ANALÝZA: Babiš jde v Zemanově stopě. Mapa volebních zisků se podobá té z roku 2018

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se před prezidentskými volbami mohl opřít o podporu dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana. Nechal si od něj i poradit, takže například po jeho vzoru vynechával předvolební debaty a přednost dával setkávání s voliči. Není to však jediné, co Zemana a Babiše spojuje. Jak ukazuje srovnání výsledků 1. kola volby v roce 2018 a 2023, může se Babiš spolehnout na podporu voličů velmi podobnou právě té, jako měl Zeman.

Předvolební prezidentská kampaň pro Babiše nekončí. Podařilo se mu zvítězit ve většině okresů, podporu má na většině Moravy a také na severu Čech a na jihozápadě Česka. Nepodařilo se mu však bodovat v Praze a ani jejím nejbližším okolí.

Na levicovou notu

Jak dále ukazují volební výsledky, Babišovi se dařilo ve stejných regionech, v jakých uspěl před pěti lety Zeman. Ten měl výhodu, že se voleb účastnil jako obhajující prezident, Babiš zase jako někdejší premiér.

Jedním z témat volební kampaně šéfa hnutí ANO je vymezování se vůči vládě Petra Fialy, kritika nedostatečné pomoci občanům v ekonomické či energetické krizi. Jinými slovy, soustřeďuje se ve volebním klání zejména na ekonomicky slabší voliče a na střední třídu.

Svou rétorikou a volebními sliby se tak Babiš prezentuje spíše jako levicový politik. Jako levicový kandidát se dlouhodobě prezentoval také Zeman. A jejich rétorika padá na úrodnou půdu v podobných regionech.

Například před pěti lety vyhrál Zeman v okrese Karviná s 57,7 procenta hlasů. Byl to jeho nejlepší výsledek ze všech okresů. Letos v Karviné zvítězil Babiš se ziskem 53,4 procenta hlasů. A také v jeho případě to byl jeho nejlepší výsledek ze všech okresů. Druhým nejúspěšnějším okresem pro oba kandidáty byl okres Bruntál.

Velká centra bez odezvy

Jak ukazují data v mapě, u Zemana a Babiše dochází k velmi výraznému překryvu úspěšných okresů mezi oběma kandidáty. Například Ústecký kraj lze označit za volební baštu obou politiků.

Naopak nejhorších výsledků dosáhli Babiš i Zeman v Praze, v okresech Praha-východ, Praha-západ a také v okrese Brno-město.

Lepšího výsledku než Zeman dosáhl Babiš jen v pěti okresech. Jedná se o Most, Louny, Teplice, České Budějovice a Sokolov.

Naopak mnohem lepšího výsledku o téměř 11 procentních bodů dosáhl Zeman v okrese Žďár nad Sázavou, v němž dosluhující prezident trávil svůj politický důchod před svým návratem do vysoké politiky.

Průměrný rozdíl procentuálního volebního zisku mezi oběma kandidáty činí 3,6 procenta hlasů. Je možné tak z hlediska volební geografie zhodnotit, že Babiš jde v prvním kole voleb ve stopách Zemana.