TÉMA

Petr Mikeš

Kárný senát potrestal žalobce Petra a Žďárskou za průtahy a promeškání lhůt snížením platů

Za neobvykle dlouhé průtahy bude Pavel Petr z Okresního státního zastupitelství Brno-venkov jeden rok pobírat plat snížený o dvacet procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Petr uzavřel s nadřízeným. Na trestu se dohodla i brněnská státní zástupkyně, která promeškala lhůtu k podání obžaloby cizince podezřelého z pokusu o vraždu.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 14:14|

Neočkovaní budou moci do restaurace, rozhodl soud. K 9. únoru vláda zruší covidové certifikáty

Nejvyšší správní soud zrušil povinné prokazování se očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu-19 v restauracích, klubech, hernách či v hotelech. Pokud ministerstvo zdravotnictví nařízení neupraví, přestane za sedm dní platit. Soud argumentoval tím, že resort nemá pro podobné opatření oporu v takzvaném pandemickém zákoně. Vláda ve středu večer oznámila, že ke středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb a vstup na kulturní, sportovní a další akce.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:33|

Soud zprostil bývalého nejvyššího žalobce Zemana kárné žaloby, již na něj podala Benešová

Nejvyšší správní soud (NSS) zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat. Zeman ve svém závěrečném návrhu uvedl, že ve schůzkách s Czerninem neviděl nic závadného. Podle soudu nešlo o kárné provinění. Benešová v reakci na rozsudek sdělila, že rozhodnutí soudu respektuje, žalobu ale podle ní bylo nutné podat.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:11|