Trump pozval Babiše do Bílého domu. Projednají sílící ekonomické vztahy i bezpečnostní otázky

Babiš o pozvánce od Trumpa: Je to vyjádření našich dlouhodobých přátelských vztahů (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump pozval Andreje Babiše (ANO) do Washingtonu. V prohlášení to potvrdil Bílý dům s tím, že návštěva se uskuteční 7. března. Premiér považuje pozvánku za vyvrcholení vztahů mezi Českem a Spojenými státy. V rozhovoru pro ČT řekl, že schůzku vyjednali velvyslanci obou zemí. S Trumpem bude chtít mluvit o ekonomických vztazích, Evropské unii či Sýrii.

„Agenda je vyjednávaná prostřednictvím našeho velvyslance. Samozřejmě je to vyjádření našich dlouhodobých přátelských vztahů. Tento rok si připomínáme dvacet let od vstupu do NATO, takže ta agenda bude určitě bohatá, bude to především o našich bilaterálních a ekonomických vztazích, o vztazích v oblasti obranné spolupráce. Bude to agenda Evropské unie a samozřejmě mezinárodní otázky – Sýrie, vztahy s Íránem,“ míní Babiš.

Premiér připomněl návštěvu tehdejšího předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, ministra energetiky Ricka Perryho a bývalého ministra obrany Jamese Mattise nebo svá krátká setkání s Trumpem na summitu NATO nebo konferenci v Paříži. Vyzdvihl ekonomické vztahy mezi ČR a USA a dodal, že je mnoho témat, které Česko může svému spojenci sdělit.

Babiš má jednat s Trumpem především o vzájemném obchodu obou zemí, který v současné době výrazně narůstá, a také o připravovaných velkých investicích z obou stran. Neméně důležitým bodem má být také bezpečnost, tedy společný postup v boji proti terorismu, zadruhé bezpečnost kybernetická, čeká se, že zmíní Huawei.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA

Krok americké administrativy uvítal Černínský palác . „Jde o úspěch české diplomacie, který jen podtrhuje výbornou úroveň česko-amerických vztahů,“ dodalo ministerstvo.

Jsem lepší podnikatel, tvrdil v minulosti Babiš

Babiš Trumpovi po jeho zvolení gratuloval, zároveň ale uvedl, že americký prezident nebyl ve své předchozí činnosti příliš úspěšný byznysmen. „Já se vší skromností jsem trošku lepší podnikatel, protože jsem nikdy nezbankrotoval a moje firma, co jsem slyšel, zatím platí svoje závazky,“ uvedl tehdy.

Hospodářské noviny koncem ledna napsaly, že Babišovi otevřela cestu do Washingtonu kauza Huawei. Před hardwarem a softwarem čínské společnosti varoval před Vánocemi český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který je označil za bezpečnostní riziko. Spojené státy o rizicích spojených s čínskými komunikačními společnostmi mluví dlouhodobě.

Témata? Vrtulníky či dostavba jaderných elektráren

Spojené státy mají také zájem o některé významné české zakázky. České ministerstvo obrany například plánuje nakoupit 12 víceúčelových vrtulníků, mezi hlavními uchazeči jsou právě americké firmy. Americká společnost Westinghouse by se také mohla ucházet o dostavbu českých jaderných elektráren.

„Každá návštěva českého představitele v Bílém domě je důležitá, zvláště když tam už delší dobu nikdo nebyl, ale že bych od toho očekával nějakou větší změnu ve vztahu mezi Spojenými státy a Českou republikou, tak to nevidím. Je to zdvořilostní návštěva a bude důležité, co tam premiér Babiš sdělí. Já třeba doufám, že mu (Trumpovi) zdvořile vysvětlí postoj Evropy k sankcím (proti Íránu). Může mu vysvětlit, že to není příliš účinné,“ prohlásil bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD).

„Prezident Trump téměř jistě bude prosazovat americké zájmy vyhrát tendr na dostavbu jaderných zařízení u nás, to považuji za naprosto jisté. V minulosti to dělal i (americký) prezident Obama a ruský prezident Medvěděv. Doufám, že Babiš neslíbí nic jiného než objektivní posouzení všech návrhů,“ konstatoval diplomat.

Petříček chce oživit možnost Trumpovy návštěvy v ČR

O pozvání Babiše do Bílého domu chtěl při své návštěvě Spojených států usilovat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který ve středu odletěl do Washingtonu.

„Jsem přesvědčen, že je reálné, že se podaří domluvit schůzku na té nejvyšší úrovni. Mám signály, že tam ze strany amerických partnerů je zájem. Budu o tom hovořit s (americkým) ministrem (zahraničí Mikem) Pompeem tento týden v pátek,“ uvedl v úterý Petříček s tím, že pozvánka pro Babiše je reálnější než ta pro prezidenta Miloše Zemana. 

Ve středu pak Petříček sdělil, že během své návštěvy USA bude jednat o detailech návštěvy Babiše v Bílém domě a o „oživení možnosti návštěvy“ Trumpa v Česku. 

„Petříček neměl vyjednávat žádnou moji schůzku, ani moji, ani pana prezidenta, to jsou mediální šumy. Návštěvy se vyjednávají prostřednictvím velvyslanců. O té návštěvě se mluvilo už delší čas. Předcházely tomu různé návštěvy,“ uvedl přitom po příletu z Izraele sám Babiš.

Zeman o pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval a také jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kampaně v roce 2016. Po Trumpově zvolení Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo.

Nedávno ale český prezident s odvoláním na amerického velvyslance v Česku Stephena Kinga připustil, že schůzka s jeho americkým protějškem je nepravděpodobná.