Vysoké tresty za zotročení šesti Čechů ve Velké Británii jsou pravomocné, potvrdil soud

Vrchní soud v Praze potvrdil tresty pětici mužů, kteří ve Velké Británii vykořisťovali minimálně šest lidí z Ústecka. Jeden z nich stráví za mřížemi deset a půl roku, další dva pak osm a půl a osm let. Čtvrtý obžalovaný dostal trest ve výši tří a půl let, poslední od soudu odešel s dvouletou podmínkou. Verdikt je pravomocný. Gang pod záminkou velkého výdělku dopravil nic netušící uchazeče o práci do Velké Británie a nutil je tam k práci v otrockých podmínkách nebo k prostituci.

Obžalobě z obchodování s lidmi čelila pětice mužů, kteří měli minimálně v letech 2019 a 2020 nabízet „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. Podle pravomocného rozsudku vyhledávali v Ústeckém kraji Čechy ze slabých sociálních a majetkových poměrů, kterým slíbili ubytování v okolí Nottinghamu, práci a velký finanční výdělek. Místo toho jim ale za práci téměř nic neplatili a zabavili jim platební karty a cestovní doklady.

Gang odvezl do Spojeného království nejméně čtyři muže a dvě ženy, které pak nutil k prostituci, jejich sexuální služby nabízel i na internetu. Nejpřísnější trest vyměřil ústecký krajský soud ve výši deset a půl roku, další dva muži stráví za mřížemi osm a půl a osm let. Právě oni se proti verdiktu odvolali, Vrchní soud v Praze však rozsudek potvrdil. Platí tak i trest ve výši tří a půl let a dvouletá podmínka pro další dva členy skupiny.

Na vyšetřování spolupracovali policisté z obou zemí

Z usnesení vrchního soudu, které má ČT k dispozici, vyplývá, že muži zneužívali toho, že oběti neumí anglicky. Kromě Nottinghamu je vozili i do nedalekého Birminghamu, kde ženy nabízeli k prostituci. „S poškozenou po dobu jejího pobytu ve Velké Británii udržoval intimní vztah s příslibem vytvoření partnerského vztahu v budoucnosti,“ napsal soud k jednomu z obžalovaných, který ženu okradl o téměř jeden a půl milionu korun.

Případ s krycím názvem Zbojník vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu ve spolupráci s policií z Nottinghamshire. Nejde o jediný případ takzvaného moderního otroctví na území Velké Británie. V roce 2019 odhalila policie dosud největší gang původem z Polska, který držel v otrockých podmínkách na čtyři sta lidí. V jiném případu odsoudily britské soudy za zotročení několika Čechů a Slováků dvojici Čechů na čtyři a půl a osm a půl roku vězení.