Kmoníček: Českému premiérovi otevřely dveře do USA vydání Nikulina a varování před Huawei

Hynek Kmoníček a Cyril Svoboda o přípravách premiérovy cesty do USA (zdroj: ČT24)

Český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček v rozhovoru pro ČT řekl, že Spojené státy změnily přístup ke střední Evropě a uvědomily si, že musí soutěžit o vliv v tomto regionu. To byl jeden z důvodů, který vedl k přijetí ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v těchto dnech a k pozvání pro premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu na 7. března. Pomohly prý i kauzy Nikulin a Huawei.

„Myslím, že někde okolo případu hackera (Jevgenije) Nikulina a konče případem Huawei bylo jasné, že Česká republika je v této chvíli natolik zajímavým a natolik ekonomicky úspěšným partnerem, že si opět po sedmi letech zaslouží výrazně vyšší úroveň americké pozornosti,“ řekl Kmoníček.

Rusa Nikulina vydala česká policie do USA kvůli obvinění z hackerských útoků. O jeho vydání žádalo i Rusko. Před produkty čínské firmy Huawei zase varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Dlouhé čekání na přijetí vedoucích představitelů Česka v USA bylo prý způsobeno do velké míry tím, že se ve Washingtonu měnily administrativy. Čekalo se také na to, až se nahromadí větší množství témat k rozhovorům.

Podle Babiše se návštěva letos uskuteční i díky tomu, že si Česko připomíná 30 let od sametové revoluce a 20 let od vstupu do NATO.

Vstoupit do otevřených dveří

Dalším impulzem k cestám bylo, že američtí diplomaté podle Kmoníčka asi před měsícem změnili svůj přístup. Zaujali stanovisko, že v multipolárním světě musí o vliv ve střední Evropě soutěžit.

Tuto změnu signalizovalo například vyjádření mluvčího amerického ministerstva zahraničí, který vysvětlil nedávnou cestu svého šéfa Mika Pompea do Bratislavy tak, že nikdo z jeho předchůdců na Slovensku nebyl dvacet let, zatímco například Paříž navštívili šestašedesátkrát. „V tu chvíli česká diplomacie viděla, že to je příležitost vstoupit do otevřených dveří,“ vysvětlil Kmoníček.

Upozornil, že roli hrál i byznys. Vzájemný obchod Česka se Spojenými státy stoupá ve dvouciferných číslech a USA jsou pro nás největším neevropským hospodářským partnerem. Za oceán se dostali poprvé v historii také čeští investoři.

Kritika Trumpa za protekcionismus

Návštěva může podle Kmoníčka posílit dlouhodobou bezpečnost Česka. Mohla by totiž přinést informace o tom, jak USA budou dále přistupovat k vojenskému nasazení v Afghánistánu, Iráku, Sýrii nebo dalších zemích, kde bojují čeští a američtí vojáci společně.

Premiér by prý měl zvednout i téma obchodní války a vyjádřit odmítavý názor České republiky na to, že ji Trump ve vztahu k EU rozdmýchává. Konkrétně by českou ekonomiku mohla poškodit cla v automobilovém průmyslu. „Myslím, že je důležité, aby americká administrativa slyšela jednoznačný názor z úst českého premiéra,“ tvrdí Kmoníček.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody se návštěva bude točit také kolem případné stavby dalších jaderných bloků v Česku. Premiér však toto spojení odmítl. Podotkl nicméně, že o možnostech amerického zapojení do jaderného tendru mluvil loni při návštěvě Česka ministr energetiky USA Rick Perry.

Zeman musí čekat

Cesta prezidenta Miloše Zemana za Donaldem Trumpem není podle vyjádření diplomatů v dohledné době na pořadu dne. Český velvyslanec z americké strany vycítil, že chce ke vzájemným kontaktům přistoupit podobně jako v případě Rakouska. Trump přijal tamního kancléře Sebastiana Kurze ve Washingtonu, zatímco s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem se sejde, až pojede do Rakouska. Zda se americký prezident chystá do Česka, však není jasné.

Ani Svoboda neočekává brzké přijetí Zemana v oválné pracovně. „Žadatelů o audienci v Bílém domě je hodně. A jestliže Česká republika si vyplnila svoji kvótu návštěvou ministra zahraniční u ministra zahraničí a předsedy vlády u prezidenta, tak myslím, že budeme dlouho čekat na další návštěvu,“ předpokládá.

Události ČT: Pozvání do Bílého domu pro Babiše oficiálně potvrzeno (zdroj: ČT24)