo toto téma otevřít,“ dodal ředitel.

Krajská hygienická stanice (KHS) v Olomouci podle její mluvčí Markéty Koutné už zahájila ve škole státní zdravotní dozor. Na jiných školách v kraji podobný případ hygienici nezaznamenali, uvedla.

Situací se zabývala na začátku týdne na mimořádném zasedání i rada Troubek. „Rozhodli jsme o výzvě panu řediteli, aby dodržoval mimořádná opatření vydaná ministrem zdravotnictví,“ řekl starosta Radek Brázda (STAN). Radnice zároveň zajistila testy ze slin. „Ode dneška se zase testuje, za nás to považujeme za uzavřené,“ doplnil ve čtvrtek starosta s tím, že osobně otázku roušek otevírat nebude.