Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Události: Obchod s lidmi ve Vietnamu (zdroj: ČT24)

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.

Některé oběti obchodu s lidmi přišly o normální dětství už v předškolním věku, jiné už skoro dospělé. Nouze je vehnala buď na ulici, nebo do spárů pašeráků lidí.

„Tyto oběti jsou většinou ženy, které byly zneužity pro vynucené sňatky, nebo poslány do nevěstinců. Ale čím dál více vídáme i případy zneužívání na práci, a to bývají spíš muži,“ řekla vedoucí výzkumu a výuky v organizaci Blue Dragon Caitlin Wyndhamová.

Pracovnice organizace vysvětluje, že se děti snaží dostat zpátky do škol, aby je nemohly zneužít třeba pouliční gangy k prodeji něčeho horšího než turistických cetek. Někteří dnešní zaměstnanci organizace si tímto procesem sami prošli.

„Necítila jsem se ve škole bezpečně, neměla jsem žádnou motivaci tam chodit. A opravdu jsem chtěla vydělávat peníze, abych podpořila rodinu,“ svěřila se instruktorka výuky a rozvoje Nguyen Thi Phuong.

Spolupráce organizace Blue Dragon s vietnamskou vládou i Českem

Organizace Blue Dragon působí nejen v Hanoji, ale i v dalších městech a také v chudých venkovských oblastech, hlavně v pohraničí, kde často žijí zástupci menšin a kde působí pašerácké gangy. Za dvě dekády práce dokázala o nezbytnosti přesvědčit i vládnoucí komunistickou stranu.

„Vláda je odhodlaná skoncovat s obchodováním s lidmi, takže s nimi úzce spolupracujeme. Snažíme se zaplnit mezery, kam se oni nedostanou,“ prohlásila Wyndhamová. Na financování některých projektů organizace se od roku 2009 podílí i Česká republika, poznamenal zahraniční zpravodaj ČT Petr Zavadil. 

„V průběhu minulých dvaceti let dokázala (organizace Blue Dragon) neuvěřitelnou věc. Dnes už v Hanoji nepotkáte na ulicích děti, které by vám leštily boty a prodávaly pohlednice,“ uvedl velvyslanec České republiky ve Vietnamu Hynek Kmoníček.

Kromě záchrany z ulice Blue Dragon poskytuje dětem i právní ochranu, jídlo, bydlení nebo zábavu. Tedy všechno pro to, aby dílky jejich životů přestaly vypadat jako nepřehledný chaos.