Neočkovaní budou moci do restaurace, rozhodl soud. K 9. únoru vláda zruší covidové certifikáty

Události. Nejvyšší správní soud zrušil část covidových restrikcí (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud zrušil povinné prokazování se očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu-19 v restauracích, klubech, hernách či v hotelech. Pokud ministerstvo zdravotnictví nařízení neupraví, přestane za sedm dní platit. Soud argumentoval tím, že resort nemá pro podobné opatření oporu v takzvaném pandemickém zákoně. Vláda ve středu večer oznámila, že ke středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce.

Pandemický zákon podle soudce Petra Mikeše podobnou regulaci restaurací a hotelů neumožňuje. Zákon o ochraně veřejného zdraví by sice regulaci umožňoval, avšak jen za situace, kdy ohniskem choroby je celá země a podezřelým z nákazy každý její občan. Ministerstvo však v odůvodnění opatření z konce loňského roku, tedy už za ministra Válka, s takovou argumentací nepřišlo.

Časový odklad účinnosti zdůvodnil Mikeš vážností současné epidemické situace. „Je nedobrá, zvládání průběhu epidemie není v rukou moci soudní, ale výkonné, my jen zkoumáme zákonnost opatření. Chtěli jsme dát ministerstvu zdravotnictví prostor, aby na situaci mohlo reagovat,“ řekl. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce.

Brífink ke zrušení podmínek pro vstupy do restaurací Nejvyšším správním soudem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo buď může prokazovat, že situace je extrémně špatná a celá země je ohnisko covidu-19, anebo by musela vláda vyhlásit nouzový stav a regulaci restaurací a hotelů zajistit krizovým opatřením. 

Pokud si účastníci řízení vyzvednou rozsudek během středy, nabude účinnost příští týden ve středu o půlnoci.

Vláda zruší i další prokazování bezinfekčnosti

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by zrušení kontrol bezinfekčnosti například v restauracích vyřešilo právě schválení novely pandemického zákona. To se nakonec koaličním poslancům ve středu večer povedlo.

Ministr zdravotnictví ve sněmovně sdělil, že kdyby platila novela pandemického zákona, tak by opatření bylo právně nenapadnutelné. Opatření označil za „bezesporu správné“. Sněmovna o pandemickém zákonu jednala už druhý den. Válek zároveň věří, že maximum restrikcí kvůli koronaviru se bude moci s ohledem na vývoj epidemie uvolnit v březnu.

Také podle premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodnutí ukazuje, že je správné, že se vláda snaží prosadit novelu pandemického zákona. Novela podle Fialy reaguje mimo jiné na předcházející verdikty soudů ohledně zrušení některých protikoronavirových opatření. 

„Co je asi nejpodstatnější, že právní prostředí, které máme pro řešení pandemie v České republice a které nám připravila předcházející vláda, není dostatečné, a že musíme ještě dál pracovat na tom, aby dostatečné bylo,“ doplnil premiér po jednání kabinetu.

Naprostá většina opatření nové vlády podle Fialy obstála a nebyla zpochybněna. Dané opatření bylo až na jeden detail připraveno minulou vládou, ta nová jej pouze prodloužila. „Ale nechci naši vládu z toho vyviňovat. Pokud se udělala chyba, budeme na ni adekvátním způsobem reagovat,“ dodal Fiala.

Ministr zdravotnictví Válek se ve sněmovně vyjádřil k verdiktu NSS o vstupu do restaurací (zdroj: ČT24)

Po schválení novely pandemického zákona po středeční desáté hodině večer pak Fiala oznámil, že vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce. Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie.

Fiala řekl, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. „Rozhodnutí soudu to pouze urychlilo,“ konstatoval premiér. V platnosti podle něj zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách.

Předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že vítá sedmidenní lhůtu, kterou na nápravu opatření od soudu kabinet má. Podle Výborného zároveň nebude chtít vláda opatření udržet vyhlášením nouzového stavu.

Opozici rozhodnutí nepřekvapilo

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš sdělil, že rozhodnutí soudu potvrdilo, že pandemický zákon, který si v nynějším znění loni vyvzdorovali politici nynější vlády, je v současné podobě zbytečný. „Máme krizový zákon a v případě potřeby tu máme možnost vyhlásit i nouzový stav. Obojí bylo odzkoušené a obojí fungovalo. Současná vláda je ale posedlá tím, že cokoliv zavedla naše vláda, bylo a priori špatně. A takhle to pak dopadá,“ uvedl Babiš.

Předsedu opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamuru rozhodnutí NSS nepřekvapilo, nařízení bylo podle jeho názoru protiústavní. Také poděkoval soudům.

„Staly se poslední baštou práva a ochrany svobody. Problém vidíme v tom, jak dlouho soudům trvá, než protiprávní příkazy zruší. O tom, že zdravotní informace jsou neveřejnou soukromou věcí občana, o níž není povinen informovat, už hovořil mimo jiné Ústavní soud,“ dodal Okamura.

NSS nevyloučil další škrtání v opatřeních

NSS nevyloučil, že v budoucnu škrtne i další části opatření, obdržel asi deset jiných návrhů. „Minimálně jeden jde velmi podrobně do odborných podkladů, ze kterých ministerstvo zdravotnictví vycházelo. Nemůžu tedy vyloučit, že rozsah zrušení opatření bude ještě větší,“ doplnil Mikeš.

Z rozsudku také vyplývá, že cílem nynějších ministerských opatření nemá být nepřímé nucení lidí k očkování. „Tím by se totiž z dobrovolného očkování stalo prostřednictvím mimořádného opatření očkování povinné, neboť osobám neočkovaným by nezbývalo nic jiného, než se nechat naočkovat, pokud by chtěly běžně žít,“ řekl Mikeš.

Asociace nepředpokládá, že vláda současná opatření zruší

Asociace hotelů a restaurací (AHR) nepředpokládá, že vláda zruší současná opatření, měla by ale vrátit alespoň možnost prokázat se negativním testem. 

„Již dříve jsme uváděli, že tímto omezením chce vláda spíše přivést lidi k očkování,“ řekl prezident asociace Václav Stárek. „Pro podnikatele je to spíše satisfakce, že vláda jedná nezákonně, podnikání to ale nepomůže. Ministři by se měli poučit a podobná rozhodnutí nevydávat,“ doplnil.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) sdělil ve středu po jednání vlády, že vláda vyčlení na kompenzace pro podnikatele částku do tří miliard korun, o podpoře rozhodne za týden.