Přívětivá tvář je pryč, máme tady prolhaného Babiše, řekl Pavel

Prezidentský kandidát Petr Pavel hovořil o vítězství v prvním kole voleb (zdroj: ČT24)

Petr Pavel souboj s Andrejem Babišem vnímá jako výzvu, na kterou se těší. Podotkl, že vůči němu bude mít jiný způsob komunikace, než by měl v případě postupu jediné prezidentské kandidátky. Také připustil, že minimálně ve dvou televizních debatách byl málo výrazný. Jeho politický program a priroty jsou podle jeho názoru srozumitelné i pro voliče Danuše Nerudové nebo Pavla Fischera.

„Starý Andrej Babiš je pryč. Jeho přívětivá tvář pro první kolo už je minulostí a teď tady opět máme toho prolhaného, ukňouraného Andreje Babiše,“ řekl Petr Pavel ve vysílání ČT24. Voliče chce přesvědčit tím, že se bude držet pravdy, nebude na nikoho „kydat hnůj“ a bude nabízet „skutečná řešení, a ne pouze sliby“.

Andrej Babiš ve svém povolebním proslovu upozornil na Pavlovu komunistickou minulost a zpochybnil jeho nezávislost na sponzorech. „Můj cíl je vyhrát prezidentské volby, protože si myslím, že na Hradě by neměl být provládní kandidát a určitě by tam neměl být komunistický rozvědčík,“ poznamenal Andrej Babiš. Pavla následně přirovnal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který fungoval jako agent KGB.

„Lidé si musí rozhodnout, jestli na Hradě má být někdo, kdo půjde na ruku vládě, kdo půjde na ruku sponzorům. Já nejsem úplně přesvědčen, že pan Pavel bude reprezentovat a hájit české zájmy,“ dodal Babiš.

„S mými sponzory jsme se od začátku dohodli na tom, že jim jde o to, aby se do čela země vrátil někdo, kdo bude důstojně reprezentovat. To není Miloš Zeman ani Andrej Babiš,“ odpověděl Pavel na otázku moderátora ČT ohledně jeho ovlivňování ze strany jeho sponzorů. Babiš podle něj sice vedl řadu jednání, ale nemá tak intenzivní zkušenost, jakou on sám získal v NATO. „Z toho důvodu si troufám tvrdit, že zkušenost ve velkých jednání s politiky na úrovni ministrů, premiérů nebo prezidentů mám také,“ řekl.

Generál ve výslužbě chce jít do tolika debat, kolik bude účelné, a je připraven se v nich konfrontovat se svým protikandidátem.

Babiš jako výzva

Podle Pavlova názoru je třicet procent hlasů tvrdé jádro voličů Andreje Babiše a zbylých pět procent je znepokojeno a zklamáno výkony současné vlády, protože předseda hnutí ANO na kabinet Petra Fialy „útočil naprosto nevybíravě a každý problém, který nastal, přisuzoval neschopnosti této vlády“.

Někteří voliči se proto k Babišovi přidali spíš jako kritici vlády než jako jeho přímí podporovatelé, míní generál ve výslužbě. „Možná i na tyto lidi se budu chtít zaměřit, abych jim dal jasně najevo, že cesta z jejich frustrace nevede přikloněním k Andreji Babišovi, ale tím, že tyto problémy budeme konstruktivně řešit s touto vládou. Ne tím, že shodíme vládu v době krize a tím, že se začneme spoléhat na nerealistické sliby, tak jak to dělal Andrej Babiš.“

„Na druhé kolo se těším. Postup do druhého kola s Andrejem Babišem bych vnímal jako velkou výzvu. A já mám výzvy rád,“ řekl Petr Pavel už dříve během soboty. V duelu podle něj bude záležet na tom, jestli voliči chtějí uvěřit „planým slibům Andreje Babiše“ a tvářit se nevědomě k jeho politické a podnikatelské kariéře, nebo „zvolí změnu“.

Pavel připustil, že všem voličům nemusí připadat jako optimální kandidát, a poznamenal, že jeho komunikace vůči expremiérovi bude vypadat jinak, než kdyby postoupila Danuše Nerudová. Sám od protikandidáta změnu nečeká.

„Předpokládám, že Andrej Babiš se nijak nezmění. Člověk v jeho věku už přece jenom není schopen výrazně změnit svůj styl vyjadřování a argumentace, takže se dá očekávat, že kampaň vedená z jeho strany bude tvrdá, plná polopravd a někdy taky nepravd,“ poznamenal.

Pavel: Budu výraznější a můžu přitvrdit

Byl prý vždy připravený jednat tvrdě, pokud to situace vyžadovala. Zatím se podle něj kampaň vyvíjela slušně a korektně, v případě potřeby je ale připraven přitvrdit, aniž byl ztrácel slušnost. Připouští také výraznější televizní styl.

„Minimálně ve dvou debatách jsem byl méně výrazný. Mám se co učit, abych byl výraznější. Na dalších debatách bude záležet, jestli do nich půjde můj protikandidát… Na všechny debaty jsem se připravoval. Pokud budu ve druhém kole, tak se budu intenzivně připravovat i na ty debaty, které se uskuteční,“ poznamenal.

Připomněl, že své volební heslo si vybral podle toho, co podle jeho názoru obyvatelům České republiky nejvíce chybělo. Program ani priority kampaně ale měnit nehodlá, a to i pro to, že jsou srozumitelné i pro voliče ostatních kandidátů. Hodnotově se podle vlastního soudu rozcházel s Danuší Nerudovou nebo Pavlem Fischerem pouze minimálně, stejně jako v představách o fungování České republiky i prezidentského úřadu.

Prezidentský kandidát Petr Pavel nevidí v těsném vítězství důvod k oslavám (zdroj: ČT24/ČTK)

Podpora ostatních kandidátů

Ve svém projevu k výsledku voleb Danuše Nerudová připomněla, že v kampani opakovaně hovořila o podpoře Petra Pavla v druhém kole. Rovněž Pavel Fischer prohlásil, že všechna jeho podpora jde vítězi prvního kola. Oba již dorazili do volebního štábu generála ve výslužbě. 

Danuše Nerudová po setkání s Petrem Pavlem řekla, že se v pondělí dohodnou na konkrétní podobě její podpory před druhým kolem prezidentské volby. Podle Marka Hilšera by mělo v druhém kole převážit pragmatické uvažování a doufá, že vyhraje Petr Pavel. Podporu mu vyjádřil i kandidát Karel Diviš.

Pavlovi vyjádřil podporu i premiér Petr Fiala. „Je před námi čtrnáct dní, kdy bude probíhat další kampaň… Bude to nelehký souboj mezi hodnotami. Na jedné straně bude stát populismus, lži a příklon k Rusko a na druhé straně bude demokracie, respekt k ústavě a jasná prozápadní orientace. Já osobně budu podporovat ty druhé hodnoty, a proto vyzývám všechny, aby v druhém kole podpořili Petra Pavla,“ řekl.

Druhé kolo prezidentské volby proběhne v pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin. 

  • Armádní generál ve výslužbě, v letech 2015 až 2018 byl předsedou Vojenského výboru NATO.
  • Prošel řadou velitelských pozic, od července 2012 do dubna 2015 působil jako náčelník Generálního štábu Armády ČR.
  • Rodák z Plané u Mariánských Lázní studoval na vojenském gymnáziu v Opavě, poté pokračoval na Vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově, kde se orientoval na průzkum a výsadkové jednotky.
  • Po studiu nastoupil do Prostějova k výsadkovému pluku zvláštního určení; tehdy vstoupil do KSČ, což dnes označuje za chybu.
  • Jeho kandidaturu podpořilo podpisem přes 81 tisíc občanů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24