První měsíc rozpočtového provizoria končí. Někteří provozovatelé sociálních služeb nemají na výplaty

Události: Rozpočtové provizorium přináší problémy (zdroj: ČT24)

Končí první měsíc rozpočtového provizoria. Došlo kvůli němu ke zpožděním plateb pro některé poskytovatele sociálních služeb nebo odsunutí nových registrací filmových pobídek. Hrozí i potíže s proplacením armádních zakázek. V rámci provizoria může stát každý měsíc vyplácet jednu dvanáctinu schváleného rozpočtu z loňska. Vláda očekává, že hospodaření v provizoriu skončí nejpozději za dva měsíce.

Desítky poskytovatelů sociálních služeb, kteří fungují jako neziskové organizace, nemají na lednové výplaty. Klíčové jsou pro ně dotace z ministerstva práce. Ty ale kvůli rozpočtovému provizoriu přijdou o měsíc později než obvykle.

„Dotace z ministerstva, které rozdělují kraje, dostáváme už kolem února, abychom měli na financování výplat, které máme za leden. Ale tím, že je provizorium, tak je nedostaneme,“ popisuje zástupkyně ředitelky plzeňského stacionáře Domovinka Štěpánka Hartlová.

„V lednu v rozpočtovém provizoriu nedostanou sociální služby nic. Respektive je tam jedna velká kulatá nula,“ potvrdil náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pro sociální věci Rudolf Špoták (Piráti).

Kraje proto chystají bezúročné půjčky. „Budeme v únoru uvolňovat jednu šestinu finančních prostředků, které půjdou na financování sociálních služeb,“ slíbil vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).  

„Kraje mají také administrativní proces, takže k poskytovatelům to dojde nejdříve na konci února nebo v březnu,“ upozornila viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniela Lusková.

Kvůli rozpočtovému provizoriu také zastavil Státní fond kinematografie nové filmové pobídky. „Paní ředitelka Bezděk-Fraňková pouze pozastavila registraci nových filmových pobídek, ale nijak to nesouvisí s tím, že by neměly být na filmové pobídky peníze,“ sdělil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Vše uhradíme, slíbil Stanjura

Provizorium by podle ministerstva obrany mohlo už v březnu ohrozit proplácení některých armádních zakázek. „Počínaje měsícem březen nastupují platby finančně významnějších závazků, jako například pravidelná splátka za pronájem nadzvukových letounů. Postupně tak může růst riziko případné platební neschopnosti,“ informovala vedoucí tiskového oddělení resortu obrany Jana Zechmeisterová. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale ubezpečuje, že stát všechny závazky i v provizoriu uhradí. „Zatím žádný vážný problém nevznikl. Pokud vznikl nějaký problém, tak jsme ho při detailnějším jednání vyřešili,“ tvrdí. 

Většině resortů zatím podle ministrů provizorium větší problémy nepřineslo. „Byla kolem toho řada otazníků, ale s tou dvanáctinou rozpočtu ministerstvo funguje,“ řekl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Dokonce i financování evropských fondů se nám daří dohadovat s ministerstvem financí,“ prohlásil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) sice připouští, že je to administrativně náročnější, ale přímé dopady v této chvíli podle ní nejsou.

Rozpočtové provizorium by mělo skončit na konci března. Poté, co poslanci ve sněmovně schválí návrh státního rozpočtu na letošní rok a podepíše jej prezident Miloš Zeman.