Ve středu přibylo přes 34 tisíc nakažených. Provozovatelé nově nemusí kontrolovat bezinfekčnost

Události: Část opatření přestala platit, uleví se službám i neočkovaným (zdroj: ČT24)

Ve středu v Česku přibylo 34 060 případů nákazy covidem-19. Testy prokázaly 29 059 nově nakažených, o třetinu méně než před týdnem. Podobným tempem ubylo také opakovaných nákaz, za středu jich je 5001. O víc než třetinu se ale snížil počet provedených testů. V nemocnici je s covidem 3615 lidí. Od čtvrtka se lidé nemusejí při využívání služeb a při vstupu na hromadné akce v Česku povinně prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. Pro cestování do zahraničí jsou certifikáty ale dál potřeba.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Od čtvrtka se rozvolnila protiepidemická opatření. Při návštěvě služeb už provozovatelé nemusí kontrolovat certifikát o bezinfekčnosti. 

Ukončení kontroly „covidových“ dokladů zvedlo ubytovacím zařízením rezervace. Někde v posledních dnech narostly o čtvrtinu. Zájem je spíše ze strany domácích turistů, v následujícím období se předpokládá stoupající zájem také od zahraničních návštěvníků. Vyplývá to z ankety ČTK mezi hoteliéry a rezervačními portály.

Dokument je stále třeba pro cesty do zahraničí. Od poloviny února bude platnost covidových certifikátů omezena na devět měsíců od dokončeného očkování a prodloužit ji lze posilující dávkou. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví tak platnost skončí zhruba 140 tisícům lidí.

Uvolnění pravidel ohledně certifikátů vláda avizovala minulou středu. V tentýž den Nejvyšší správní soud ohlásil své rozhodnutí o nezákonnosti kontrol covidových certifikátů v restauracích a ubytování a s platností od čtvrtka jej zrušil. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda ale nerozhodla pod tlakem soudu, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Povinnost prokázat se pro využívání mnoha služeb od restaurací přes hotely po divadla nebo kina takzvaným covidovým certifikátem se objevila loni na jaře, kdy po pětiměsíční pauze mohly od 17. května otevřít restaurační zahrádky. O týden později mohla otevřít i ubytovací zařízení pro rekreační účely a koncem května přibyly vnitřní prostory restaurací, koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky či kasina.

Nová pravidla pro školy

Loni na jaře pro covidové certifikáty platil režim O-T-N, tedy očkování, testování nebo prodělaná nemoc, přičemž lidem původně stačilo mít 22 dnů od první dávky u dvoudávkových vakcín.

Od 9. července kvůli šíření koronavirové varianty delta vláda zpřísnila podmínky a bylo potřeba mít 14 dní od druhé dávky. Další úprava režimu pro certifikáty přišla kvůli podzimní vlně nákazy, kdy přestalo, až na výjimky, platit uznávání testů, včetně PCR testů. Od 22. listopadu pak bylo nutné pro využívání služeb nebo návštěvu hromadných akcí či kulturních představení potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci, tedy režim O-N.

Pohle ředitele Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Zdeňka Hostomského je zrovnoprávnění očkovaných a neočkovaných namístě. Uvedl, že dříve existovala optimistická představa, že vakcinovaní lidé budou plně chránění před onemocněním. „Toto se ukázalo, že neplatí. Že tam jsou určité průlomové infekce. Jinými slovy, že to rozhraní mezi očkovanými a neočkovanými, zejména vzhledem k variantě omikron, se rozvolnilo,“ řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

S ukončením testování na covid-19 ve školách od 19. února skončí také jejich povinnost informovat hygieniky o nákaze žáka či zaměstnance a o rizikových kontaktech. Rodiče nebudou mít povinnost sdělit škole, že jejich dítě mělo pozitivní PCR test. Vyplývá to z informací, které ministerstvo školství zveřejnilo na svém webu. V případě, že do školy přijde dítě s příznaky nemoci, bude mít škola podle ministerstva nadále zákonem danou povinnost oddělit ho od ostatních žáků.

Zájem o očkování klesá

Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 1829 nových nákaz, incidenční číslo tak dále kleslo, a to ve všech krajích. Nejvyšší zůstává na jižní Moravě, relativně nejlépe je na tom stále Karlovarský kraj.

Klesl ale také počet testů. Laboratoře jich ve středu provedly téměř 97 tisíc, o týden dřív jich bylo zhruba 154 500. Počet záchytů mezi testovanými proti předchozí středě mírně vzrostl.

Hospitalizováno s covidem-19 je 3615 lidí, což je proti předchozí středě nárůst o víc než desetinu. Na 227 také přibylo lidí ve vážném stavu. Nákaza se podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje z nich zejména nenaočkované. Více lidí také s covidem-19 umírá. V lednu bylo zemřelých v průměru 33 denně, v únoru se počet zatím třikrát dostal nad 40 úmrtí za den a dvakrát nad 50.

Do nemocnic každý pracovní den míří v průměru asi 600 nových pacientů s covidem-19, podobně jako v polovině prosince. Lidí na JIP přibývá výrazně méně než tehdy, kolem 40 až 50 každý den. Vyplývá to z dat o hospitalizacích ministerstva zdravotnictví. Po dočasném poklesu počty nakažených v nemocnicích znovu rostou, jsou nejvyšší od Štědrého dne, kdy ale lidí na JIP bylo skoro dvojnásobně.

Ve středu si pro vakcínu přišlo 15 215 lidí, což je v pracovním dni letos nejméně. Většinou šlo o posilující dávky, které si mohou nechat dát lidé s dokončeným očkováním, ve středu jich bylo 11 299. Dalších zhruba 3150 dávek dokončovalo očkování, které je obvykle dvoudávkové, poprvé si tak ve středu vakcínu nechalo píchnout jen 774 lidí. Naočkováno je nyní v Česku zhruba 65 procent populace. Některá očkovací místa kvůli poklesu zájmu zavírají nebo omezují provoz.

Čísla ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví poskytlo asi s pětihodinovým zpožděním, podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba to způsobily technické komplikace.

Podle imunologa z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václava Hořejšího se nyní epidemická situace výrazně změnila ve srovnání s předchozím obdobím pandemie. Příčinu vidí v tom, že velká část populace už je chráněna proti těžkému průběhu onemocnění, a to očkováním či předchozím proděláním nemoci. „Něco mezi osmdesáti a devadesáti procenty se už nějakým způsobem s tím virem a nebo očkováním setkalo. A to je důvod, proč ta nejhorší čísla jsou nyní lepší,“ vysvětlil.

Zdeněk Hostomský a Václav Hořejší k vývoji epidemie (zdroj: ČT24)