Tresty pro skupinu novodobých otrokářů jsou pravomocné, její organizátor Rigo dostal 18 let

Osmnáctiletý trest vězení potvrdil pražský vrchní soud Júliu Rigovi, který obchodoval s lidmi a dopustil se podle rozsudků také znásilnění a dalších trestných činů. Vězení má po rozhodnutí odvolacího senátu jisté také Rigova partnerka Darina Cicková, která v něm pobude devět let, a jejich komplic Karel Ádám, kterému soud potvrdil šestiletý trest. Pravomocné jsou i podmíněné tresty pro další dva obžalované.

Trestné činnosti se Rigo a další odsouzení dopouštěli ve Velké Británii, kam lákali chudé krajany ze severu Čech za vidinou lepšího života. Muže potom nutili pracovat v myčkách aut a ženy k prostituci, většinu výdělků a sociální dávky jim zabavovali. Když se o jejich činnost začala zajímat britská policie, uprchli zpět do Česka, kde je ale nakonec zadržela místní policie.

Július Rigo jako hlavní organizátor pobude ve vězení osmnáct let. Vrchní soud potvrdil trest, který přesahuje patnáctiletou horní hranici sazby za obchodování s lidmi. Byl totiž obžalován i z dalších trestných činů.

„Osmnáctiletý trest je přísný, máme však za to, že nijak nevybočuje ze zákonnosti. Sbíhají se tady tři zločiny a dva přečiny,“ podotkl předseda odvolacího senátu Luboš Vrba. Rigo je podle soudů vinen kromě obchodování s lidmi také znásilněním, vydíráním, nebezpečným vyhrožováním a kromě toho i dvojím manželstvím. Vzal si svoji spolupachatelku Darinu Cickovou, přestože již měl manželku ve Velké Británii.

Přitížilo mu i to, že v minulosti již byl trestán a že svou činností způsobil závažné škodlivé následky. Zotročením lidí, které přilákali do Británie, vydělali podle soudu Rigo a jeho spoluobžalovaní zhruba šestnáct milionů korun. Kupovali si za ně drogy, šperky, Rigo hrál na automatech.

„Získal prospěch velkého rozsahu, který vznikl kořistěním z práce druhých osob. Častokrát pracovaly ve stresu, strachu, byly fyzicky napadány, musely odevzdávat veškerou výplatu a dostávaly z ní zcela mizivé prostředky,“ popsal soudce Vrba, který prohlásil provinstanční rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem za precizní.

Kromě Riga čeká dlouhá doba ve vězení – devět let – Cickovou, odsouzena je za obchodování s lidmi. Karel Ádám se podle soudů dopustil téhož trestného činu a pobude ve vězení šest roků. Za kuplířství a vydírání dostali podmíněné tresty Rigův bratr Josef a také Blanka Sárköziová, která byla souzena jako uprchlá.

Pětice vinu odmítala. Rigo tvrdil, že svědci se mu chtějí pomstít a že prostituci provozovaly ženy, které přivedl do Anglie, dobrovolně. Prohlásil, že by nikdy nepodvedl svoji manželku, a odmítl obvinění ze znásilnění.

Obhájci se pokoušeli znevěrohodnit svědky, tvrdili, že jde o lidi závislé na drogách a že jejich výpovědi jsou chaotické a rozporuplné. Podobně jako Rigo vinili advokáti ženské oběti skupiny, že do Velké Británie odcestovaly s úmyslem věnovat se prostituci.