Australský premiér po sedmi letech jedná v Pekingu. „Musíme s Čínou spolupracovat, pokud to jde,“ řekl

Horizont ČT24: Australsko-čínské sbližování (zdroj: ČT24)

Australský premiér Anthony Albanese se v Pekingu sešel s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Během návštěvy zdůraznil význam pevných vztahů mezi oběma zeměmi a uvedl, že o sporných otázkách je důležité jednat, píše agentura Reuters. Albanese je po sedmi letech prvním předsedou australské vlády, který Čínu navštívil. Vztahy obou zemí narušil covid, omezování čínské firmy Huawei i australská kritika zacházení s lidskými právy v asijské zemi.

„Austrálie společně s dalšími zeměmi regionu má zájem na pokračujícím stabilním růstu čínské ekonomiky a na spolupráci Číny se světem,“ řekl Albanese. „Pozorujeme slibné signály. Řada obchodních bariér byla odstraněna a výrazně narostl obchod mezi oběma zeměmi,“ sdělil australský premiér. „Musíme s Čínou spolupracovat, pokud to jde, a nesouhlasit, když musíme a když si to žádají naše národní zájmy.“

Čínský prezident Si uvedl, že Čína a Austrálie se mohou stát partnery, kteří si navzájem důvěřují, a slíbil pracovat na rozvoji vztahů. Naše země „nerozdělují žádné historické křivdy, sváry ani zásadní střety zájmů“, podotkl a dal tak podle agentury Reuters najevo, že je Čína připravena zmírnit napětí.

Peking doufá „v plný rozvoj potenciálu čínsko-australské dohody o volném obchodu a ve spolupráci v nových oblastech, včetně klimatických změn a zelené ekonomiky“, dodal Si.

Obě země spolu svádějí boj o vliv v pacifické oblasti, Peking rovněž s nelibostí hledí na posilování spojenectví Austrálie s USA a Velkou Británií, s nimiž Canberra v roce 2021 uzavřela nový bezpečnostní pakt známý jako AUKUS. Albanese uvedl, že při jednání zmínil také případ čínsko-australského spisovatele a kritika Pekingu Jang Cheng-ťüna, kterého čínské úřady zadržely v roce 2019 a jenž čelí obvinění ze špionáže.

Čína a Austrálie desítky let budovaly obchodní vztahy a Peking se pro Canberru stal největším obchodním partnerem. V posledních letech se ale čínsko-australské vztahy výrazně zhoršily, když Austrálie zakázala čínské firmě Huawei přístup k provozování sítě 5G na australském území s poukazem na bezpečnostní obavy, kritizovala potlačování lidských práv v Číně a vyzvala Čínu k nezávislému vyšetření původu covidu-19, který byl poprvé zaznamenán v čínském městě Wu-chan.

Ledy pomalu tají

Peking v reakci Austrálii opakovaně obvinil, že se vměšuje do vnitřních záležitostí Číny, a v roce 2020 uvalil vysoká cla na dovoz australského vína a omezil také dovoz australského ječmene či uhlí. Po nástupu středolevé vlády premiéra Albaneseho k moci v roce 2022 se začaly vztahy Pekingu a Canberry zlepšovat.

Albanese přiletěl do Číny v sobotu a v neděli se zúčastnil mezinárodního veletrhu dovozu v Šanghaji. Čínský premiér Li Čchiang ve svém projevu na veletrhu zopakoval zájem Číny o přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, tedy Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP), jejímž signatářem je i Austrálie.

Albaneseho návštěva připomíná padesát let od první cesty australského premiéra do Číny, kterou uskutečnil v roce 1972 Gough Whitlam.

Sinolog Kučera: Oteplování vztahů je podstatné

Sinolog Ondřej Kučera z Katedry asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci označil oteplování v australsko-čínských vztazích za podstatné. „V obchodní rovině se budou vztahy pomalu vracet na úroveň, která byla před krizí, a pro obě strany je ta záležitost poměrně zásadní. Pro Austrálii je to otázka zvýšeného exportu a reality pracovních míst na vnitroaustralském trhu a pro Čínu je to otázka levnějších a dostupnějších surovin.“

Motivace ke zlepšení vztahů ze strany Pekingu podle něj není jen dočasná. „Zájmy jsou podle mého názoru trvalé, spíše byli Číňané i nešťastní, že se ty vztahy zhoršily za vlády předchozího australského premiéra Scotta Morrisona, který byl poměrně agresivně protičínský. Labouristická strana premiéra Albaneseho se vrátila ke klidnějšímu kurzu vzájemných vztahů,“ řekl Kučera v Horizontu ČT24.

Australané k záležitosti přistupují takticky. „Snaží se výrazně zlepšit vzájemné ekonomické vztahy, ale zároveň si ponechávají vojenské partnerství se Spojenými státy, které má sloužit pro jejich vlastní ochranu,“ uzavřel sinolog.