Novým čínským velvyslancem v Česku se stal Feng Piao

Novým čínským velvyslancem v České republice se stal Feng Piao. Vyplývá to z informací na webu ambasády. Podle organizace Sinopsis má diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. V únoru ve funkci velvyslance v Praze skončil Čang Ťien-min, od té doby byl v čele ambasády chargé d'affaires Čang Mao-ming.

„Za posledních více než 70 let od navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Českou republikou zaznamenaly vztahy mezi oběma zeměmi velký pokrok a přátelství mezi oběma národy se neustále prohlubuje,“ nechal se slyšet nový velvyslanec. Čína je podle něj připravena spolupracovat s Českem v různých oblastech na základě vzájemného respektu, rovného zacházení a vzájemné prospěšnosti.

České tajné služby označují Čínu za rostoucí komplexní zpravodajskou hrozbu. V roce 2021 kontrarozvědka zaznamenala celé spektrum jejích vlivových operací, které byly proti zájmům České republiky.

Podle sinologů z projektu Sinopsis má Feng Piao dlouholeté diplomatické zkušenosti zejména z arabských zemí. Působil v Súdánu, Egyptě a Sýrii, kde byl od roku 2018 velvyslancem. „V Sýrii úspěšně prosazoval čínské vlivové projekty, jako je iniciativa Pás a stezka nebo studentské výměny a výzkum,“ přiblížil analytik Bao Do. Významnou roli Feng Piao podle něj sehrál také v posilování čínských aktivit a projektů při obnově Sýrie a stabilizaci režimu prezidenta Bašára Assada.

Čang Ťien-min do Prahy přijel v roce 2018. Podle sinologů ze Sinopsis byl jeho vliv v Česku menší než v případě jeho předchůdkyně Ma Kche-čching. Dříve experti uvedli, že se několikrát dopustil přešlapu, když ho například na počátku roku 2019 tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) obvinil, že lhal o jejich předvánoční schůzce týkající se varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE.

Sinologové připomněli také tlak čínské ambasády na zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) na přelomu let 2019 a 2020 kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan. Výjimkou, co se týče menšího Čangova vlivu, bylo podle sinologů období na jaře 2020, kdy Česko shánělo v Číně ochranné pomůcky pro boj s pandemií.