Voliči rozhodli. O Hrad se utkají Pavel a Babiš

Události: O Hrad se utkají Pavel a Babiš (zdroj: ČT24)

Příštím českým prezidentem bude buď bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Vítězem prvního kola prezidentských voleb se stal Pavel, volilo ho 35,40 procenta lidí. Druhému Babišovi dalo hlas 34,99 procenta voličů. Volební účast je nejvyšší v prezidentských volbách.

Pavel dostal hlasy 1 975 056 voličů, druhého Babiše volilo 1 952 213 lidí. Rozdíl mezi finalisty volby prezidenta je letos rekordně malý: 0,4 procenta. Jde o 22 843 hlasů. Konečné výsledky zveřejnil Český statistický úřad po 19. hodině.

Postup obou favoritů předjímaly jak poslední předvolební průzkumy, tak kurzové sázky. Podle prvních průběžných výsledků měl Babiš podporu více než dvou pětin voličů a Pavel méně než 30 procent. Postupně se rozdíl mezi nimi zmenšoval a Pavel po půl páté Babiše předstihl.

Ani další senátor Marek Hilšer výsledek z minulé prezidentské volby nezopakuje. V roce 2018 získal zhruba devět procent hlasů, letos měl podporu 2,56 procenta. Předstihl ho poslanec SPD Jaroslav Bašta se ziskem 4,45 procenta hlasů. Předposlední příčku obsadil podnikatel Karel Diviš s 1,35 procenta hlasů a poslední skončil bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima s půlprocentní podporou.

Nerudová a Fischer podpoří Pavla

Kandidát na prezidenta Petr Pavel ve druhém kole program ani priority kampaně měnit nechce; odpovídají podle něj i profilu méně úspěšných kandidátů, od kterých může nyní čerpat voliče.

Podle Pavla by v případě zvolení Andreje Babiše s podporou poslance Jaroslava Bašty (SPD) hrozil odklon od prozápadního a prodemokratického kurzu, kterým Česko směřovalo v posledních třicet letech. „Pokud bychom se dostali mezi východ, západ, do pozice země, která nebude brána vážně svými spojenci, to by bylo to největší nebezpečí,“ řekl.

Rozhovor s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem k průběžným výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš považuje svůj výsledek za „famózní“. Zdůraznil, že dostal o více než půl milionu hlasů více než ANO v parlamentních volbách. „Mám z toho obrovskou radost a gratuluju provládnímu kandidátu Pavlovi, který vyhrál. Gratuluju i paní Nerudové, která dělala velice dobrou kampaň,“ řekl.

Dodal, že jej mrzí, když je považován za zlo. „Věnoval jsem naší zemi víc než deset let svého života s největším nasazením.“ Babiš také prohlásil, že má signály, že se na něj chystá „podraz od spřízněných novinářů“ Pavla, kteří jej údajně chtějí spojit s KGB. Varoval, že Pavel podle něj bude vykonávat vůli vlády a možná svých sponzorů.

Vyjádření prezidentského kandidáta Andreje Babiše k průběžným výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

„To, že končím jako třetí, vůbec nic neznamená, protože se začal psát příběh, který je inspirací pro všechny ostatní, že skutečně má smysl se snažit, že máme všichni moc měnit věci. Vzhledem k tomu, že jsem jako žena došla poprvé tak daleko, se otevřely dveře dalším, kteří půjdou za mnou,“ nechala se slyšet Danuše Nerudová.

„Zůstává tu zlo a dostalo poměrně dost, vlastní mediální domy, strany, poslance, chtěl by Lány a Pražský hrad,“ uvedla Nerudová na adresu expremiéra Babiše. Ještě v sobotu se Nerudová setkala s Pavlem. Konkrétní podoba její podpory se podle ní dohodne v pondělí, přičemž otevřené jsou všechny formy.

Vyjádření prezidentské kandidátky Danuše Nerudové k průběžným výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Výsledky prezidentských voleb nepovažuje prezidentský kandidát a senátor Pavel Fischer za dobré pro Česko. „Česká republika rozhoduje o své budoucnosti. Je velmi důležité, abychom se spojili a pohlídali, aby budoucnost byla ve správných rukou. Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš není budoucnost pro Českou republiku,“ zdůraznil s tím, že podpoří Pavla.

Vyjádření prezidentského kandidáta Pavla Fischera k průběžným výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Hilšer a Zima hovořili o penězích

Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD) se nedomnívá, že hlasy pro něho uberou hlasy Babišovi. „Myslím, že máme naprosto rozdílné voliče. Hnutí ANO a SPD jsou v tomto ohledu každé úplně jinde,“ věří Bašta. Volební kampaň označil čtyřiasedmdesátiletý poslanec za zajímavou. „Bavilo mě to, a čím trvala déle, tím jsem se cítil lépe. Zaujalo mě povídání s lidmi, a pak debaty,“ sdělil.

Prezidentský kandidát Marek Hilšer označil svůj volební výsledek za prohru. „Je vidět, že když člověk nabízí to samé, jednou to může být devět procent, jednou tři procenta. Rozhodují i peníze,“ podotkl. „Kampaň byla nízkonákladová, protože si myslím, že politici nemají být závislí na velkých penězích,“ doplnil.

Toho, že nevyslyšel výzvy k odstoupení z voleb, aby tak podpořil jiné Babišovy protikandidáty, rozhodně nelituje. „Člověk nesmí utíkat z boje, musí bojovat až do konce a být připraven shořet,“ prohlásil. Tlak na své voliče, aby volili někoho jiného, označil za zasahování do jejich svobody. Později ale nabídl podporu v kampani Pavlovi, o její podobě hodlá rozhodnout v nejbližších dnech.

Karel Diviš označil svůj volební výsledek za zklamání, chtěl se umístit do šestého místa. Své voliče vyzval, aby za dva týdny šli k volbám a hlasovali pro Pavla. „Generála Pavla si vážím za to, jaký byl voják a byť s ním ve spoustě věcí nesouhlasím, i tak si myslím, že je to pro Českou republiku daleko lepší volba,“ avizoval. 

Tomáš Zima po sečtení poloviny hlasů konstatoval, že se ukázalo, že úspěch záleží na penězích. „Když se na to podíváte, tak je to otázka finanční. Ti tři, kteří jsou na špičce, nebo teď spíš dva, do té kampaně investovali mnohem více peněz, než je nyní uváděno. My jsme jeli nízkorozpočtovou kampaň. Když by se částka v milionech přepočítávala na pořadí, tak myslím, že to víceméně odpovídá,“ tvrdí.

On-line přenos
Volba prezidenta republiky 2023 – první kolo
0:00

On-line reportáž pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

23:42

Podle deníku E15 se start kampaně před druhým kolem Babišovi úplně nepovedl, když se podivil, že dvě velká česká města Praha a Brno volily někdejšího člena komunistické strany Petra Pavla.

"Zmatený Babiš s nástupem na pódium úplně zapomněl na to, že členem KSČ byl dokonce dvojnásobnou dobu než Pavel," připomněl autor komentáře Jan Novotný. 

23:19

"Druhé kolo bude dramatické a můžeme si být jisti, že Babišův tým inženýrů lidských duší použije všechny prostředky, aby nakonec uspěl majitel hnutí ANO. Zcela bez šance není," uvedl komentátor Petr Honzejk v Hospodářských novinách.

Podle něj se "Babišova marketingová manufaktura" musí pokusit odradit voliče liberálního tábora od volby Petra Pavla. Myslí si, že se mohou objevit osobní útoky ohledně soukromí (Petr Pavel sám očekává tvrzení, že se měl dopouštět domácího násilí) nebo zdůrazňování, že Pavel je voják, tudíž hrozí, že v Česku vznikne jakási vojenská junta.