„Práce snů“ se změnila v boj o život. Čínská mafie kšeftuje s lidmi a nutí je k podvodům v Myanmaru

Na hranici mezi Myanmarem a Thajskem se nachází KK Park, kde podle informací Deutsche Welle (DW) provozuje čínská mafie „továrnu na podvody“. Pod příslibem vysokého platu a skvělých benefitů láká k práci nic netušící lidi, které následně v nuzných podmínkách nutí k nekalostem. Ti, kteří podvádět odmítají, čelí mučení, hladovění, a dokonce vraždám.

Investigativci z Deutsche Welle vyzpovídali několik přeživších. Aaron (pseudonym z bezpečnostních důvodů, pozn. red.) vypověděl, že ho oslovila rozvíjející se společnost v Thajsku a nabízela mu „práci snů“ a východisko z ponuré budoucnosti v jižní Africe. „Myslel jsem si, že je všechno legitimní – dokud jsem se nedostal do Bangkoku,“ vzpomínal.

Na tamějším letišti byl vřele přivítán a usazen do auta s dalšími dvěma mladými muži z východní Afriky. „Měli jsme jet do hotelu, který byl zhruba deset minut od letiště. Ale jeli jsme jiným směrem.“

Konkrétně téměř osm hodin do thajského pohraničního města Mae Sot, kde byli Aaron a jeho kolegové převezeni přes řeku Moei do válkou zničené části Myanmaru. „Čekali nás tam lidé se zbraněmi. Řekli, že bychom měli nastoupit do člunu – a tak jsme přepluli,“ pokračoval Aaron.

Myanmar: Centrum obchodování s lidmi

Jak se později ukázalo, Aaron a jeho kolegové byli prodáni do komplexu zvaného KK Park, kde jsou lidé v řádu tisíců nuceni ke kriminalitě – k podvodům s dalšími lidmi ve Spojených státech, Evropě a Číně. Organizace spojených národů (OSN) odhaduje, že v podobných podvodných centrech v Myanmaru je nuceno pracovat více než 100 tisíc lidí.

„Pracovali jsme sedmnáct hodin denně – bez dovolené či řádného odpočinku,“ prohlásil další jihoafrický respondent Lucas a dodal: „Když jsme řekli, že chceme odejít, odpověděli nám, že nás prodají, nebo zabijí.“

Kdo za brutální operací stojí?

Investigativci z DW získali snímky pořízené v KK Parku. Aaron, Lucas a další přeživší na nich poznali odznaky na uniformách dozorců, což redakci dovedlo ke zjištění, že jde o odznaky oficiálních pohraničních stráží – skupiny bývalých rebelů, kteří před deseti lety přestali bojovat s myanmarskou juntou výměnou za svobodnou vládu nad jejich územími.

Šéfové operace jsou ale podle několika zdrojů Číňané. Redakce DW se totiž pustila do sledování finančních transakcí z účtů několika podvedených obětí, aby zjistila, kam vedou. Konečnou stanicí byly krypto peněženky, které KK Park používal ke shromažďování finančních prostředků obětí. Odtud byly následně převedeny do jiných peněženek, jež fungují jako digitální účty a uchovávají kryptoměny.

Jednu z těchto peněženek „otevřel“ Wang Ji Cheng, čínský obchodník se sídlem v Thajsku. Z peněženek, které používá KK Park, získal kryptoměnu v hodnotě desítek milionů dolarů.

Wang Ji Cheng je zároveň členem velké sítě čínských obchodníků v zámoří, která vede k nechvalně známé čínské mafii. V době, kdy přijímal přímé převody z peněženek spravovaných KK Parkem, působil jako viceprezident Thai-Asia Economic Exchange Association, sdružení v Bangkoku podporující čínské a thajské vztahy.

Toto sdružení ovšem sdílí svou budovu se zámořským Hongmen Culture Exchange Center, do něhož v loňském roce vtrhli policisté, protože fungovalo nelegálně a sloužilo jako zástěrka pro čínský organizovaný zločin.

Čína se od KK Parku distancovala

Samotný KK Park není uveden v oficiálních čínských komunikačních kanálech. Čínská vláda uvádí, že v rámci svých investičních ambicí uvítala rozvojové projekty v jeho okolí, ale po obviněních z rozsáhlých podvodů se od nich distancovala.

Podvodné operace kolem KK Parku jsou dle zjištění DW součástí složité sítě podniků a sdružení, které expandují z jihovýchodní Asie do Afriky, Evropy a Severní Ameriky.

„Tyto zločinecké sítě jsou stále mocnější, stále vlivnější a stále více zakořeněné v různých zemích po celém světě,“ konstatoval Jason Tower, přední odborník na organizovaný zločin z amerického mírového institutu. „A úsilí právních orgánů se dotýká pouze špičky ledovce,“ dodal.