Nákup testů pro školy od firmy Tardigrad prověřuje centrála proti organizovanému zločinu

Události: Policie prověřuje zakázku na antigenní testy (zdroj: ČT24)

Detektivové začali prověřovat zakázku ministerstva vnitra na nákup antigenních testů pro školy. ČT to potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Policie šetří podezření, že vítěz tendru, společnost Tardigrad International Consulting, nesplnila podmínky výběrového řízení.

Antigenní testování mělo být klíčem k původně plánovanému návratu části žáků do škol od začátku března. Nyní ale zakázku na nákup testů začali prověřovat detektivové specializující se na ekonomickou kriminalitu.

„K vašemu dotazu mohu pouze sdělit, že náš útvar se touto věcí zabývá, nicméně v tuto chvíli více informací poskytovat nebudeme,“ uvedl mluvčí Ibehej.

Jak firma získala zakázku?

Policie se zajímá, jakým způsobem získala zakázku za čtvrt miliardy korun společnost Tardigrad International Consulting. „Jsem přesvědčen, že ministerstvo vnitra postupovalo striktně podle zákona a jsme připraveni si naše rozhodnutí kdykoli obhájit,“ uvedl nedávno ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Firmu vybral právě jeho resort ve spolupráci s minsterstvy školství a zdravotnictví. Podle obchodního rejstříku dosud zdravotnický materiál neprodávala a podniká v pronájmu nemovitostí. Její základní kapitál v době soutěže činil jeden tisíc korun. 

„Jsme napojeni na další obchodní organizace typu Česká obchodní komora v Dubaji, které jsme členem a vždy se profilujeme jako přepravce,“ uvedla jednatelka vítězné firmy Monika Jírovcová. 

Šetření vede i antimonopolní úřad a ministerstvo financí

Výběrové řízení kromě policie šetří i antimonopolní úřad, který si od ministerstva vnitra  vyžádal dokumentaci. 

Zakázku prověřuje i ministerstvo financí. „Pokud tam bude zjištěno porušení rozpočtové kázně, tak je to podnět pro finanční úřad,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Další nákup má na starosti správa hmotných rezerv

Nákup dalších pěti milionů antigenních testů do škol nyní bude mít na starost Správa státních hmotných rezerv. „Čekáme na specifikaci ministerstva školství, jaké antigenní testy máme koupit,“ uvedl její předseda Pavel Švagr.

Úřad chce do výběrového řízení oslovit celkem 91 firem. Jde o společnosti, které dostaly výjimku od ministerstva zdravotnictví pro dodávky testů.