Veřejnoprávní novináři by měli podávat majetková přiznání. Návrh komunistů podpořila ministryně Benešová

Události, komentáře: Majetková přiznání novinářů (zdroj: ČT24)

Návrh komunistů, aby novináři veřejnoprávních médií podávali majetková přiznání, překvapivě podpořila ministryně spravedlnosti i někteří poslanci vládního hnutí ANO. Kabinet Andreje Babiše přitom stejný návrh odmítl. Podle KSČM redaktoři České televize a Českého rozhlasu ovlivňují veřejné mínění a jsou placeni z veřejných peněz, proto by měli stejně jako třeba poslanci nebo starostové přiznávat majetek.

Nemovitosti, roční příjem, peníze na účtech, ale i dluhy. Ministerstvu spravedlnosti je každý rok hlásí volení politici nebo šéfové úřadů. Komunisté dlouhodobě prosazují, aby mezi nimi byli i veřejnoprávní novináři.

„Pokud to majetkové přiznání podají, tak na ně samozřejmě nemůže nikdo útočit, že udělali reportáž na objednávku a že si za to vzali peníze,“ uvedl předkladatel zákona Vojtěch Filip (KSČM).

Po roce a půl prosadil Vojtěch Filip návrh na jednání sněmovny. A poslanci hnutí ANO spolu s komunisty a SPD ho nechali projít do dalšího čtení, přestože se vláda postavila proti. Podle ní veřejnoprávní média nemají žádné pravomoci, kvůli kterým by se na ně zákon o střetu zájmů vztahoval.

„Důvodem předložení je tedy obrana veřejnoprávních médií před častými podezřeními z neobjektivity,“ sdělila 14. dubna poslankyně a zpravodajka zákona Barbora Kořanová (ANO).

Opozice i Syndikát novinářů s návrhem nesouhlasí

Jiní poslanci s návrhem nesouhlasí. „Jedná se o komunistický útok na svobodu médií, který je protiústavní a v rozporu s evropskou legislativou,“ sdělil v dubnu poslanec Jan Jakob (TOP 09). „To je asi jako kdybychom chtěli něco podobného po každém úředníkovi,“ sdělil poslanec František Navrkal (Piráti).

„Je to nesmysl. Je tady základní rozdíl v tom, že majetková přiznání se poslancům a jiným veřejným činitelům ukládají z toho důvodu, že rozhodují o penězích. Novináři nerozhodují o penězích. Mají relativně velkou sílu v tom, že mohou o věcech informovat, i když to může každý občan. Nerozhodují ale o žádných veřejných statcích,“ uvedl v Událostech, komentářích předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý.

Rozhodující hlasování by mohlo být příští týden

Aby zvýšili šanci, že se návrh stihne do voleb schválit, vložili ho komunisté i do jiné novely zákona o střetu zájmů, kterou už čeká závěrečné schvalování. Novelu zákona, a tedy i pozměňovací návrh, ve středu projednával ústavněprávní výbor, opoziční poslance především překvapila změna stanoviska ministerstva spravedlnosti.

„Tady bohužel z některých kruhů, které mají blízko i k vládnímu hnutí ANO a Pražskému hradu, má snahu vytvářet tlak na veřejnoprávní média jakýmkoli způsobem,“ prohlásil poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) pro Deník N uvedla, že i novináři se z velké části podílejí na tvorbě veřejného mínění, což nemá být myšleno pejorativně, ale jako konstatování faktu. Žádost ČT24 o rozhovor ve čtvrtek ministryně odmítla. Rozhodující hlasování celé sněmovny by mohlo přijít na řadu už příští týden.