Litva vyzvala své občany, aby nekupovali čínské mobily Xiaomi a zbavili se těch, co už mají

Litva vyzvala občany, aby nepoužívali telefony Xiaomi (zdroj: ČT24)

Litva v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnosti Xiaomi. Podle litevského ministerstva obrany mají zařízení zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které vadí Pekingu, uvedla agentura Reuters. Čínská firma na tvrzení litevského ministerstva nereagovala. Telefony Xiaomi patří mezi nejoblíbenější i v Česku. Čínská firma tvrzení litevského ministerstva popřela.

„Naše doporučení je nekupovat si nové čínské mobilní telefony a zbavit se těch koupených, jak to je jen možné,“ uvedl náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Podle zjištění tamního kybernetického úřadu mají nová zařízení od firmy Xiaomi zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které se nelíbí režimu v Pekingu. Jedná se například o věty „Svobodný Tibet“ či „Dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu“ a zhruba dalších čtyři sta slov a výrazů. V zařízeních, jež směřují na trh v Evropské unii, je tato schopnost deaktivovaná, podle litevského úřadu ji však je možné spustit na dálku.

Čínská firma tvrzení litevského ministerstva popřela. „Zařízení Xiaomi v žádném případě necenzurují příchozí ani odchozí komunikaci uživatelů,“ uvedla v prohlášení.

Zdůraznila, že společnost „nikdy neomezovala a neblokovala a ani nikdy nebude omezovat a blokovat“ jakékoli osobní chování uživatelů jejích chytrých telefonů, ať už se jedná o vyhledávání, volání, procházení internetu či používání komunikačního softwaru třetích stran. Xiaomi „plně respektuje a chrání zákonná práva všech uživatelů“ a „dodržuje obecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR)“, dodala.

Vztahy mezi Litvou a Čínou jsou v posledních týdnech napjaté poté, co Tchaj-wan, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, ohlásil změnu názvu svého zastoupení ve Vilniusu. To míní přejmenovat na Tchajwanské zastoupení. Jinde v Evropě používá název odkazující pouze na hlavní město Tchaj-pej. Čína následovně povolala svou velvyslankyni ve Vilniusu ke konzultacím do vlasti. Litvu vyzvala, aby učinila totéž se svým velvyslancem v Pekingu.

Spíš morální než bezpečnostní hrozba

Mohou tedy telefony Xiaomi poškodit napřímo jejich vlastníky? „Nemyslím si, že jednomu konkrétnímu uživateli z anonymního davu to může něco způsobit. Teoreticky by mohlo dojít ke krádeži dat ke kreditním kartám. To by už ale muselo jít o velmi specifické útoky, které se navíc dnes dělají různými falešnými aplikacemi a dalšími phishingovými útoky,“ komentuje situaci redaktor webu mobil.idnes.cz Luděk Vokáč.

Podle něj tak nejde přímo o bezpečnostní nebezpečí, ale hrozbu morálního charakteru, která se týká oblasti lidských práv. „Cílené nabourávání se do telefonu je mířeno jako represe vůči určité skupině lidí s nějakým názorem, kterou by mohla jiná uskupení, v případě Číny tedy čínské úřady, kriminalizovat nebo omezovat v jejím fungování.“

Běžný jednotlivce podle Vokáče navíc nemá šanci zjistit, jestli jeho telefon cenzurovací zařízení obsahuje. „Není to úplně standardní, že tyto aplikace na telefonech jsou. Nicméně různá zadní vrátka, ať už úmyslná, nebo třeba daná nějakou softwarovou chybou, existují a samozřejmě existují i skupiny, které se snaží takovýchto řešení zneužít.“

Zároveň připomíná, že v minulosti proběhla řada skandálů o sběru dat uživatelů mobilních telefonů nejen u čínských značek. „Je nutno si uvědomit, že mobilní telefon je věc, která o nás ví téměř všechno. Ví, kde se pohybujeme, s kým jsme v kontaktu. Je třeba k tomu takto přistupovat a pokud možno data si chránit.“

Aplikace na chytrých telefonech, ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Podoba s Huawei

„Nejsem si vědom toho, že by v telefonech Xiaomi bylo něco, co by mohlo cenzurovat obsah, minimálně v kontextu Evropy, ať je to obsah, který by se někomu mohl líbit, nebo nemusel líbit. (…) Xiaomi bylo vyšetřováno americkými úřady. Těm se nelíbila vazba Xiaomi na čínské úřady, ale nedošlo k žádným restrikcím,“ reagoval na oznámení litevské vlády šéfredaktor webu mobil.idnes.cz Jan Matura. 

Podobnou kauzu jako Litva řešilo i Česko. Šlo ale o jinou čínskou značku – Huawei. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním jejího softwaru i hardwaru.

„Varování před technologiemi Huawei z prosince 2018 je stále platné. K jeho vydání nás tehdy vedly poznatky z naší činnosti,“ připomněl tiskový mluvčí NÚKIBu Jiří Táborský. 

Podobná opatření se společností Xiaomi český kybernetický úřad v Česku nechystá. Značce se v tuzemsku daří – letos se tady stala zatím největším prodejcem telefonů.