TÉMA

Huawei

Mocní rivalové hledají cestu ke stabilizaci. Čínsko-americký obchod kvete, spor o Rusko i Tchaj-wan trvá
Spojené státy a Čína mají za sebou další rok turbulentních vztahů. Rivalita mocností pokračuje v bezpečnostní i hospodářské sféře, vzájemný obchod přesto kvete. Peking ale popudilo omezení vývozu technologií do této asijské země, Washington pak kromě porušování lidských práv znepokojují čínské vojenské manévry u Tchaj-wanu a v Jihočínském moři. Velmoci se neshodnou ani v otázce války na Ukrajině, kde Peking odmítá odsoudit ruskou agresi a pomáhá Moskvě obcházet sankce. Obě země ale podle expertů doufají, že se napjaté vztahy podaří i díky schůzce prezidentů Joea Bidena a Si Ťin-pchinga postupně stabilizovat.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:05|
Australský premiér po sedmi letech jedná v Pekingu. „Musíme s Čínou spolupracovat, pokud to jde,“ řekl
Australský premiér Anthony Albanese se v Pekingu sešel s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Během návštěvy zdůraznil význam pevných vztahů mezi oběma zeměmi a uvedl, že o sporných otázkách je důležité jednat, píše agentura Reuters. Albanese je po sedmi letech prvním předsedou australské vlády, který Čínu navštívil. Vztahy obou zemí narušil covid, omezování čínské firmy Huawei i australská kritika zacházení s lidskými právy v asijské zemi.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 22:14|
Šéf TikToku mě ujistil, že data nebudou opouštět Evropu, řekla Jourová. EU to bude prověřovat
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová prohlašuje, že velké technologické firmy se musí podřídit, pokud chtějí využívat evropský trh. „V Evropě se bude nadále podnikat podle evropských pravidel, která jsou přísná, leč spravedlivá,“ sdělila Jourová v Interview ČT24 k budoucnosti digitálních platforem na kontinentu. Komise prý připravuje i kodex pro umělou inteligenci (AI), který s sebou ale nese otázky, jaké nástroje dát do ruky prokuratuře.
21. 9. 2023|
Spojené státy přestaly vydávat povolení na prodej technologií firmě Huawei, píší Financial Times
Americká vláda zastavila vydávání povolení pro prodej amerických technologií čínské firmě Huawei. Napsal to deník Financial Times s odkazem na své zdroje. Kroky americké administrativy Joea Bidena tak směřují k úplnému zákazu prodeje amerických technologií čínskému telekomunikačnímu gigantu. Americké úřady i čínská společnost odmítly informaci komentovat.
31. 1. 2023|
Odhalení čínských policejních stanic vztahy Německa s Pekingem nezmění, míní europoslanci
„V minulých letech jsme viděli rychlý nárůst čínských mezinárodních represí. Jejich představitelé zastrašují, sledují a vyhrožují kritikům čínského režimu po celém světě, aby je umlčeli,“ řekla ředitelka neziskové organizace Safeguard Defenders Laura Harthová. Jednotlivé členské státy už působení čínských zámořských stanic začaly vyšetřovat. Čeští europoslanci se však domnívají, že shoda na společném postupu vůči Číně bude složitá.
19. 12. 2022|
Čína na Blízkém východě posiluje spojenectví. Využívá napětí mezi Rijádem a Washingtonem
Čínský prezident Si Ťin-pching je v Saúdské Arábii na návštěvě, která vyvrcholí arabsko-čínským summitem. Na Blízkém východě se Peking snaží zesílit svůj vliv. Ropná monarchie v posledních letech zase rozvolňuje své vazby na Spojené státy a hledá nové spojence. Země už po příletu čínského prezidenta na arabský poloostrov stačily podepsat několik strategických dohod, včetně memoranda s čínskou firmou Huawei, která má v Saúdské Arábii rozvíjet cloudové služby a budovat technologické komplexy, uvedla agentura Reuters.
8. 12. 2022|
Čínská rozvědka se snažila ovlivnit vyšetřování firmy Huawei, tvrdí Washington
Čínská rozvědka se ve třech případech snažila ovlivnit jednání americké justice či zasáhnout do práv lidí v USA. V pondělí to na společné tiskové konferenci uvedli americký ministr spravedlnosti Merrick Garland a šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Jeden případ se týká vyšetřování čínské technologické společnosti Huawei. Několik čínských občanů, a to včetně údajných členů rozvědky, už bylo obviněno, napsala agentura AP.
24. 10. 2022|vkl
Londýn tepe bývalé vojenské piloty za to, že cvičí ty čínské. Chce to zarazit
Britské ministerstvo obrany v úterý kritizovalo cesty bývalých britských vojenských pilotů do Číny, kde za úplatu cvičí piloty armády komunistické země. Zákon to sice nezakazuje, ale poznatky o fungování západních pilotů by mohly sehrát zásadní roli například při napadení Tchaj-wanu, informovala stanice BBC. Vláda chystá kroky, aby této spolupráci zabránila.
18. 10. 2022|
Novým čínským velvyslancem v Česku se stal Feng Piao
Novým čínským velvyslancem v České republice se stal Feng Piao. Vyplývá to z informací na webu ambasády. Podle organizace Sinopsis má diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. V únoru ve funkci velvyslance v Praze skončil Čang Ťien-min, od té doby byl v čele ambasády chargé d'affaires Čang Mao-ming.
17. 10. 2022|
Čínu pojí s Ukrajinou ječmen, zbraně i investice. Zelenskyj žádá přímý rozhovor se Si Ťin-pchingem
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hledá příležitost, jak si promluvit přímo s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Řekl v rozhovoru pro South China Morning Post, Vyzval také Čínu, aby využila svého politického a ekonomického vlivu na Rusko k ukončení bojů, informovala BBC. Čína ruskou agresi neodsoudila ani nepodpořila. S Ukrajinou ji pojí významné ekonomické vazby.
4. 8. 2022|
Washington zakázal firmě China Telecom působení v USA. Podle úřadů je rizikem pro národní bezpečnost
Americká Federální komise pro spoje (FCC) odebrala přední čínské telekomunikační společnosti China Telecom povolení k provozu aktivit ve Spojených státech. Rozhodnutí zdůvodnila obavami o národní bezpečnost. Americká divize čínského podniku musí podle rozhodnutí FCC během šedesáti dnů ukončit poskytování služeb, napsala agentura Reuters.
26. 10. 2021|dk
Čínu po 1020 dnech opustili zadržovaní Kanaďané. USA předtím podmíněně propustily manažerku Huawei
Domů odcestovali dva Kanaďané, které v roce 2018 zadržely čínské úřady a obvinily ze špionáže. Peking oba muže propustil bezprostředně poté, co se vrcholná manažerka čínského komunikačního gigantu Huawei Technologies Meng Wan-čou dohodla na urovnání svého obvinění s americkým ministerstvem spravedlnosti. I ona odletěla zpět do Číny.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 20:44|
Američané dosáhli dohody se zadržovanou manažerkou Huawei. Může to pomoci i Kanaďanům
Američtí prokurátoři uzavřeli dohodu s finanční ředitelkou společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou, která je od roku 2018 v Kanadě v domácím vězení na základě zatykače USA. Informovaly o tom v pátek světové agentury s odkazem na vyjádření stran sporu. Dohoda zřejmě umožní Meng Wan-čou vrátit se do Číny a podle pozorovatelů by mohla vést k vyřešení jednoho z dlouhodobých konfliktů mezi Washingtonem a Pekingem.
24. 9. 2021|
Litva vyzvala své občany, aby nekupovali čínské mobily Xiaomi a zbavili se těch, co už mají
Litva v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnosti Xiaomi. Podle litevského ministerstva obrany mají zařízení zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které vadí Pekingu, uvedla agentura Reuters. Čínská firma na tvrzení litevského ministerstva nereagovala. Telefony Xiaomi patří mezi nejoblíbenější i v Česku. Čínská firma tvrzení litevského ministerstva popřela.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 19:15|mdu
Polská policie znovu zatkla muže, jenž měl pomáhat firmě Huawei ke státním zakázkám pomocí špionáže
Bývalého obchodního ředitele polské pobočky čínského technologického giganta Huawei opět zatkla polská kontrarozvědka ABW kvůli obviněním ze špionáže pro Čínu. Oznámila to agentura PAP s odvoláním na mluvčího ministra pověřeného koordinací zpravodajských služeb.
30. 7. 2021|bja
Bidenova administrativa rozšířila počet čínských firem, do kterých Američané nesmí investovat
Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, jenž zakazuje americkým subjektům investovat do desítek čínských firem, které čelí podezření z napojení na čínskou armádu. Nové nařízení podle Bidenovy administrativy rozšiřuje právně problematický dekret bývalého prezidenta Donalda Trumpa, píše agentura Reuters. Čína v souvislosti s tím Spojené státy vyzvala, aby respektovaly trh a investiční restrikce zrušily.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 11:40|
V Polsku začal soud s bývalým agentem obviněným ze špionáže. Měl pomáhat Huawei k veřejným zakázkám
V Polsku začal proces s bývalým agentem tamní tajné služby a s někdejším zaměstnancem čínské telekomunikační firmy Huawei, kteří jsou obžalovaní ze špionáže. Informovala o tom agentura Reuters. Podle prokuratury spolupracovali a polský agent dodával čínskému pracovníkovi informace, které měly firmě Huawei pomoci získat přístup k technologickým zakázkám a skrze ně pak vliv na datové systémy místních i celostátních úřadů.
1. 6. 2021|bja
Čínští internetoví trollové cílí na kritiky doma i v zahraničí. Výpady často šíří státní instituce
Štvavé kampaně na čínském internetu jsou v posledních měsících čím dál tím odvážnější. Míří na firmy nebo jednotlivce, kteří podle Pekingu poškozují čínské národní zájmy. Oblíbeným terčem je například Australský institut pro strategickou politiku a jeho analytici, kteří upozorňují na věznění Ujgurů v Sin-ťiangu. Nenávistné osobní výpady jsou často podporované a šířené státními institucemi.
17. 5. 2021|
Verdikt v případu Kanaďana Kovriga, obviněného ze špionáže, vynese čínský soud později
V Pekingu se v pondělí konal soud s Kanaďanem Michaelem Kovrigem, kterého Čína před více než dvěma lety zadržela kvůli podezření ze špionáže. Termín pro vynesení rozsudku bude stanoven později, informovala čínská státní média. Už v pátek se v čínském Tan-tungu konalo soudní stání s jiným Kanaďanem Michaelem Spavorem, který čelí obvinění ze špionáže, a skončilo rovněž bez oznámení verdiktu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 13:50|
Huawei chce výrábět elektromobily, první modely může představit už letos, tvrdí Reuters
Čínská technologická společnost Huawei Technologies plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou. Některé modely by mohla představit už v letošním roce, uvedla v pátek agentura Reuters. Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, kvůli sankcím ze strany Spojených států ale v poslední době expanduje do nových odvětví.
26. 2. 2021|
Velká Británie nechce přispívat k porušování lidských práv, zamezí nákupu produktů z čínského Sin Ťiangu
Britští poslanci budou rozhodovat o tom, zda dostanou britské soudy pravomoc rozhodovat, zda je muslimské etnikum Ujgurů vystavené v Číně genocidě. Britský ministr zahraničí Dominic Raab v rozhovoru s BBC prohlásil, že by Británie neměla uzavírat dohody o volném obchodu se zeměmi, které porušují lidská práva. Čína veškerá obvinění odmítá.
18. 1. 2021|
Huawei otevře vlajkovou prodejnu v Rijádu. Bude největší mimo Čínu
Čínská společnost Huawei se chystá v saúdskoarabské metropoli Rijád otevřít svou vlajkovou prodejnu, největší svého druhu mimo Čínu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční oznámení saúdskoarabské vlády.
15. 1. 2021|
USA umístily devět čínských společností včetně Xiaomi na černou listinu
Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa umístila na černou listinu podniků spojených s ozbrojenými silami dalších devět čínských společností, včetně výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Cena akcií Xiaomi se v reakci na krok USA propadla na hongkongské burze o více než deset procent.
15. 1. 2021|
Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC
Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|