Válek předpokládá, že Senátem vrácený pandemický zákon sněmovnou projde

Události ČT: Válek předpokládá, že pandemický zákon sněmovnou projde (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že sněmovna senátní veto novely pandemického zákona přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na dva týdny o nouzový stav. Zopakoval, že je potřeba pro zachování opatření ve zdravotnických zařízeních a pobytových sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory. Válek také připustil, že vláda i on schvalování novely v Senátu podcenili.

Upravit zákon podle námitek senátorů, nebo jen prodloužit platnost jeho současného znění i po 28. únoru podle Válka v podstatě nejde. „Pandemický zákon vedl k tomu, že byla vydávána opatření v rozporu se zákonem,“ řekl ministr. Novelizace podle něj jen zákon uvedla do souladu s výtkami správních soudů. „Nemůžu chtít prodloužit platnost zákona, o kterém vím, že je špatný a podle kterého by byla vydávána opatření, která by nebyla v souladu se zákonem,“ řekl.

Některé námitky senátorů Válek nechápe, například zasílání rozhodnutí hygieny o karanténě v SMS už funguje rok a půl a novela zákona to jen dává do souladu s legislativou. S odškodněním původní pandemický zákon nepočítal vůbec.

Válek přiznal špatnou komunikaci se senátory

„Člověk nabyde dojmu, že už každý ten zákon viděl a přesně ví, co tam je,“ uvedl s tím, že zákon byl vlastně dvakrát v připomínkovém řízení. Poprvé ho 15. prosince předložil tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), znovu pak Válek.

„Asi byla chyba, že jsme nedostatečně vysvětlovali senátorům, že se tam neskrývá žádné nebezpečí pro občany, že tam není nic, co tam hledají. Tam vlastně nic nového není,“ dodal. Komunikace podle něj měla být lepší.

Už při projednávání v Senátu hájil pandemický zákon nutností chránit seniory. „My musíme hlídat domovy důchodců, dostávat z nich každý den data a testovat zaměstnance, abychom mohli sledovat situaci v každém domově důchodců. Totéž se týká zdravotnických zařízení,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Další nouzový stav?

Toto mimořádné opatření bude podle Válka potřeba ještě první dva týdny v březnu, ale pro jeho vydání je třeba buď pandemický zákon, nebo nouzový stav. Předpokládá, že pro toto jedno opatření by vláda vyhlásila nouzový stav, pokud by sněmovnou novela neprošla.

Novelu horní komora zamítla 32 hlasy z 61 přítomných senátorů. Senátoři nejprve hlasovali o schválení, které neprošlo o jediný hlas. V Senátu mají většinu strany vládní koalice, jejich zákonodárci ale hlasovali na rozdíl od Poslanecké sněmovny nejednotně.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) počítá s dalšími obstrukcemi opozičních poslanců stejně, jako tomu bylo při prvním projednávání novely. Právě v pátek lídři koaličních poslaneckých klubů debatovali o tom, kdy ke druhému projednávání pandemického zákona dojde. Definitivní termín zatím nepadl. 

Šéfové klubů budou v jednání pokračovat i v pondělí. „Co se týká termínu, tak těch variant je na stole několik. Jedna z nich je i 15. únor,“ uvedla předsedkyně sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Nevyloučila ani konání mimořádné schůze.

SPD bude obstruovat, ANO „jen“ debatovat

„SPD bude opět ve sněmovně tvrdě obstruovat pandemický zákon, jelikož nesouhlasíme s tím, že vláda Petra Fialy chce omezovat práva a svobody našich občanů v situaci, kdy evropské země rozvolňují,“ komentoval šéf SPD Tomio Okamura. „Nebudu tomu říkat obstrukce, protože my jsme debatovali věcně a budeme znovu dlouze debatovat. Navíc ještě opření o argumenty Senátu, od jejich vlastních senátorů,“ zmínila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.  

V případě, že by poslanci nestihli zákon schválit do konce měsíce, přestala by od 1. března platit téměř všechna protiepidemická opatření. Právě v takovém případě by Válek vládu požádal o vyhlášení stavu nouze. 

90' ČT24: Spor o pandemický zákon (zdroj: ČT24)

Také předseda České lékařské komory Milan Kubek ke schvalování novely pandemického zákona sdělil, že vláda podle něj chybuje v komunikaci. Stát podle něj ale potřebuje mít nějaký nástroj, podle kterého by v případě nutnosti chránil občany před epidemií. Podle Kubka se ukázalo, že zákon o ochraně veřejného zdraví byl nedostatečný, nouzový stav vláda podle něj z politických důvodů odmítá a pandemický zákon také nefunguje kvůli soudům, které opatření podle něj shazují „jako na běžícím pásu“.

„Nepůsobí důvěryhodně, když jeden den pan ministr Válek říká, že je vše v pořádku, takže můžeme všechno rozvolňovat a situace je nadmíru výtečná, a druhý den vyhrožuje, že bude třeba zavést nouzový stav, protože epidemie ještě neskončila,“ uvedl v pořadu 90' ČT24 s tím, že lidé jsou zmatení a zdravotníci se cítí zase „trochu opuštění.“