Austrálie považuje nároky Číny v Jihočínském moři za nezákonné. Podpořila USA

Austrálie se připojila ke Spojeným státům s prohlášením, že považuje nároky Číny v Jihočínském moři za nezákonné. USA tento měsíc odmítly nároky Číny na velkou část Jihočínského moře. To vyvolalo kritiku Pekingu, který tvrdí, že pozice USA zvyšuje napětí v regionu.

Austrálie předložila v pátek Organizaci spojených národů deklaraci, ve které uvedla, že také odmítá námořní požadavky Číny v moři, protože jsou podle ní v rozporu s Úmluvou OSN o mořském právu.

Austrálie také nesouhlasí s tvrzením Číny, že její suverenitu nad Paracelskými a Spratlyovými ostrovy „široce uznala mezinárodní komunita“.

Události: Napětí v Jihočínském moři (zdroj: ČT24)

Reakce Austrálie přichází poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo tento měsíc prohlásil, že Čína nemá žádnou právní oporu pro své ambice v Jihočínském moři a roky zastrašuje další pobřežní státy. Svět podle něj neumožní Číně, aby se chovala k Jihočínskému moři jako ke své námořní říši, a USA podpoří státy, které věří, že Čína porušuje jejich námořní nároky.

Spojené státy dlouho nesouhlasí s expanzními územními nároky Číny v Jihočínském moři. Na strategické vodní cesty pravidelně vysílají své válečné lodě a tvrdí, že tak činí v rámci zásady svobodné plavby.

  • Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy, ročně je tudy přepraveno zboží za zhruba tři biliony dolarů (67,6 bilionu korun). Čína vybudovala základny na atolech v oblasti, ale tvrdí, že její úmysly jsou mírové.
  • Čína si nárokuje 90 procent potenciálně energeticky bohatých vod. Část si však nárokují také Brunej, Malajsie, Filipíny, Tchaj-wan a Vietnam.

Prohlášení Austrálie k požadavkům Číny přichází v době, kdy se ministři zahraničí a obrany obou zemí připravují na cestu do Washingtonu, aby se zde 28. července zúčastnili bilaterálního fóra.

Diplomatické napětí mezi Čínou a Austrálií se nedávno zhoršilo kvůli různým otázkám, včetně australské výzvy k mezinárodnímu vyšetřování nového koronaviru, který se prvně objevil koncem loňského roku v čínském městě Wu-chan.

Čínské letectvo v těchto dnech vyslalo varování americkým válečným lodím, které se ve sporných vodách účastní vojenských manévrů. Do těch se po jejich boku zapojila i australská a japonská plavidla. Zbrojení v oblasti, o kterou vede spory šestice zemí, je jedním z nejproblematičtějších bodů americko-čínských vztahů.