Školní linky se zatím vrací jen v některých městech, část dopravních podniků vyčkává

Některé dopravní podniky obnoví od pondělí 12. dubna, kdy se část žáků vrací do lavic, školní linky. Někde se úplně vrátí k běžnému provozu. Česká televize oslovila jednotlivé dopravní podniky. Pravidelné školní spoje se tak například vrátí do Prahy a okolí, Hradce Králové, Plzně nebo Českých Budějovic. Část měst ale s obnovou provozu vyčkává, nebo se chce teprve rozhodnout podle požadavků přilehlých obcí.

V Praze a okolí se od pondělí obnoví všechny školní linky. Tedy autobusy s označením čísel 251 až 275. Obnoveny budou i příměstské školní linky ve středočeském regionu. „Rovněž dojde k posílení linky číslo 112 směrem k zoologické zahradě,“ uvedl mluvčí organizace Ropid Filip Drápal.

Od soboty 17. dubna pak také vyjede posílené spojení turistického vlaku do Berouna, kde budou řazeny soupravy navíc. Vrátí se také i všechny sezonní výletní vlaky, které jezdí o víkendu do turistických míst Středočeského kraje.

Změny nastanou také v Plzni. „S platností od 12. 4. 2021 budou obnoveny školní spoje autobusových linek MHD a linka 37,“ uvedl plzeňský dopravní podnik na svém webu. Informaci ČT potvrdil i mluvčí Dopravního podniku města Plzně René Vávro.

Školní linky se zčásti vrátí i v Liberci. Ale jen ty, které využívají první stupně základních škol. Autobusy tak například nepojedou směrem k areálu liberecké technické univerzity.

Na návrat školáků do hromadné dopravy se chystají také v Brně a Hradci Králové. Se změnami už počítají, jejich konkrétní rozsah ale ještě upřesní. „Budeme obnovovat vybrané spoje, zbytek pak operativně sledovat,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku Brno Hana Tomaštíková.

V Hradci Králové bude i dál fungovat zbytek dopravy v prázdninovém režimu a bez nočních linek. „Od pondělí dojde pouze k obnovení provozu školních linek a výpomocných spojů,“ řekl mluvčí hradeckého dopravního podniku František Meduna.

Obnovu provozu plánují také v Českých Budějovicích. „Spolu s ohlášeným ukončením nouzového stavu v ČR bude od pondělí 12. dubna 2021 obnoven běžný režim MHD. Končí tak mimořádné opatření, které omezovalo denní spoje dle prázdninového jízdního řádu a dočasně rušilo noční linky,“ uvedl českobudějovický dopravní podnik na svém webu.

Do plného provozu se vrátí také školní linky v Karlových Varech. Tyto autobusy tak vyjedou ve stejném nasazení jako před nouzovým stavem.

Jedinou linku naopak obnoví na Hané. V Olomouci se do plného provozu vrátí pouze autobusová linka číslo 11. „Pojede dle platného jízdního řádu v plném nasazení, tak jak má jezdit,“ upřesnila mluvčí olomoucké přepravy Martina Krčová.

Část dopravních podniků zatím linky neobnoví

Školních linek a posíleného provozu se ale například nedočkají v Opavě, kde podle slov mluvčího dopravního podniku Pavla Gebauera není potenciál efektivně obsadit jednotlivé spoje. „U nás v Opavě se jedná o čtyři linky, které nejsou až tak využívány dětmi z prvních stupňů. Budeme tedy pokračovat v omezení dopravy,“ vysvětlil mluvčí.

Jistotu nemají ani v Pardubicích, kde se o návratu posilových spojů rozhodne až na základě požadavků okolních obcí.

V podobné situaci se pak nacházejí třeba také ve Zlíně, kde vyčkávají na definitivní návrat žáků do škol. Ve městě by pak následně zůstal zachovaný letní jízdní řád, doplněný o školní posilové spoje.