Premiér míří do Bílého domu: Podle Miloše Zemana jsou top tématem vztahy mezi EU a USA

Premiér Andrej Babiš (ANO) zamířil na návštěvu USA, kde se ve čtvrtek v Bílém domě setká s prezidentem Donaldem Trumpem. Prezident Miloš Zeman nepovažuje za nejdůležitější téma návštěvy česko-americké bilaterální vztahy, ale spíše vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Tyto bilaterální vztahy jsou podle něj důležité i proto, že začala obchodní válka týkající se vysokého cla na dovážené automobily.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zase očekává, že se největší část diskuse bude týkat bezpečnosti, převážně kybernetické. Babiš s Trumpem podle něj budou řešit také vzájemnou spolupráci v oblasti energetiky, ale i výzkumu a inovací.

„Myslím, že se také bude pan premiér s prezidentem Trumpem věnovat bezpečnostní situaci v některých oblastech: třeba v Afghánistánu nebo v Sýrii, kde ČR má zájem na stabilizaci konfliktů,“ uvedl šéf české diplomacie tento týden v Interview ČT24.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zase očekává, že se budou oba státníci bavit o české i americké účasti v zahraničních misích. Také proto, že z vojenského hlediska patří Spojené státy mezi nejvýznamnější partnery České republiky. Metnar očekává i diskusi o užší výměně informací v rámci zpravodajských služeb nebo o modernizaci armády. USA jsou totiž jedním z možných dodavatelů vrtulníků.

„S ohledem na současnou bezpečnostní situaci je bezpečnost to nejdůležitější. Víte sami, že co se týče hrozeb, je na prvním místě terorismus, kybernetické hrozby a poté samozřejmě i aktivity ze strany Ruska,“ dodává ministr obrany.

Babiš považuje za největší problém planety mezinárodní terorismus

Sám Andrej Babiš před odletem do USA uvedl, že za největší problém planety považuje mezinárodní terorismus a že by všechny velmoci měly v tomto směru spolupracovat. „Je to největší hrozba, spolupráce by měla být větší,“ řekl. Poznamenal, že vztahy mezi USA a Ruskem nejsou ideální.

Zásadním problémem je podle něj šest milionů uprchlíků v Jordánsku, Libanonu a v Turecku, prioritou je také řešení situace v Sýrii. „Zajímá mě, do jaké míry tam budou USA hrát ještě nějakou roli, nebo teritorium opustí,“ dodal Babiš.

V rozhovoru pro americkou agenturu AP řekl, že Spojené státy by podle něj měly využít svého vlivu a statusu stálého člena Rady bezpečnosti OSN k tomu, aby pomohly dojednat mír v Sýrii.

Jednání s Trumpem čeká Babiše ve čtvrtek večer našeho času. Babiš je po osmi letech prvním českým premiérem, který dostal pozvání do Bílého domu na bilaterální jednání s americkým prezidentem. V roce 2011 jednal s prezidentem Barackem Obamou Petr Nečas.

  • – Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky, prvním z nich byl již v říjnu 1993 Václav Klaus, který se tehdy ovšem setkal pouze s viceprezidentem Albertem Gorem, s nímž jednal o záměru ČR vstoupit do Severoatlantické aliance. Podruhé se Klaus v roli předsedy vlády do sídla amerického prezidenta dostal v květnu 1995, kdy během zhruba půlhodinové schůzky jednal s prezidentem Billem Clintonem také o české cestě do NATO.
  • – S prezidentem Clintonem se ve Spojených státech setkal jako premiér také Miloš Zeman, a to v listopadu 1999 na slavnostním setkání na Georgetownské univerzitě k 10. výročí pádu berlínské zdi. Do Bílého domu se ovšem Zeman dostal až za George Bushe, a to v listopadu 2001 krátce po teroristických útocích na USA. Bush tehdy ocenil informace od českých tajných služeb, týkající se schůzky jednoho z útočníků 11. září Muhammada Atty s iráckým diplomatem v Praze (o tom, zda se setkání opravdu konalo, ovšem dodnes panují pochybnosti).
  • – V červenci 2003 navštívil dokonce dvakrát Bílý dům tehdejší sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla. S prezidentem Bushem jednal jak o vzájemných vztazích, tak o boji proti terorismu nebo o válce v Iráku, která začala v dubnu 2003. Iráku se týkala i druhá schůzka, při které se Špidla setkal s viceprezidentem Richardem Cheneyem a mluvil s ním o poválečné obnově této země a o míru na Blízkém východě s tím, že obě věci spolu souvisejí.
  • – Třetím českým premiérem, který se v Bílém domě setkal s prezidentem Bushem, byl v únoru 2008 Mirek Topolánek. Do Washingtonu přiletěl mimo jiné kvůli podpisu memoranda o zrušení amerických víz pro české občany, hlavním bodem jednání ale byly přípravy na vybudování protiraketového radaru v Brdech. Právě toho se týkala schůzka mezi Topolánkem a Bushem, radar ovšem nakonec vybudován nebyl. Bushův nástupce Barack Obama projekt přehodnotil a v září 2009 USA od záměru vybudovat v ČR a Polsku protiraketový štít upustily.
  • – Do Bílého domu se podíval také premiér Petr Nečas, a to v říjnu 2011. S Barackem Obamou tehdy jednal o americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně i o projektu na vznik centra Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů v ČR. Šéf Bílého domu při setkání ocenil Českou republiku jako dobrého spojence USA. Vyzdvihl například spolehlivost českých vojáků na misi v Afghánistánu.
  • – Sídlo americké hlavy státu navštívil i Babišův předchůdce v čele vlády Bohuslav Sobotka, a to dokonce dvakrát. Ani jednou ovšem nešlo o schůzku s Obamou. V listopadu 2014 jednal Sobotka s viceprezidentem Joem Bidenem, který ocenil aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Hovořili tehdy také o o spolupráci v obraně a energetice. Podruhé Sobotka navštívil Bílý dům v dubnu 2016, kdy se zúčastnil večeře pořádané Barackem Obamou pro vrcholné představitele států, kteří byli ve Washingtonu na jaderném summitu.
  • Zdroj: ČTK