Blažek: Státní zastupitelství vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině

Události: Stíhání válečných zločinů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) řekl ČT, že Vrchní státní zastupitelství v Praze vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině. Blažek chce o společném evropském postupu při stíhání válečných zločinců jednat přímo v Haagu. Šéf resortu spravedlnosti zároveň očekává, že ruské válečné zločiny na Ukrajině budou i jedním z témat českého předsednictví Evropské unii.

„Konkrétně chci během 14 dnů letět do Haagu a domlouvat se přímo na Mezinárodním soudním tribunálu na společném postupu. Zatím jsme udělali tolik, že jsme změnili vnitřní pravidla fungování státního zastupitelství, dnes to má na starosti Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil Blažek ČT s tím, že jednomu případu se tam už věnují.

„Máme samozřejmě také zájem zajistit veškeré elektronické důkazy, to znamená audio, videozáznamy, další elektronické stopy, které mohou získat právě uprchlíci,“ řekla také šéfka pražských žalobců Lenka Bradáčová.

Podle Blažka je rozhodující nyní domluvit na mezinárodní úrovni společný postup. „Tedy co mají dělat jednotlivé státy a co všechno bude dělat mezinárodní soud v Haagu,“ řekl dále Blažek. Zabránit to má možnému duplicitnímu stíhání a dalším potížím, doplnil.

Ministr očekává, že válečné zločiny se promítnou i do témat českého předsednictví v EU. „Veškerá plánovaná témata narušila současná světová situace. Jeden z úkolů spravedlnosti na evropské i vyšší úrovni budou válečné zločiny na Ukrajině. Stane se to bezpochyby jedním z témat našeho předsednictví,“ dodal.

Shromažďování důkazů

Možné porušení mezinárodního práva na Ukrajině už vyšetřují Mezinárodní trestní soud i trestní orgány některých zemí, jako je Velká Británie či Německo. V Česku se možným zločinům věnují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Od začátku jsme dávali doporučení ukrajinským uprchlíkům, kteří byli svědky zločinů, že tady existuje možnost s tím oslovit českou policii,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Blažek připomněl, že v Česku čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině v souvislosti s ruskou anexí Krymu Rus Alexandr Frančetti. O mužovo vydání dříve požádala Ukrajina. Rusa obvinila NCOZ kvůli jeho činnosti na Krymu z března 2014. Ohledně trestných činů z nynějšího konfliktu je podle Blažka na stíhání příliš brzy. „Zatím se nepochybně shromažďují důkazy,“ řekl.

V souvislosti s možnými zločiny spáchanými na Ukrajině se nejčastěji mluví o masovém zabíjení v Buče u Kyjeva, kde podle Ukrajiny ruské síly zabily přes 400 lidí. Podle odborníků na mezinárodní právo by tyto vraždy mohly naplňovat skutkovou podstatu válečných zločinů i zločinů proti lidskosti.

Vyšetřování nyní také ukázalo na prvního údajného vraha z Buče. Je jím Sergej Kolocej – velitel národní gardy Uljanovské oblasti. „Prokurátoři potvrdili, že tento voják zabil 18. března v Buče čtyři neozbrojené muže,“ řekla generální prokurátorka Ukrajiny Irina Venediktová. „Samostatnou zvrácenou formou šikany a zastrašování oběti bylo nucení čichat k mrtvému člověku,“ dodala Venediktová. Kolocej byl o stíhání informován, Moskva to zatím nekomentovala. Ukrajina už minulý týden identifikovala dalších deset vojáků, kteří údajně mučili civilisty.