TÉMA

Hynek Kmoníček

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

Velvyslanecký post na Slovensku obsadí ředitel hradní diplomacie Jindrák. Má souhlas Bratislavy

Novým českým velvyslancem na Slovensku se stane dosavadní ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Slovenská strana již s jeho působením souhlasila a udělila mu takzvaný agrément, potvrdil Jindrák. Postu by se měl pravděpodobně ujmout na počátku příštího roku. Ve funkci vystřídá Tomáše Tuhého.
23. 9. 2022|

Novým velvyslancem v USA bude tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek

Novým velvyslancem ve Spojených státech amerických se stane nynější státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. Informaci Seznam Zpráv v úterý potvrdil Černínský palác. Americká strana už vydala souhlas s jeho přijetím do role velvyslance, takzvaný agrément. Stašek na postu velvyslance v USA vystřídá Hynka Kmoníčka.
8. 2. 2022|

Dodávky zbraní Ukrajinu nespasí, míní experti. Dohoda s Ruskem může stát na jaderných zbraních

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska jednali v pátek v Ženevě o požadavcích ohledně Ukrajiny. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) zatím jednání nepřinesla žádný výsledek. „Musí se najít cesta k dalšímu vyjednávání (…), protože takhle to dál nemůže pokračovat,“ řekl v Událostech, komentářích, kde debatoval spolu s ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů Ondřejem Ditrychem, bezpečnostním analytikem Baltic Defence College Lukášem Dyčkou a českým velvyslancem ve Spojených státech Hynkem Kmoníčkem. O poměru ukrajinských a ruských vojenských sil v Horizontu ČT24 mluvil také bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý.
22. 1. 2022|

Na zámek Konopiště se vrací z USA vzácný štít ukradený nacisty

Česko získalo zpět vzácný renesanční štít ukradený nacisty ze zámku Konopiště. Jedná se o část sbírky, která původně patřila arcivévodovi Františku Ferdinandu d' Este. Dílo se v poválečné době ocitlo v Muzeu umění ve Filadelfii, které nyní štít Česku vrátilo.
14. 9. 2021|

Ženeva přinesla očekávaný výsledek. Biden i Putin mají, pro co přijeli, hodnotí experti

Většina pozorovatelů se shoduje na tom, že výsledky summitu mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem byly očekávatelné. Přesto je dobře, že se oba státníci v Ženevě sešli. Mírným vítězem setkání se podle části hostů ČT24 zdá být Putin, skutečné důsledky ale ukáže až čas, shodují se politici, diplomaté a komentátoři. Za klíčovou považují oblast kyberbezpečnosti či jednání o jaderných zbraních.
16. 6. 2021|

Na pražské ruské ambasádě nesmí být více diplomatů než našich v Moskvě, řekl Kulhánek

Česko zastropuje počet diplomatů na pražském ruském velvyslanectví tak, aby odpovídal stavu na české ambasádě v Moskvě. Oznámil to ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) poté, co Moskva nereagovala na českou pobídku přijmout zpět vykázané tuzemské diplomaty. Nový krok v praxi znamená vyhoštění dalších ruských delegátů, lhůta k odjezdu jim skončí na konci května. Diplomatickou roztržku původně odstartovalo oznámení, že výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 způsobili ruští tajní agenti. Ruská strana v reakci na Kulhánkovo oznámení přednesla českému velvyslanci Vítězslavovi Pivoňkovi požadavek, aby byl snížen počet pracovníků jeho ambasády v Moskvě.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 22:52|

Velvyslance Kmoníčka v USA pravděpodobně vystřídá tajemník Stašek, píší Lidovky.cz

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 15:23|

Zeman i Babiš pogratulovali Bidenovi k nástupu do Bílého domu

Prezident republiky Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) blahopřáli Joeu Bidenovi k převzetí úřadu amerického prezidenta. Podobně učinili i další čeští političtí představitelé. Bidenovu pozici a možnosti pak hodnotili například bývalí čeští ministři zahraničních věcí.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 23:02|

Amerika je rozdělená dlouhodobě, ale nyní se situace ještě zhoršila, soudí někteří čeští exvelvyslanci v USA

Polarizace americké společnosti probíhá už téměř dvacet let a je rok od roku horší. Středeční útok demonstrantů na Kongres, při němž zemřelo pět lidí, je vyvrcholením tohoto procesu, řekl bývalý velvyslanec ČR v USA a současný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. S tím souhlasil i další bývalý velvyslanec Martin Palouš. Současný český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček soudí, že tyto události jsou výsledem dlouhodobého procesu, kdy se Spojené státy výrazným způsobem proměňovaly demograficky a kdy se měnilo také voličstvo republikánů.
8. 1. 2021|

Internet pojmenoval pandí mládě z washingtonské zoo. „Malý zázrak“ si za několik let převezme Čína

Washingtonská zoo smutní i jásá zároveň. Kvůli koronaviru sice musela na nějaký čas zavřít, mezitím ale její tři měsíce staré pandí mládě získalo díky internetovému hlasování jméno – Siao Čchi Ťi. Zvíře po narození původně vážilo sotva dvě stě gramů, dnes jsou to čtyři kila. Svými slovy mu však dávají váhu také politici. I když je zvíře rodilým Američanem, za pár let by mělo zamířit do Číny. Jeho osud totiž předurčila politika.
26. 11. 2020|
Události komentáře

Kmoníček: Impeachment se hodí všem, je to mediální čas zdarma. Žantovský vidí boj o prestiž

Proces ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa, kterou se nyní zabývá Senát USA, se hodí všem účastníkům, protože tak mají prostor zviditelnit své názory. V pořadu Události, komentáře to uvedl velvyslanec ČR ve Spojených státech Hynek Kmoníček. Jeho předchůdce Michael Žantovský si myslí, že impeachment je pouze jednou šachovou partií. Ve skutečnosti jde i o vliv na nadcházející prezidentské volby či o boj o prestiž mezi oběma komorami Kongresu.
22. 1. 2020|

USA a Čína boxují čtvrté kolo a šance na roztržené obočí začíná okolo šestnáctého, míní Kmoníček

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou potrvá zřejmě dlouho, protože Donald Trump musí brát ohled na blížící se prezidentské volby a Peking je v relativně výhodné pozici. V Interview ČT24 to uvedl český velvyslanec ve Washingtonu a bývalý šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Čína podle něj vyčkává, až se projeví, že ji Američané také potřebují jako trh.
31. 8. 2019|

Trumpovo rozhodnutí o clech Babiš těžko ovlivní. Lidsky by si spolu ale mohli rozumět, říká Cyril Svoboda

Jednání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem může mít výrazný dopad na Českou republiku. Co se ovšem týče zásadnějších rozhodnutí americké administrativy, tedy uvalení cel na dovoz aut z Evropy, tak prý nelze čekat, že by měla schůzka větší význam. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se bude úspěch jednání poměřovat zejména tím, jak si Trump s Babišem lidsky „sednou“.
7. 3. 2019|

Kmoníček: Českému premiérovi otevřely dveře do USA vydání Nikulina a varování před Huawei

Český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček v rozhovoru pro ČT řekl, že Spojené státy změnily přístup ke střední Evropě a uvědomily si, že musí soutěžit o vliv v tomto regionu. To byl jeden z důvodů, který vedl k přijetí ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v těchto dnech a k pozvání pro premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu na 7. března. Pomohly prý i kauzy Nikulin a Huawei.
21. 2. 2019Aktualizováno21. 2. 2019, 13:14|

Kmoníček: Ve Washingtonu se intenzivně připravuje návštěva z Česka na úrovni „vyšší než ministerské“

Ve USA se intenzivně připravuje návštěva některého z vrcholných českých politiků. Není však zatím jasné, který to bude, v úvahu připadá prezident, ale také premiér. V Událostech, komentářích to řekl český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček. Někdejší ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře zároveň odmítl, že by dříve často skloňované pozvání Miloše Zemana do Bílého domu byla jen zdvořilostní fráze, zdůraznil však, že nepředvídanost je charakteristická vlastnost amerického prezidenta Donalda Trumpa.
29. 8. 2018|