Babiš se setkal s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) jednal na Úřadu vlády s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem o ekonomické, obchodní a vědecké spolupráci, zejména o možných komplikacích způsobených jednostranným uvalením cel na dovoz hliníku a oceli do USA. V souvislosti se 100. výročím vzniku Československa, ke kterému přispěly i Spojené státy, premiér uvedl, že blížící se oslavy budou dobrým impulsem pro další prohloubení česko-americké spolupráce.

Česko bude podle vlády nadále usilovat o americké investice do odvětví s vysokou přidanou hodnotou a prohlubování spolupráce ve vědě, inovacích a energetice. Také by chtělo posílit možnosti českých studentů zúčastnit se výměnných pobytů na amerických univerzitách. Dalším tématem schůzky byla obranná spolupráce a mise NATO, do kterých Česko vysílá své vojáky.

Paul Ryan přivezl do Prahy vlajku, která vlála nad americkým Kapitolem. Na počest lidu České republiky a u příležitosti oslav 100. výročí diplomatických vztahů mezi Spojenými státy a tehdejším Československem ji předal americkému velvyslanci v Praze Stephenu Kingovi.

Šéf Sněmovny reprezentantů do Prahy dorazil o víkendu i s rodinou. Schůzka s prezidentem Milošem Zemanem však v plánu není, přestože jde o nejdůležitější návštěvu ze Spojených států od prezidenta Baracka Obamy. „V příštích pěti letech bude jistě celá řada příležitostí k diskusi s našimi americkými přáteli,“ reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

V úterý Ryan vystoupí na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovny. S předsedou dolní komory Radkem Vondráčkem (ANO) by při ní měli podepsat společnou deklaraci, jež mimo jiné odkazuje na vznik samostatného Československa před 100 lety a americký podíl na něm. V Senátu se Ryan zúčastní konference s názvem Role Spojených států amerických v evropské bezpečnostní architektuře – 100 let poté.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Českou republiku, byl již zmiňovaný prezident Barack Obama v roce 2010. V Praze se tehdy konal americko-ruský summit, během něhož Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Oba státníci tehdy bilaterálně jednali i s tehdejším českým prezidentem Václavem Klausem.

Republikán Paul Ryan je od října 2015 předsedou Sněmovny reprezentantů (opětovně zvolen byl v lednu 2017). Je třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi. 

Ryan začínal jako marketingový konzultant, v 90. letech byl asistentem několika senátorů, psal například projevy pro někdejšího kongresmana a republikánského kandidáta na viceprezidenta z roku 1996 Jacka Kempa. Do Kongresu byl poprvé zvolen v roce 1998.

V letech 2011 až 2015 vedl Ryan rozpočtový výbor sněmovny, v roce 2015 byl několik měsíců předsedou výboru pro získávání finančních prostředků.

Je považován za poměrně radikálního straníka, patří k oblíbencům hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů. Do širšího povědomí vešel v roce 2012, kdy si jej republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney vybral za možného viceprezidenta. V podzimních volbách téhož roku však úspěch nakonec slavil demokratický tandem Barack Obama a Joe Biden.

Ryan patří ke kritikům Obamových reforem, trnem v oku mu je například zdravotní reforma známá jako Obamacare, k jejímuž zrušení republikáni nesehnali v Senátu dostatek hlasů a zákonodárci se touto reformou budou znovu zabývat v letošním roce. Se současným prezidentem Donaldem Trumpem dosud Ryan úzce spolupracoval, nesouhlasil však se zavedením sankcí na dovoz hliníku a oceli, které Trump oznámil 8. března.

Ryan v minulosti patřil k Trumpovým kritikům, v kampani před posledními prezidentskými volbami jeho kandidaturu po dlouhém váhání podpořil.

„Třetí muž Spojených států“ Ryan byl autorem republikánského návrhu rozpočtu na rok 2013, který obsahoval hluboké škrty v sociální oblasti. Demokraté jej proto vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých. V prosinci 2013 se Ryan jako předseda rozpočtového výboru spoluzasloužil o dojednání kompromisní rozpočtové dohody, která zajišťovala financování federální vlády do října 2015. Jejím cílem bylo ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů. 

Narodil se 29. ledna 1970 v Janesville ve Wisconsinu; rodina má irsko-německé kořeny. Vystudoval ekonomii a politické vědy na Miamské univerzitě v Ohiu. Je ženatý, s manželkou Jannou, která je daňovou právničkou, má dceru a dva syny.

Paul Ryan
Zdroj: ČTK/AP/Anthony Wahl