Pro Pavla a Babiše začíná poslední fáze kampaně. Očekává se dramatický duel

Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Pavel získal 35,4 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Nyní pro oba kandidáty začíná poslední fáze kampaně – rozhodne se mezi nimi za dva týdny, v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna, kdy se voliči k urnám vydají podruhé. Vítěz v březnu po deseti letech vystřídá na Hradě Miloše Zemana.

Vyhrocenější kampaň před druhým kolem už začala, Babiš před novináři mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl „komunistickým rozvědčíkem“, je ruský prezident Vladimir Putin. Pavel studoval v 80. letech československou vojenskou školu, stejně jako Babiš byl členem komunistické strany. O Pavlovi Babiš také řekl, že pokud bude na Hradě, nebude to dobře pro občany. Bude podle něj vykonávat pouze vůli vlády, možná svých sponzorů.

Pavel, jenž se za svoji minulost opakovaně omluvil, prohlásil, že postup do druhého kola vnímá jako výzvu, Babišovy výroky označil za „kňučení“. V duelu podle něj bude záležet na tom, jestli voliči chtějí uvěřit „planým slibům Andreje Babiše“ a tvářit se nevědomě k jeho politické a podnikatelské kariéře, nebo „zvolí změnu“.

Jak ukazují volební výsledky, Babišovi se dařilo ve stejných regionech, v jakých uspěl před pěti lety Zeman, zvítězit se mu naopak nepodařilo v některých velkých městech včetně Prahy. Vítězného Pavla od Babiše dělilo pouhých 22 843 hlasů; předsedu ANO předstihl až v samotném závěru sčítání.

Někteří poražení vyjádřili podporu Pavlovi

Mezi neúspěšnými kandidáty skončila ekonomka Danuše Nerudová, jíž dalo hlas 13,93 procenta voličů. Výsledek prvního kola podle ní ukázal, že Česko ještě nejspíš není připraveno na prezidentku, z veřejného prostoru ale odejít nechce. Navzdory dříve rostoucí podpoře tak její výsledek zůstal za očekáváním.

Zisk dalších prezidentských kandidátů se pohyboval od 6,75 procenta do 0,55 procenta. Na čtvrtém místě skončil senátor Pavel Fischer, následují poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Poražení Nerudová, Fischer, Hilšer a Diviš už vyjádřili podporu pro druhé kolo Pavlovi. Nerudová po setkání s Pavlem řekla, že se v pondělí dohodnou na konkrétní podobě její podpory před druhým kolem. Vládní politici podpořili Pavla včetně premiéra Petra Fialy (ODS), vedení hnutí ANO Babiše, zástupci hnutí SPD, jehož kandidátem byl Bašta, se však o podpoře pro druhé kolo teprve rozhodnou.

Rekordní účast voličů

Účast voličů byla z dosavadních prezidentských voleb rekordní, dosáhla 68,24 procenta. K volbám nyní přišlo 5,62 milionu lidí, to je zhruba o 450 tisíc více než v prvním kole před pěti lety a deseti lety, kdy byla účast v prvním kole 61,3 a 61,9 procenta. O volby byl velký zájem i v zahraničí, evropská média většinou postup Babiše a Pavla nepovažují za překvapení.

Policisté neřešili v prvním kole prezidentské volby žádné zásadní události. Podněty občanů na možné ovlivnění voleb se zabývají moravskoslezští policisté. Ve Frýdku-Místku si žena stěžovala na motivační dopisy, které naváděly k volbě konkrétních kandidátů, na Karvinsku zase voliči vadilo označení členů volební komise. Česká pošta řešila 19 případů ztracených zásilek s voličskými průkazy. V 17 případech se jí podařilo problém ještě v pátek vyřešit doručením průkazů.

Speciální vysílání ČT24 k výsledkům 1. kola prezidentských voleb (zdroj: ČT24)