Vznikají koalice pro komunální volby. Mají ale jiné složení než ty pro loňské sněmovní

Události: Koalice pro komunální volby budou jiné než ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Koalice pro komunální volby na řadě míst nebudou takové jako do loňských sněmovních voleb, přestože k tomu vedení stran regiony vyzvalo. Na půdorysu koalic SPOLU nebo Pirátů se Starosty nepůjdou straníci do voleb ani ve velkých městech, jako je Brno nebo Liberec. V hlavním městě pak bude kandidovat jen jedno z těchto uskupení.

Rozhodnutí, zda kopírovat, nebo nekopírovat v komunálních volbách koalice z voleb sněmovních, vedení stran přes svá doporučení nechávají na jednotlivých regionech. Třeba v Brně se lidovci chtějí vrátit po volbách do zastupitelského sálu, do voleb tedy půjdou zejména kvůli programovým shodám s hnutím STAN. Ve sněmovně jsou ale členy koalice SPOLU.

„Koalice SPOLU vznikla proto, abychom změnili vládu v České republice, abychom vyměnili vládu Andreje Babiše,“ míní předseda místní organizace KDU-ČSL Petr Hladík.

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ale zdůraznil, že strana doporučuje držet se koalice pro loňské sněmovní volby. „Říkáme našim představitelům v těchto městech, dohodněte se, zkuste to, běžte případně do těch komunálních voleb spolu,“ říká.

Sněmovní koalice byly účelové, zní z opozice

Opoziční ANO nové vládní koalici vyčítá právě to, že předvolební koalice byly účelové. „To byly koalice pro jedny volby a zcela bezpečně to v těch obcích a krajích platit nebude, protože tam jsou daleko věcnější,“ je přesvědčen místopředseda poslaneckého klubu ANO Karel Havlíček.

Podle ministra kultury a místopředsedy ODS Martina Baxy ale značka SPOLU ukázala v podzimních parlamentních volbách velký potenciál. „A my jsme přesvědčeni, a teď hovořím za vedení Občanské demokratické strany, že potenciál by se měl znovu využít,“ prohlásil. 

„Určitě to nebyl projekt pro jedny volby, naopak. Věřím tomu, že i ve většině krajských měst budeme mít spolupráci v rámci koalice SPOLU životaschopnou,“ myslí si předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Starostové půjdou v Praze do voleb bez Pirátů

Doporučení centrál ale nevyslyší ani v řadě dalších krajských měst. Třeba ODS by měla jít do voleb sama v Českých Budějovicích. V Hradci Králové pak s účastí v koalici na půdorysu té celostátní nepočítá TOP 09. A všechny strany samostatně půjdou pravděpodobně ve Zlíně.

Podobná situace je i v druhé koalici Pirátů se Starosty. Třeba v Praze naposledy hnutí STAN usilovalo o hlasy společně s TOP 09. Tato strana teď bude kandidovat v koalici SPOLU. Tedy s ODS a lidovci. A Starostové tak v hlavním městě pravděpodobně půjdou do voleb sami. Tedy bez Pirátů, kteří teď mají primátora.

Například v Plzeňském kraji zástupci ODS a TOP 09 vyzvali Piráty, aby vzali zpět rozhodnutí o ukončení koaliční spolupráce, které oznámili v sobotu. ODS s TOP 09 ustanovila čtyřčlenný vyjednávací tým, který je připraven jednat se všemi subjekty v krajském zastupitelstvu kromě KSČM a SPD. Informoval o tom předseda zastupitelského klubu ODS a náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek.

„Nepřenášel bych tu úroveň celostátní politiky. Logicky nebudeme kandidovat se stranami, které jsou v opozici, a se stranami, které si na demokracii ani nehrají,“ řekl k tomu ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Místopředseda STAN a ministr školství Petr Gazdík připomněl, že dohoda STAN a Pirátů neobsahuje žádný komunální závazek. „V dohodě jsme se jasně zavázali, že budeme hledat kandidáta pro prezidentské volby. Ale sama ta dohoda nepředpokládá, že (ji) nařídíme z centrální úrovně v jednotlivých místech pro komunální volby,“ zdůraznil. Prezidentské volby budou následovat zhruba čtyři měsíce po těch obecních. Hlavu státu má Česká republika vybírat za necelý rok, v lednu  2023.