Antimonopolní úřad se zabývá objednávkou na antigenní testy do škol

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabývá tendrem na antigenní testy pro školy, který vypsalo ministerstvo vnitra. Podnět podala firma, která oslovena nebyla, správní řízení ale zatím úřad nezahájil, potvrdil jeho mluvčí Martin Švanda. Na podání podnětu upozornil server Seznam Zprávy. Ministerstvo vnitra odmítlo podání podnětu k ÚOHS komentovat.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel v dané věci podnět od jednoho z dodavatelů zdravotnického materiálu, který si stěžuje na to, že nebyl v rámci výběrového řízení osloven. Úřad podnět prošetřuje a od ministerstva vnitra si vyžádal příslušnou dokumentaci. Správní řízení zahájeno nebylo,“ řekl Švanda.

Ministerstvo vnitra vyhlásilo vítěze výběrového řízení na dodávku 3,6 milionu antigenních testů před dvěma týdny. Zakázku na dodávku antigenních testů získala společnost Tardigrad International Consulting, které stát zaplatí dohromady čtvrt miliardy korun. Část testů už minulý týden podle ministerstva vnitra dorazila od čínského výrobce Lepu Medical do České republiky.

O seznamu oslovených firem oficiálně rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví. Na finální sestavu možných distributorů dalo deset kandidátů, ze kterých následně zástupci resortů školství, zdravotnictví a vnitra vybralo vítěze.

Seznam oslovených firem dávala dohromady pracovní skupina Jana Wolfa z oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ministerstva zdravotnictví. Na základě jakých kritérií byl finální seznam vytvořený, ministerstvo neuvedlo.

„Ministerstvu zdravotnictví není žádným zákonem uloženo vést jakoukoliv agendu zabývající se průzkumem trhu, evidencí dodavatelů zdravotnických prostředků nebo hodnocením jejich nabídek,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.