Nerudová je třetí. Babiše označila za zlo a nevyloučila založení vlastní strany

Vyjádření prezidentské kandidátky Danuše Nerudové k průběžným výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová skončila se ziskem čtrnácti procent v prezidentských volbách třetí. Podporovatelům řekla, že se jí podařilo zvednout vlnu inspirace a otevřela dveře mladým a ženám. Ze svého volebního štábu následně zamířila za Petrem Pavlem, aby probrali možnosti podpory před druhým kolem. Konkrétní podobu spolupráce oznámí v pondělí, všechny formy jsou podle ní otevřené. Předsedu ANO Andreje Babiše označila za zlo.

Už při příchodu do štábu se Nerudová nechala slyšet, že se dostala tam, kde dosud žádná žena nebyla. „Mladí lidé v této zemi dostali impulz k tomu, že nemusí být jen v koutě, že skutečně mají šanci se hlásit o slovo a že mají šanci být slyšeni,“ prohlásila. Její rodina podle ní kampaň zvládala „naprosto skvěle“. Konstatovala, že manžel se stal „mámou i tátou“ a synové, kteří se také zapojili, „to ustáli“.

„Hrozně moc vám děkuji,“ pokračovala po sečtení většiny okrsků. „Jsem až zaskočená podporou, kterou jsem za rok a půl posbírala. Je neuvěřitelné, jakou vlnu jsme v České republice vzedmuli. Vlnu, která stojí za obyčejnou holkou, která nikdy nebyla v politice, ale chtěla prosazovat témata, která se týkají nás všech.“ 

„To, že končím třetí, vůbec nic neznamená, protože se začal psát příběh, který je inspirací pro všechny ostatní. Všichni máme moc měnit věci a já si myslím, že vzhledem k tomu, že jsem jako žena došla takhle daleko, se pootevřely dveře dalším, kteří půjdou za mnou,“ doplnila.

Pozitivní kampaň

V proslovu, jemuž předcházel několikaminutový aplaus, chválila svůj tým a ocenila nové prvky v politickém marketingu. „Celou dobu jsme vedli pozitivní kampaň a myslím si, že jsme přispěli k dobré náladě v této zemi. Jsem ráda, že jsme ukázali, že člověk může dojít poměrně daleko s pozitivní kampaní. S tím, že nikoho neočerňuje, a s tím, že dělá věci dobře,“ konstatovala Nerudová a následně se ostře vymezila proti Babišovi.

„Stojíme na začátku úplně nového příběhu a já bych velmi ráda popsala, kde v tuto chvíli jsme. Pořád je zde velké zlo, které se jmenuje Andrej Babiš. To zlo neodešlo a dostalo v těchto volbách poměrně dost procent. Nezapomínejme na to, že zde máme člověka, který vlastní mediální domy, politickou stranu, poslance a chtěl by vlastnit i Lány a Pražský hrad. To zlo musíme společně porazit,“ zdůraznila.

Schůzka s Pavlem

„Chtěla bych pogratulovat demokratickému vítězi Petru Pavlovi. Opakovaně jsem ve svých vystoupeních hovořila, že bych neměla problém ho podpořit ve druhém kole,“ naznačila Nerudová, která do štábu Pavla dorazila krátce po páté hodině.

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová hovořila o prvním kole prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Podle Nerudové spolu mluvili jen krátce a zatím nekonkrétně. „Potřebujeme se na to trošku vyspat. V pondělí se dohodneme, jak můžu pomoci v tom, aby zlo v této zemi dostalo stopku,“ zopakovala Nerudová.

„Všechny varianty“ jejího zapojení jsou podle ní otevřené. „My se skutečně musíme dohodnout, jaké formy podpory by i jim vyhovovaly, jakou kampaň budou dělat, protože během těch následujících 14 dní bude kampaň vypadat úplně jinak. Od toho bude schůzka v pondělí, abychom se dohodli, jak budeme spolupracovat,“ vysvětlila Nerudová.

Za Pavlem zamířil také senátor Pavel Fischer, jenž mu podporu v plné míře slíbil během své tiskové konference. V prvním kole získal 6,7 procenta hlasů.

Z veřejného prostoru odejít nechce

Výsledek prvního kola prezidentských voleb podle Nerudové ukázal, že Česko ještě nejspíš není připraveno na prezidentku. Za rozdělením hlasů vidí hlavně strach z Babišova zvolení hlavou státu. „To je ten důvod toho výsledku,“ prohlásila Nerudová.

Z veřejného prostoru odejít nechce. Plánuje se věnovat tématům, která zvedla v kampani a která zajímají mladé. „Je potřeba je ve veřejném prostoru prosazovat, z veřejného prostoru nezmizím.“ Několikrát také zopakovala, že třetím místem v prvním volebním kole „vůbec nic nekončí“ a „nic to neznamená“.

Nevyloučila, že by případně mohla založit politickou stranu. Ve volebním štábu o tom mluvili její dobrovolníci. „Já myslím, že nic z těch variant není vyloučeno. Musím mluvit se svými přáteli, s dobrovolníky – a uvidíme. Mohu vás ujistit, že skutečně ve veřejném prostoru zůstanu, že si uvědomuji, jak strašně důležitá témata životního prostředí, domácího násilí, rovnosti ve společnosti jsou. Těch témat se nevzdám a budu za ně dál bojovat.“ 

Nerudová zároveň sdělila, že ještě netuší, proč její zisk ve volbách neodpovídal výsledkům průzkumů veřejného mínění z období před horkou fází kampaně.

„Do kampaně jsem vstupovala poměrně pozdě na rozdíl od obou pánů, může to být jeden z faktorů, musíme si výsledky analyzovat a potom zjistíme, co stojí za tímto výsledkem,“ upozornila. Zopakovala, že v pátek označila za hranici pro to, aby svůj výsledek považovala ve volbách za úspěch, zisk 20 procent.

  • Do ledna 2022 rektorka brněnské Mendelovy univerzity, ekonomka.
  • Vystudovala obor hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě tehdejší Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (PEF MENDELU), kde v roce 2005 získala i doktorát. Pracovala v ústavu účetnictví a daní mateřské univerzity i ve vedení fakulty, v letech 2009 až 2014 byla proděkankou a v letech 2014 až 2015 prorektorkou MENDELU.
  • V lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní důchodové komise, v dubnu 2020 společně s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20, snažící se zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.
  • Její kandidaturu podepsalo přes 82 tisíc občanů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24