Laboratoře odhalily téměř 27 tisíc případů covidu, počty nově nakažených dál klesají

V Česku ve čtvrtek přibylo 26 539 potvrzených případů covidu-19. Nově nakažených koronavirem je nejméně ve všední den od 17. ledna. Ubylo také opakovaných nákaz, za čtvrtek jich je 3876. Výrazně méně se ale i testovalo. V nemocnicích je s koronavirem 3708 pacientů, z toho 246 v těžkém stavu. Incidenční číslo se opět snížilo, na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 1689 nakažených. Testování ve školách v pondělí prokázalo klesající virovou zátěž u žáků i pedagogů. Mapa cestovatele se nezměnila.

On-line přenos
Koronavirus - únor
7:54

Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

7:41
Česko

Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

7:40

SOBOTA 12. BŘEZNA

Počty odhalených nákaz klesly v mezitýdenním srovnání třikrát za sebou. Pondělní nárůst byl pak jen nepatrný, o méně než sto případů. Laboratoře tento týden odhalily zatím 118 965 případů koronaviru. Minulý týden jich za první čtyři dny bylo téměř o padesát tisíc více.

Dosud se v Česku potvrdilo 3,36 milionu nákaz, vyléčily se skoro tři miliony lidí, 37 712 jich zemřelo.

Vysoké počty nakažených v posledních týdnech způsobuje varianta omikron. Její průběh je ale podle dosavadních zkušeností méně závažný. Počet hospitalizovaných přesto začal růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje zejména nenaočkované z nich. Před týdnem bylo hospitalizovaných zhruba o pět set méně, těžkých případů pak přibylo asi čtyřicet. 

Vyšší jsou rovněž počty zemřelých. V lednu umíralo s covidem v průměru třiatřicet lidí denně, tento týden bylo obětí pokaždé více než čtyřicet. Výjimkou je zatím čtvrtek, kdy ministerstvo eviduje pětadvacet obětí. Údaje z posledních dní ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Incidenční číslo ale rychle klesá, před týdnem bylo vyšší než 2400. Snížilo se ve všech krajích, nikde už není přes dva tisíce. Nejvyšší je v Jihomoravském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 1958 nakažených. Naopak v Karlovarském kraji je incidence 1299, což je nejméně v Česku.

Klesá zájem o testování i očkování

Podstatně klesá i zájem o testování. Ve čtvrtek bylo testů sto tři tisíc, před týdnem téměř 169 tisíc. Pozitivita se výrazně nemění. U nejčastějších preventivních testů se proti minulému týdnu snížila o necelý procentní bod na 14,55 procenta. Podobné to bylo i u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým. Pozitivních bylo 19,53 procenta vzorků, o procentní bod méně než před týdnem. V případě diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, pozitivita vzrostla na více než třiačtyřicet procent.

Nízký je nyní zájem i o očkování. Ve čtvrtek ho podstoupilo 15 424 lidí, letos nejméně ve všední den. Posilující dávku dostalo 11 737 lidí, naopak poprvé se nechalo naočkovat pouze 736 zájemců. Dokončené očkování má v Česku 6,82 milionu lidí, posilující dávku dostalo téměř 3,9 milionu zájemců.

Lidé se od čtvrtka nemusejí při využívání služeb a vstupu na hromadné akce prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. Podle některých lékařů a epidemiologů je ale rozvolnění předčasné. Certifikáty jsou navíc dál potřebné pro cestování do zahraničí. Další zmírnění restrikcí má následovat 18. února, kdy končí plošné povinné testování na koronavirus ve firmách a ve školách. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu uvedl, že od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.

Výsledky testování ve školách ukazují ústup epidemie

Testování na covid-19 ve školách v pondělí podle ministerstva zdravotnictví prokázalo klesající virovou zátěž u žáků i pedagogů. Nákazu PCR testy potvrdily u 10 018 lidí, zatímco v předešlém týdnu bylo nakažených 15 413. V pondělí se otestovalo zhruba 864 tisíc žáků a asi 136 tisíc zaměstnanců škol, minulý týden podstoupilo testy kolem 1,03 milionu žáků a 166 tisíc pracovníků. PCR test s laboratorním rozborem podstupují žáci s pozitivním antigenním testem, které používá většina škol. Tento týden metoda PCR prokázala nákazu v 55 procentech výsledků méně spolehlivých antigenních testů žáků.

V mezitýdenním srovnání zároveň ubylo testovaných, a to v důsledku izolací a karantén i jarních prázdnin v některých okresech. Výsledky nicméně podle ministerstva potvrzují, že šíření vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron se dostalo za bod kulminace. Vláda rozhodla, že povinné testování ve školách a firmách od 19. února skončí. Poslední hromadné testování ve školách se tak bude konat v pondělí 14. února. První dva týdny v lednu se ve školách testovalo dvakrát týdně, od 17. ledna jen jednou.

Mapa cestovatele zůstává stejná

Mapa cestovatele podruhé za sebou nedozná od pondělí žádných změn. Většina evropských zemí je v kategorii s velmi vysokým rizikem nákazy koronavirem. Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Podmínky při návratu se netýkají českých občanů a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Podle Válka pandemická novela sněmovnou nakonec projde

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že sněmovna senátní veto novely pandemického zákona přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na dva týdny o nouzový stav. Zopakoval, že je potřeba pro zachování opatření ve zdravotnických zařízeních a pobytových sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory. Válek také připustil, že kabinet i on schvalování novely v Senátu podcenili.

O projednávání předlohy také v pátek s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) jednali šéfové koaličních poslaneckých klubů. Ke konečnému závěru nedospěli, řekl předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Koaliční kluby se podle něj rozhodnou o dalším postupu pravděpodobně v pondělí a návrh předloží v úterý grémiu komory.

„Víme, že ten zákon projednat musíme, proto jsme se ráno radili, jak postupovat,“ řekl Výborný. Poukázal na to, že příští pátek začne sněmovna projednávat státní rozpočet na letošní rok a koalice nechce jeho projednávání ohrozit. Zdůraznil však, že dolní komora musí rozhodnout do konce února, kdy účinnost pandemického zákona bez novely skončí. Opoziční strany už oznámily, že nebudou k předloze vstřícnější než při jejím prvním projednávání. Kvůli obstrukcím poslanců SPD tehdy jednání trvalo víc než 35 hodin.

Pro zákony vrácené Senátem platí lhůta deset dní, než je poslanci můžou projednat. Jak ale potvrdila předsedkyně sněmovny, u zákonů v režimu legislativní nouze, což platí i pro pandemickou novelu, tato lhůta neplatí. Nejbližší schůze sněmovny začne v úterý odpoledne.