TÉMA

Obchodní války

Americká cla na čínské zboží jsou v rozporu s pravidly, rozhodla Světová obchodní organizace
Světová obchodní organizace (WTO) rozhodla, že cla uvalená administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa na čínské zboží v hodnotě přes 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun) jsou v rozporu s jejími pravidly.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 19:22|
USA se chystají odstřihnout čínskou firmu Huawei od globálních dodavatelů čipů
Spojené státy zavádějí sérii opatření, která mají odstřihnout čínskou firmu Huawei Technologies od globálních dodavatelů čipů. V pátek to oznámila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Krok by podle agentury Reuters mohl ještě více zhoršit vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. Washington považuje tuto telekomunikační firmu za hrozbu pro národní bezpečnost, což Huawei odmítá.
15. 5. 2020|
Čína osvobodí od cel dalších 696 výrobků dovážených z USA. Jde zatím o největší vlnu úlev
Čína osvobodí od cel dalších 696 výrobků dovážených ze Spojených států, včetně klíčových potravinářských produktů, jako je vepřové a hovězí maso či sója, a energií, například ropy a zkapalněného zemního plynu. Je to třetí a zatím nejrozsáhlejší vlna celních úlev, jaké Peking nabídl. Přichází měsíc po podpisu první fáze americko-čínské obchodní dohody. Čínské ministerstvo financí uvedlo, že firmy budou moci podávat žádosti od 2. března a že výjimky se budou udělovat na rok.
18. 2. 2020|
USA kvůli sporu kolem Airbusu zvýší clo na evropská letadla
Americká vláda zvýší clo na letadla dovezená z Evropské unie na patnáct z dosavadních deseti procent. Vyšší cla mají vstoupit v platnost 18. března. Oznámil to v noci na sobotu Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). USA tak zvyšují tlak na EU v rámci šestnáct let trvajícího transatlantického sporu kvůli subvencím pro výrobce letadel. Cla na další zboží však USA zatím zvyšovat nebudou.
15. 2. 2020Aktualizováno15. 2. 2020, 18:44|
Čína sníží na polovinu cla, která na zboží z USA uvalila v září
Čína sníží na polovinu cla, která na 1717 amerických produktů uvalila loni na počátku září. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo financí. Podle resortu změna začne platit 14. února. Týká se dovozu amerického zboží za 75 miliard USD (1,7 bilionu korun) ročně, uvedl server televize CNBC. Tomuto rozhodnutí čínské strany předcházel v polovině ledna podpis první fáze americko-čínské obchodní dohody.
6. 2. 2020|
Ve víru obchodní války. Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za tři dekády
Čínská ekonomika v loňském roce vzrostla jen o 6,1 procenta, což je nejméně za 29 let. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínský statistický úřad. Oslabila průmyslová výroba, spotřebitelské výdaje i investice. Jde rovněž o důsledek dlouhodobých obchodních sporů se Spojenými státy. Ty by měla vyřešit nová dohoda.
17. 1. 2020|
Obchodní války
USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má umožnit snížit americký schodek
Americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsali v Bílém domě první část dlouho očekávané obchodní dohody. Z pohledu Američanů má výrazně snížit americký obchodní deficit, který v roce 2018 činil 419 miliard dolarů. Z pohledu Číňanů pak udržet významné odbytiště tím, že se zmírní současná obchodní „roztržka“ obou velmocí. Začala v roce 2018, kdy Washington uvalil cla na část čínského dovozu, na což pak Peking reagoval odvetným opatřením. Spirála kroků a protikroků poté pokračovala.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 22:12|
Koruna zpevnila k euru na nejsilnější úroveň za sedm let
Krátce před 10:00 se česká měna podle serveru Patria.cz obchodovala na 25,118 koruny za euro. Dostala se tak na nejsilnější úroveň za sedm let a byla tedy i nejpevnější vůči společné evropské měně od ukončení intervenčního režimu České národní banky (ČNB). V hodnocení dalšího vývoje jsou však analytici opatrní.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:05|
Obchodní války
Čína už podle USA nemanipuluje s měnou. Zpráva přichází krátce před podpisem obchodní dohody
Spojené státy už nepovažují Čínu za zemi, která manipuluje se svojí měnou. Americké ministerstvo financí v noci na úterý zrušilo rozhodnutí z loňského srpna, ve kterém označilo Čínu za měnového manipulátora. Zpráva přichází krátce před podpisem předběžné obchodní dohody mezi USA a Čínou, která by měla zmírnit 18 měsíců trvající obchodní válku, upozornila agentura Reuters.
14. 1. 2020|
Tchaj-wan ocenil odpor proti Pekingu. Prezidentka obhájila mandát rekordním ziskem
Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen obhájila svůj mandát, získala rekordních 8,2 milionu hlasů. Její sok v prezidentské volbě Chan Kchuo-jü přiznal porážku a soupeřce telefonicky poblahopřál. Voliči tedy podpořili kandidátku, jež se pasovala do pozice ochránkyně autonomie Tchaj-wanu, který pevninská Čína považuje za součást svého území.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 17:02|
Podmínky v tuzemském průmyslu se zhoršují, některé podniky propouštěly
Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v prosinci zhoršovaly, jako po celý loňský rok. Jednalo se o jedno z nejprudších zhoršování situace v roce 2019, hůře bylo loni už jen v červenci a v listopadu. Důvodem rapidního zhoršování je podle analytiků slábnoucí poptávka domácích i zahraničních odběratelů.
2. 1. 2020|
Čínský akciový trh by letos mohl překonat Wall Street
Čínský akciový trh by letos mohl překonat Wall Street, píše agentura Reuters. Čínský index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, v závěru letošního obchodování přidal 36,1 procenta a uzavřel na osmiměsíčním maximu 4096,58 bodu. Letošní zisky amerických indexů se zatím pohybují pod třiceti procenty.
31. 12. 2019|
Grafy roku 2019 očima ekonomů: Dobrý začátek roku střídají obavy z přicházející recese
Slušný start roku stále více střídají obavy z přicházející recese, a to přestože se české ekonomice daří lépe než německé, včetně klíčového automobilového průmyslu. Obchodní války totiž už několik měsíců hýbají světovým trhem, a i když chuť výsledného koktejlu zatím zůstává neznámá, ziskovost firem se snižuje, reálný objem světového obchodu klesá a i nezaměstnanost už se v Česku začíná odlepovat od svého dna. Kdyby si ekonomové měli teď vybrat jeden graf, jenž reprezentuje českou a světovou ekonomiku v roce 2019, který by to byl?
31. 12. 2019|
Akcie v USA jsou na rekordech, i díky zlepšení obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou
Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek pokračovaly v růstu na nové rekordy a technologický index Nasdaq poprvé překonal hranici 9000 bodů. K růstu přispěl optimismus ohledně dalších obchodních vztahů mezi USA a Čínou a posílení internetového prodejce Amazon.com po zprávách o vysokých tržbách v předvánočním období, uvedla agentura Reuters. Naděje v to, že by čínsko-americká obchodní válka mohla už brzy skončit, vyhnala také vzhůru ceny ropy. Ty stouply o zhruba jedno procento na nejvyšší hodnoty za více než tři měsíce.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 23:25|
Akcie završují vydařený rok. Ve světě se zhodnotily o více než pětinu
Souhrnná hodnota akcií na světových trzích se v letošním roce zvýšila o více než dvacet procent a blíží se částce devadesát bilionů dolarů (v přepočtu 2100 bilionů korun neboli 2,1 biliardy). K růstu přispěla zejména uvolněná měnová politika centrálních bank a vývoj na politické scéně v důležitých zemích.
25. 12. 2019|
Obchodní války
USA a Čína dojednaly první fázi obchodní dohody. Na druhé se hned začne pracovat
Čína a USA dosáhly první fáze obchodní dohody. Oznámili to v pátek představitelé obou zemí. Washington tak podle prezidenta Donalda Trumpa v neděli nezavede plánovaná dodatečná cla na čínské zboží.
13. 12. 2019|
Trump obnovuje cla na hliník a ocel z Brazílie a Argentiny. Bolsonaro doufá, že jej ještě přemluví
Spojené státy obnoví cla na ocel a hliník dovážené z Argentiny a Brazílie. Americký prezident Donald Trump to uvedl na svém twitterovém účtu. Oba jihoamerické státy jsou Trumpovým krokem zaskočeny a chtějí o věci jednat. USA také pohrozily zavedením až stoprocentních dodatečných cel na některé zboží z Francie. Krok má být odvetou za francouzské zdanění velkých amerických internetových firem.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 12:26|
Peking slibuje více tržních příležitostí. Obchod s Českem nyní vykazuje výraznou převahu Číny
V Šanghaji se koná importní veletrh, na jehož úvod čínský prezident Si Ťin-pching slíbil postupné otevírání trhu. Českou republiku na veletrhu zastupuje předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s podnikatelskou delegací. Tuzemský export do Číny dlouhodobě spíše roste, avšak v opačném směru jde zboží v desetkrát vyšší hodnotě.
6. 11. 2019|
Bankovní asociace zlepšila pro letošek odhad růstu ekonomiky
Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. V předchozí červencové prognóze počítala s růstem o 2,4 procenta. Naopak pro příští rok ČBA odhad zhoršila na dvě procenta z předchozích 2,3 procenta. Zlepšení odhadu pro letošní rok souvisí podle ČBA s překvapivě lepším vývojem ekonomiky v první polovině roku.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 19:30|
Obchodní války
Američané spouští cla na zboží z Evropy, Unie chystá odvetu ve správnou chvíli
Evropská unie zavede „v pravou chvíli“ vlastní cla na americké zboží kvůli dotacím pro amerického výrobce letadel Boeing. Oznámila to v pátek evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová v reakci na uvalení amerických cel na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus, která v pátek vstoupila v platnost.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 22:47|
Růst čínského HDP přibrzdil na šest procent, na nejnižší úroveň za více než 27 let
Čínský hospodářský růst se ve třetím čtvrtletí během celní války s USA zpomalil na šest procent, oznámil čínský národní statistický úřad, podle něhož tamní ekonomika čelí relativně silnému tlaku. Jde tak podle agentury Reuters o nejnižší úroveň za posledních 27 a půl roku.  Ve druhém kvartálu činil růst hrubého domácího produktu (HDP) 6,2, v prvním 6,4 procenta.
18. 10. 2019|
Čínský vývoz i dovoz klesly více, než se čekalo. Podepisují se na tom cla a slabá domácí poptávka
Vývoz z Číny v září klesl více, než se čekalo, a dovoz se snížil již pátý měsíc za sebou. Na vývoz má negativní dopad slabší globální poptávka a rostoucí americká cla na čínské zboží. Pokles dovozu pak ukazuje, že domácí poptávka je slabá. Druhá největší ekonomika světa tak bude zřejmě potřebovat další stimulaci, napsala agentura Reuters. V Číně se dál snižuje i prodej aut, v září klesl o 5,2 procenta.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 11:25|
Obchodní války
USA a Čína uzavřely částečnou obchodní dohodu. Trump pozastaví navýšení cel
Vyjednavačům ze Spojených států a Číny se podařilo uzavřít částečnou dohodu, která znamená příměří v obchodní válce a klade základy pro širší dohodu, kterou by prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching mohli podepsat ještě v letošním roce. USA proto pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost příští týden v úterý, oznámil americký prezident.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 23:21|
Obchodní války
Obchodní jednání mezi USA a Čínou se blíží. Očekávání jsou optimistická
Čínský vicepremiér Liou Che se v pátek odpoledne setká s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Večer se pak počítá i se setkáním Lioua s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten mezitím prohlásil, že dosavadní rozhovory probíhají „velice dobře“, navíc americkým tiskem proběhly informace, že některé společnosti budou smět opět obchodovat se společností Huawei.
11. 10. 2019|