Vykořisťovaným ženám náleží peníze, které si vydělaly prostitucí, rozhodl soud

Odsouzený v kauze moderního otroctví ve Velké Británii musí dvěma ženám, které nutil k prostituci, zaplatit zhruba 1,8 milionu korun, rozhodl v úterý Vrchní soud v Praze. Vyplývá to z informací od mluvčího soudu Víta Tomáše Vatry a z usnesení soudu, které má ČT k dispozici. Původně soud ženám peníze nechtěl přiznat, protože šlo o náhradu výdělku spojeného s prostitucí. Dotyčné se ale obrátily na Ústavní soud, podle kterého není v tomto případě rozhodující, jak peníze získaly, ale že o ně protiprávně přišly.

Ženy se staly oběťmi obchodníků s lidmi. Pod záminkou velkého výdělku je členové gangu odvezli do Velké Británie, kde je měsíce nutili k prostituci. Peníze jim ale vzali, stejně jako doklady. Pětici mužů za to už loni pravomocně potrestal soud. Oběti si hledali mezi lidmi ze sociálně slabších poměrů. Kromě zmíněných dvou žen šlo ještě minimálně o dva muže, všichni museli pracovat v otrockých podmínkách.

Vrchní soud v Praze loni čtyři členy gangu poslal do vězení, jednomu uložil podmínku. Zrušil však část původního rozsudku, který ženám přiznal nárok na odškodnění. Od jednoho z odsouzených měla jedna žena dostat 1,4 milionu a druhá 370 tisíc korun. Soud argumentoval mimo jiné tím, že jde o částku, kterou gang inkasoval za sexuální služby obou žen.

„Soud (je) přesvědčen o tom, že nelze rozhodnout o přiznaném nároku na náhradu škody, neboť tato škoda je definována jako prospěch, který nepochybně vznikl na straně obžalovaných ve vztahu k aktivitám, zejména sexuálního charakteru, stran poškozených (žen),“ stojí v loňském usnesení, které má ČT k dispozici. S nárokem na finanční odškodnění dotyčné odkázal na občanskoprávní řízení.

Zásah Ústavního soudu

Ženy se kvůli tomu obrátily na Ústavní soud (ÚS), který jim dal letos v létě za pravdu. „Lapidárně řečeno, v daném případě není rozhodné, jakým způsobem stěžovatelky měly získat příslušné peněžní prostředky, nýbrž je podstatná okolnost, že o tyto prostředky byly protiprávně připraveny,“ píše se v nálezu ÚS dostupném na úřední desce.

V kauze tak musel znovu rozhodnout pražský vrchní soud. Pravomocné rozhodnutí padlo v úterý. „Při respektování závěrů Ústavního soudu (Vrchní soud v Praze) rozhodl tak, že odvolání obžalovaného se zamítá,“ sdělil mluvčí vrchního soudu Vatra s tím, že šlo o odvolání směřující právě proti zmiňovanému odškodnění.

Ženy mají nárok na odškodnění i od dalších členů gangu, kteří se podíleli na jejich vykořisťování. Přesnou částku ale mluvčí nechtěl komentovat.