Pandemickou novelu má Zeman v úmyslu podepsat. Demonstranti s šibenicí by měli být potrestáni, tvrdí

Prezident Miloš Zeman podepíše vládní pandemickou novelu. Prohlásil to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Zeman ocenil sněmovní úpravy zákona, které se týkaly omezení jeho platnosti do konce listopadu, snížení horní hranice pokut a nařizování karantény a izolace. Odsoudil také účastníky protestů, kteří přišli s maketami šibenic.

Sněmovna pandemickou novelu schválila tento týden po zhruba pětatřiceti hodinách jednání. Debatu provázely obstrukce poslanců opozičního hnutí SPD. Ve čtvrtek novelu projedná Senát, pokud ji schválí, poputuje na Hrad. „Ano, v té upravené verzi ten zákon podepíšu,“ souhlasí Zeman.

Prezident kritizoval, že v původním znění novely měl zákon platit „nesmyslně“ neomezenou dobu a že karanténu nebo izolaci by bylo možné nařídit jen krátkou textovou zprávou. Horní hranice peněžitých postihů za porušení pandemických pravidel byla podle něj nesmyslně vysoká. Sněmovna je snížila na pětinu.

Pandemická novela rozšiřuje zejména okruh činností, které mohou mimořádná protikoronavirová opatření omezit.

Obstrukce jsou v pořádku, míní Zeman

Snaha SPD překazit hlasování podle prezidenta patří k „běžnému pořádku parlamentní práce v demokraciích“. Připomněl, že v minulém volebním období se obdobně chovala i tehdejší opozice. Podotkl také, že bývalý kubánský komunistický vůdce Fidel Castro mluvil déle než předseda SPD Tomio Okamura.

„Poslancům bych zbytečně náhubek nenasazoval,“ komentoval Zeman úvahy o možných změnách sněmovního jednacího řádu.

Za chybu vlády Petra Fialy (ODS) pak Zeman označil, že upustila od povinného očkování proti covidu-19 některých profesních skupin a věkových kategorií, jak prosazoval kabinet Andreje Babiše (ANO).

Prezident uvedl, že se to snažil Fialovi rozmluvit. Premiér ale podle něj víc dá na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). 

Kritika šibenic

Prezident se v rozhovoru také opřel do demonstrantů, kteří ke sněmovně, kde se hlasovalo o novele pandemického zákona, přišli s maketami šibenic. Nesouhlasí ani s tím, že se nejednalo o přestupek. „Ti lidé, kteří šibenice přinesli, by měli být potrestáni.“

Zeman poukázal i na to, že účastníci protestu nedodržovali rozestupy a neměli respirátory. „A už tady bez změny zákona máte dostatečný důvod k zákroku,“ prohlásil. Zmínil navíc, že v okruhu sta metrů od parlamentních budov jsou demonstrace zakázány.

Budoucí policejní prezident Martin Vondrášek označil makety šibenic na protestech proti přijetí pandemické novely za krajně nevhodný a nešťastný symbol. Pokud však nejde o konkrétní pohrůžku osobě nebo skupině lidí, není nezákonný, uvedl.

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že se se šibenicemi vnitřně smířit nedokáže, ale o trestný čin se nejedná.