TÉMA

Obchod s lidmi

Rozklad státu na Haiti už proběhl nebo právě probíhá, míní expert

Situace na Haiti je chaos, který svět neviděl od rozpadu Somálska v devadesátých letech, míní iberoamerikanista Radek Buben z Univerzity Karlovy. Gangy bojují proti policii i mezi sebou navzájem, věnují se kriminální činnosti od únosů po obchod s drogami a zároveň udržují kontakt s politickými elitami v zemi, přiblížil v Událostech, komentářích. Současný stav je podle architekta Petra Vacka z organizace Praga-Haiti „kulminací předcházejících událostí“.
21. 3. 2024|

„Práce snů“ se změnila v boj o život. Čínská mafie kšeftuje s lidmi a nutí je k podvodům v Myanmaru

Na hranici mezi Myanmarem a Thajskem se nachází KK Park, kde podle informací Deutsche Welle (DW) provozuje čínská mafie „továrnu na podvody“. Pod příslibem vysokého platu a skvělých benefitů láká k práci nic netušící lidi, které následně v nuzných podmínkách nutí k nekalostem. Ti, kteří podvádět odmítají, čelí mučení, hladovění, a dokonce vraždám.
30. 1. 2024|

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

Tresty pro skupinu novodobých otrokářů jsou pravomocné, její organizátor Rigo dostal 18 let

Osmnáctiletý trest vězení potvrdil pražský vrchní soud Júliu Rigovi, který obchodoval s lidmi a dopustil se podle rozsudků také znásilnění a dalších trestných činů. Vězení má po rozhodnutí odvolacího senátu jisté také Rigova partnerka Darina Cicková, která v něm pobude devět let, a jejich komplic Karel Ádám, kterému soud potvrdil šestiletý trest. Pravomocné jsou i podmíněné tresty pro další dva obžalované.
20. 5. 2021|

Za obchod s lidmi v Británii potrestal soud pět lidí. Hlavní strůjce dostal 18 let

Za obchod s lidmi ve Velké Británii potrestal ústecký krajský soud pět lidí. Hlavní strůjce vykořisťování Július Rigo stráví ve vězení 18 let a jeho manželka Darina devět let. Manželé Rigovi organizovali podle soudu odchod lidí z Mostecka do ciziny, kde je nutili k různým pracím a prostituci a peníze jim poté odebírali. Pětice u soudu vinu odmítla.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 14:22|