Brusel koordinuje sbírání důkazů o ruských válečných zločinech. Pomohou i svědectví uprchlíků

Události: Brusel kontroluje důkazy o válečných zločinech na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Úřad ukrajinské prokuratury oznámil, že má důkazy o sedmi a půl tisících válečných zločinech spáchaných ruskými vojáky na Ukrajině. I díky svědectví lidí, kteří z východu země přicházejí, identifikoval na pět set možných pachatelů. Koordinaci sbírání důkazů o znásilňování, masových deportacích nebo užití zakázaných zbraní nyní pro mezinárodní trestní tribunál ve spolupráci s dobrovolnickými skupinami koordinuje Evropská komise.

Dobrovolnická organizace Almenda je jednou z 26 organizací, které vyslýchají svědky a podle mezinárodně uznávaných standardů pátrají v otevřených zdrojích. Její vedoucí Mariia Sulialina chce pachatele válečných zločinů dohnat ke spravedlnosti.

„V databázi máme už šest stovek takových případů. Je důležité mít speciální protokol, ve kterém vyšetřovatel popisuje veškeré své kroky. Třeba kde našel odkaz na zdroj případně odkud stáhl důkazní fotografii,“ vysvětluje svoji práci Sulialina. 

Důkazy už putovaly k soudům, které se chystají ze spáchání válečných zločinů obvinit stovky ruských vojáků. Materiál by měl podle přání Marii Sulialiny posloužit i u mezinárodního trestního tribunálu.

Vyšetřovatelé tohoto soudu spolupracují s dobrovolníky na Ukrajině, jako je právě třeba organizace Almenda. Úzce spolupracují také s místní prokuraturou. A na vyšetřování zločinů se podílejí i jednotlivé členské státy Evropské unie, které nově společně sbírají důkazy.

Evropská komise koordinuje sbírání důkazů

To vše pak koordinuje Brusel. Unijní agentura EuroJust dostala nově možnost shromažďovat, uchovávat a sdílet důkazy o válečných zločinech. Unie také řídí práci jednotlivých států, aby důkazy byly co nejpřesvědčivější.

Eurokomisař pro justici Didier Reynerds uvedl, že chce, aby trestu neunikli ti, kteří si ho skutečně zaslouží za zbytečné hrůzy spáchané na obyvatelích Ukrajiny. „Snažíme se vyhnout duplikacím. Třeba, pokud už máte jeden důkaz o násilí na ženách nebo násilí na dětech, nemusíte hledat další. Stačí jen jedno svědectví,“ dodal k procesu sbírání důkazů.

Svědectví uprchlíků

Státy sbírají materiály nejen na Ukrajině, ale také na svých vlastních územích. Třeba tím, že vyslýchají uprchlíky a zaznamenávají jejich svědectví. V tomto případě je podle eurokomisaře důležitá spolupráce všech členských států. 

 „Pokud chcete sbírat svědectví od uprchlíků třeba v Polsku a pak i v dalších zemích, je důležité mít jednotnou metodologii,“ uzavírá.